Stupido Records 30 vuotta

Pikkutekijästä isoon sarjaan

18.04.2019
Teksti:

Stupido Records -levy-yhtiö on yksi Suomen pitkäaikaisimmista – ellei jopa pitkäaikaisin – indiemusiikkia julkaiseva levylafka. Se syntyi 30 vuotta sitten vahingossa, kun punk-musiikkiin retkahtaneet Joose Berglund sekä ystävänsä Jorma tutustuivat tallinnalaiseen rankempaan räimeeseen. Suomenlahden etelälaidalla nimittäin vaikutti demotason yhtye J.M.K.E., josta kaverukset olivat vallan kiinnostuneita. Saivat sitten päähänpiston julkaista bändille seiskatuumaisen vinyylisinglen, jota seurasi lumipalloefekti toisensa jälkeen ja pian alkoi singlejä ilmaantua tihenevään tahtiin.

Kaverukset huomasivat pian pyörittävänsä levy-yhtiötä. Heidän läheisyydessään hengaili paljon bändien tyyppejä, joten uusien artistien kiinnittäminen lafkalle oli varsin helppoa. Pian J.M.K.E.:n vanavedessä virolaisia bändejä tuli lisää, Röövel Ööbik ja Babach. Sitten alkoi kotimaisten bändien vuoro. Stupido Twins, nykyisellä nimellään Stupido Records on toiminut jo kolmekymmentä vuotta, ja tarina jatkuu yhä. Yhtiö on julkaissut vuoteen 2019 mennessä yli 200 albumia ja vieläkin enemmän singlelevyjä.

Stupidolle on vuosien saatossa päätyneet monentyyliset artistit, muutama mainitakseen sellaiset pienet ja isommat suuruudet kuin Eläkeläiset, Waltari, Pelle Miljoona, Slumgudgeon, Lama, Riistetyt, Duplo!, Kakka-hätä77, Klamydia, Kantri-Antero & Rahtarit, Huora, Pää kii, Lepolan Akka & Kulkutauti ja kymmenet muut. Alussa yhtiö keskittyi julkaisemaan punkia ja indierockia, vuosien varrella mukaan on tullut monen muunkin genren edustajia.

Vaikeista ajoista uuteen nousuun

Stupidon luotsi alusta asti, Joose Berglund, kirjoitti yhtiönsä historian Like kustannuksen julkaisemaksi Stupido Records 30 vuotta – pari lanttia kaaoksesta -kirjaksi, joka julkaistiin alkuvuodesta 2019. Teos valottaa alkuvaiheen, hauskojen sattumusten kautta homman etenemisen pikkutekijästä isoon sarjaan, yhtiön kulta-ajat aina cd-muotoisen äänilevyn hiipumisen tuomien haasteiden kautta yrityksen vaikeuksiin ja uuteen nousuun.

Kirjan juttujen pääpaino on hauskassa kerronnassa, mitä milloinkin sattui joskus. Yhtiön vaikeuksista puhuminenkin hoituu varsin humoristisessa hengessä, vaikkakin se käy lukijallekin raskaammaksi.

Hauskojen kommellusten ja sattumusten seuratessa toistaan tulee välillä mielikuva, että levy-yhtiön pyörittäminen on helppoa ja hauskaa hommaa. Joskus artistisopimusten saaminen on kuitenkin vaatinut hirmuisesti työtä ja taivuttelua, hyviä ihmissuhdetaitoja tai hirveän kasan alkoholipitoisia juomia. Omistajien täytyy myös delegoida tuotteidensa myynti, pitää jakelu hanskassa sekä bändit tyytyväisinä milloin minkäkin syyn takia.

Kekseliäät selviää

Vaivaa tuottaa myös toisinaan levyt, jotka eivät meinaa mennä kaupaksi millään, kun taas toisen levyt viedään käsistä samantien. Pitää hoitaa tuotteiden markkinointi, logistiikka sekä pitää raha-asiat tiukasti käsissä. Levypuljun pyörittäminen on tarkkaa voittoa tavoittelavaa hommaa. Täytyy maksaa myös laskuja sekä palkkoja työllistetyille ihmisille. Leikki loppuu yleensä siinä vaiheessa kun yrityksestä tulee oikea rekisteröity firma.

Ala elää nopean muutoksen aikaa – on tehnyt sitä pitemmän aikaa. Äänilevy sellaisenaan miltei kuoli sukupuuttoon. Sitten vinyylilevy alkoi tulla uudestaan suosioon. Levyjä kuitenkin striimataan suoratoistopalveluista yhä enemmän.

Bändien keikkamyynti on kannattavampaa bisnestä ja se myös Stupidossa huomattiin jossain vaiheessa, perustettiin Stupido Booking. Nyt ohjelmatoimisto myy yli 80 bändille keikkoja ja hoitaa niiden asioita. Maailma muuttuu – bisnes muuttuu. Vain kekseliäät selviää.

Stupido Records 30 vuotta – Pari lanttia kaaoksesta on oikein mukavaa ja viihdyttävää luettavaa, jos musiikin taustavaikuttajien roolit kiinnostaa pätkääkään. Teos on kirjoitettu hauskasti ja on hyvin helppolukuinen. Se tarjoaa lisäksi mukavan palan suomalaisen punkin ja rock-musiikin historiaa. Se on suositeltavaa luettavaa ihan kenelle tahansa.

Stupido Records 30 vuotta – pari lanttia kaaoksesta
Joose Berglund

Like kustannus
Sivuja: 270


LISÄÄ JUTTUJA:

Pyuria – Cult of Vesalius Hynynen Kadonnutta tavaraa etsimässä – Jouni Hynynen