Spiritus Mortis – The Year Is One

09.11.2016
Fiilis: erinomainen

Spiritus Mortis on tehnyt jo vaikuttavan pitkän pioneerityön ja uran kotimaisen doom metalin saralla. Alavukselta lähtöisin olevalla orkesterilla on kellossa ikää jo yli 25 vuotta ja lukuisia julkaisuja takanaan. Albumien kanssa yhtyeen tahti on ollut kuitenkin melko verkkainen, sillä The Year is One on kuitenkin vasta yhtyeen neljäs täyspitkä julkaisu.

Tyylillisesti pääpaino levyllä on synkältä, ilkeältä ja painostavalta kuulostava tuomionjulistus, kuten esimerkiksi kappaleessa Holiday in the Cemetary. Pelkästään paikallaan polkemista levy ei sentään ole, vaan välillä kaasupoljintakin painetaan hieman. Hyvänä esimerkkinä levyn parhaisiin kappaleisiin kuuluva ja levyn aloittava Robe of Ectoplasm, joka tuo laulumelodioillaan ja riffittelyllään korvakäytäviin paikoin aika vahvat Black Sabbath -vibat. Ja jos nimien tiputtelun linjalle lähdetään, niin aika vahvasti on Cathedral myös hengessä läsnä. Levyn päättävä World of No Light on kuin piste iin päälle.

Soundipolitiikka tukee kappalemateriaalia onnistuneesti. Raskaasta ja painostavasta soundista huolimatta kaikki on selkeältä kuulostavaa ja nyanssit havaittavissa. Vokaalit ja kitaramelodiat erottuvat selkeästi, taustalla basso pörisee juuri oikealla tavalla ja rummut tukevat tätä kaikkea.

Kokoonpano yhtyeellä on säilynyt edelliseltä The God Behind the God -levyltä samana. Vokaaleista vastaan edelleen lukuisista muista yhtyeistä (Reverend Bizarre, Tähtiportti, Opium Warlords ja niin edelleen) tuttu Sami Hynninen, jonka tunnelmalliset vokaalit ovat The Year is Onella nappisuoritus. Yhtään toki muun yhtyeen tontteja vähättelemättä, sillä soitannasta kyllä kuulee kokemuksen ja taidon.

Levyllä ei ole huonoja kappaleita ja oma suosikki tuntuu yleensä aina olevan se, mikä juuri sillä hetkellä vaan soi. Voin valehtelematta sanoa omalla kohdalla The Year is Onen nousevan tämän vuoden doom-julkaisujen parhaimmistoon. Sen lisäksi se taitaa kyllä nousta myös kärkipäähän ihan puhuttaessa vuoden parhaista levyjulkaisusta noin yleensä.

The Year Is One
Spiritus Mortis

Svart Records
Formaatti: CD


LISÄÄ JUTTUJA:

Pohjola Death Fest Dawn of War 3 k-x-p-iii-part-2-cd