Spintires: Mudrunner

Tukkirallia rapakoissa

Erinäiset simulaatiopelit ovat keränneet vakiintuneen pelaajajoukkonsa ja pelit kuten Euro Truck Simulator tai Farming Simulator vetävät puoleensa uusiakin pelaajia. Pari vuotta sitten ilmestynyt Spintires saakin nyt jatkoa Mudrunnerin muodossa. Heti suureen suosioon noussut Spintires simuloi käytännössä tukkirekkailua Venäjän syrjäseuduilla ja kuten jatko-osan nimestä voi päätellä, on muta iso osa pelin haastetta. Hypätkäämme pitemmittä puheitta siis rekan rattiin.

Pelissä tavoitteena on kuljettaa tukkeja hakkuupaikalta sahalle. Kuulostaa helpolta, mutta Venäjän karski luonto ei anna armoa. Mutaa, jokia, metsää, kivikkoja ja kaikkea kivaa pientä estettä löytyy joka nurkan takaa. Iso tukkirekka jää helposti jumiin mutaan tai kaatuu joen pientareella. Mitään rallipeliä on turha odottaa vaikka pienemmillä autoilla pääseekin suht lujaa paremmilla teillä. Pääasiassa eteneminen on hidasta rypemistä mudan ja veden keskellä. Lisäksi koko ajan on oltava varuillaan, ettei rekka kippaa nurin ja lasti mene hukkaan.

Spintires: Mudrunner

Hitaasti mutta varmasti

Hitaasta temposta huolimatta pelaaminen on yllättävän hauskaa. Rekan hallinta vaatii jatkuvaa keskittymistä ja maaston tarkkailua. Monttu tiessä tai pieneltä aluksi näyttävä lätäkkö saattaa osottoittautua mutakuopaksi tai suonsilmäksi ja siinäpä sitä sitten ollaan jumissa tai kyljellään keskellä villiä erämaata. Hätiin voi onneksi tulla toisella autolla jos oman auton vinssi ei riitä kiskomaan pulasta, sillä alussa voi valita käyttöönsä maksimissaan kolme eri kulkuneuvoa pelin suht laajasta valikoimasta.

Spintires: Mudrunner

Peli aloitetaan omalta tallilta ja kartta on aluksi suurimmaksi osaksi pimeänä. Alueita saa näkyviin ajelemalla watchpointtien läpi ja samalla maastosta saattaa löytää myös uusia ajoneuvoja, jotka voi avata käyttöönsä samantien. Alkuun onkin hyvä hypätä yleensä jeepin rattiin ja käydä nopeasti rälläämässä tiet tutuiksi. Jokaiseen ajoneuvoon saa myös asennettua ison määrän erilaisia lisäosa ja perävaunuja.

Tukkitrailerilla yllättäen kuljetetaan tukkeja ja nostokurki on pakollinen, mikäli peliä pelaa hardcorella, joilloin jokaisen tukin joutuu nostelemaan kyytiin manuaalisesti. Lisäksi on perävaunuja, joilla voi siirtää tallin toiseen paikkaan kartalla, korjata toisia ajoneuvoja tai kuljettaa polttoainetta. Yksin kaikkea ei toki ole pakko tehdä, sillä moninpelikin löytyy ja kaverit saa mukaan.

Spintires: Mudrunner

Ongelmia konepellin alla

Kaikki tämä ilo ei kuitenkaan tule ilman ongelmia. Pelin suurimmat ongelmat ovat kamerassa ja yleisessä toimivuudessa. Kameran saaminen hyvään kulmaan on yhtä helvettiä, eikä valmiista asetuksista ole juuri hyötyä. Lisäksi kuvakulma auton sisältä ei ole lähellekään verrattavissa esimerkiksi Euro Truck simulatoriin. Mittarit eivät kerro mitään oleellista ja peileistä ei voi katsoa taakse, joten ainut hyöty kuvakulmasta on nähdä suoraan rekan eteen, eikä sekään yleensä onnistu kunnolla.

Myös bugeja pelistä löytyy valitettavan paljon, vaikka kyseessä onkin valmis julkaisu. Tekstuurit katoilevat, kartat eivät lataudu ja peli kaatuilee harmillisen usein. Ajan mittaan iso osa näistä toivottavasti saadaan korjattua, mutta se ei silti ole hyvä syy sille, että niin sanotusti valmis peli ei toimi kunnolla. Onneksi mitään performanssiongelmia ei ollut ja peli pyöri sulavasti 60fps:llä paikasta riippumatta.

Spintires: Mudrunner

Grafiikoiltaan Mudrunner on edeltäjästään hieman hiottu versio. Mudan mallinnus ja pelimaailma ovat näyttäviä. Tunnelma on juuri niin kurja kuin voisi kuvitella oikeassakin elämässä. Öisin fiilis vaihtuu välillä lähes kauhupelimäiseksi synkkien metsien keskellä. Tekstuurit eivät kuitenkaan ole huippuluokkaa ja hiemankin lähempää katsottuna alkavat näyttää melko mössöltä jopa parhailla asetuksilla. Täyttä tukkirekkaa ajaessa joutuukin usein tuijottelemaan tukkeja varsin läheltä ja tekstuurit pistävät ikävästi silmään. Hieman parempaa grafiikkaa olisi siis voinut vielä toivoa.

Pientä lohtua bugeihin ja grafiikoihin saa onneksi siitä, että pelin kommuuni on todella ahkeraa ja modeja löytyy jo kasapäin paremmista tekstuureista aina kamerakontrolleihin. Puhumattakaan varmaan jo sadoista uusista ajoneuvoista mitä peliin on tehty.

Spintires: Mudrunner

Spintires: Mudrunner on jostain syystä todella koukuttava peli. Eteneminen on hidasta, mutta onnistuminen on todella palkitsevaa. Isoilla rekoilla mudassa kyntäminen on erittäin tyydyttävää kuten myös pienemmillä maastureilla rällääminen. Tunne kartan läpäistessä on mahtava kuten myös se epätoivo, mikä iskee kun täysi tukkirekka onkin yllättäen jumissa joen pohjassa. Myös pelin steam workshop tuki on tervetullut ja se onkin jo pullollaan uusia autoja sedaneista tankkeihin, joilla pääsee testaamaan kykyjään ankarassa maastossa. Mudrunner on yksinkertaisuudestaan ja ongelmistaan huolimatta erinomaisen viihdyttävä peli, jossa pelattavaa riittää pidemmäksikin aikaa.

Spintires: Mudrunner
Saber Interactive

Genre: Simulaatio, ajopeli
Ikäraja: 3
Focus Home Interactive
Testattu: PC
Saatavilla: 31.10.2017
Pelattu: Yksinpeliä noin 12h


LISÄÄ JUTTUJA:

Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana