Spellspire

Taikuri näppäimistön armoilla

Suomalainen 10tons on vääntänyt useita mukavia pikkupelejä niin tietokoneille, konsoleille kuin kosketusnäyttölaitteillekin. Heidän uusimmassa pelissä Spellspiressä pelaaja hyppää nuoren taikurin saappaisiin ja lähtee seikkailemaan hirviöiden täyttämään torniin. Tällä kertaa hyökkäykset tehdään kirjoittamalla sanoja.

Pelaajalla ei juuri pelin juonesta sen kummemmin kerrota, jos sellaista varsinaisesti edes onkaan. Nuori ja innokas maagikkomme ryntään reippaasti torniin ja peli alkaakin kevyellä pelimekaniikat esittelevällä tutorial-osiolla, joka perehdyttää myös taisteluun.

Aseinaan pelaajalla on todellakin tällä kertaa vain omat näppärät sormensa, sekä tietysti englanninkielen tuntemus ja sanavarasto, sillä hyökkäykset tehdään muodostamalla sanoja ja kirjoittamalla ne pelissä ylös.

Lentävät loitsut

Kuten arvata saattaa, vihollisten täyttämää tornia lähdetään koluamaan alhaalta ylöspäin aina yksi kerros kerrallaan. Jokaisessa kerroksessa on tietynlainen vihollislauma; sitä perinteistä tykinruokaa ja tietysti erikoisempia ja vahvempia vihollisia.

Ruudun vasemmassa alalaidassa on kymmenen kirjainta, joista pitäisi muodostaa oikeita englanninkielisiä sanoja, jotka tekevät vahinkoa tietysti sen perusteella, kuinka monta kirjainta kirjoitetussa sanassa kulloisella hetkellä onkin. Kirjaimet myös muuttuvat jonkin verran satunnaisesti kunnes kerros on suoritettu, joten aivan ulkoakaan niitä ei voi opetella.

Jotta taistelu ei kävisi aivan liian helpoksi, samoja sanoja ei saa käyttää saman kentän aikana uudestaan. Pienen helpotuksen mahdollisuus tosin tulee tietysti siinä tapauksessa, että annetuissa kirjaimissa on mukana s-kirjain, niin se mahdollistaa monikot.

Suomalaisittain peliä on melko helppo pelata, koska peruskoulussa opittu englanti on suurimmalla osalla meistä varmasti aika hyvin hallinnassa. Kieleksi on valittu englanti luultavasti sen universaalin luonteen takia, mutta myös koska sanat ovat varmasti keskimääräisesti lyhyempiä kuin vaikkapa suomen kielessä. Tästä huolimatta olisi mielenkiintoista kokeilla peliä myös muilla sanakirjoilla kuin pelkästään englannin.

Huomasin myös, että välillä tuli kirjoitettua mitä mieleen juolahti ja kävikin ilmi, että kyseessä olikin oikea sana. Pelissä olisi voinut olla joku pieni opettava elementti, joka vaikkapa antaa sanakirjamääritelmän kirjoitetusta sanasta tai jonkinlainen visuaalinen vastike siitä mitä kirjoitettiin. Ei se tietenkään mikään välttämättömyys tai palvele mitään muuta tarkoitusta, kuin ehkä tekisi pelaamisesta hieman vaihtelevamman ja vähemmän monotonisen.

Pientä kehitystä

Taistellessa viholliset tiputtavat kolikoita ja jokaisen kerroksen lopuksi saa aarrearkun, josta tulee lisää valuttaa velhomme lompakon pohjalle. Näitä rahoja voi käyttää tasojen välillä kuumailmapallolla pelaajaamme seuraavan goblinin ylläpitämässä kaupassa.

Kaupasta voi ostaa erilaisia parannuksia itse velholle tai sitten päivittää hänen arsenaalia. Pikkuhiljaa pelin edetessä mukaan tulee nimittäin erilaisia taikasauvoja, päähineitä ja kaapuja, jotka antavat erilaisia pieniä boosteja velholle ja niitä voi vielä parantaa kaupassa päivittämällä. Pelin edetessä myös viholliset vaikenevat ja niillä on erilaisia heikkouksia ja vahvuuksia, jonka pohjalta myös välinevalinnoilla on oma tarkoituksensa.

Tämä kevyt roolipelimäinen päivitysrumba tuo mukanaan tarpeen kerätä valuuttaa lisää ja lisää. Pelitermeinhän tätä kutsutaan grindaamiseksi, jota jotkut rakastavat ja jotkut eivät taas oikein jaksa.

Aiemmin pelattuja kerroksia voikin käydä koluamassa yhä uudestaan ja uudestaan läpi. Ensimmäistä kertaa niin tehdessään on mahdollista saada aina yksi tähti kerrosta kohden, jos vain selviää kerroksen läpi täysissä energioissa. Toisella yrityksellä kerroksen viholliset ovat hieman kestävämpiä kuin ensimmäisellä yrityksellä, joten joskus vaatii hieman enemmän työtä saada kerroksista tähti mukaan.

Hauska idea, mutta…

Sanottakoon se nyt tässä, että Spellspire on ihan hauska peli omalla kivalla ideallaan. Se on visuaalisesti hauskan näköinen, hyvin värikäs ja humoristinen, eikä äänimaailmassakaan ole mitään valitettavaa. Valitettavasti ainakin omalla kohdalla sen pelaaminen kävi melko pian itseääntoistavaksi ja monotoniseksi. Syynä siihen on mielestäni se, että peli laskee liikaa sen yhden kikan – sanojen keksimisen ja niillä taistelemisen – varaan ja vain lisää sen päälle kevyet RPG-elementit.

Omalla kohdallani jaksoin pelata peliä pienissä erissä noin kolmisen tuntia, jonka aikana pääsin hieman yli 20 kerrosta ylöspäin ja kerroksia olisi ollut vielä likimain 80 jäljellä. En tiedä olisiko pelin luonne muuttunut enemmän ylempänä tornissa, mutta jotenkin veikkaan että ei. Pelin aikana en myöskään huomannut mitään viitteitä minkäänlaisesta tarinasta, joten ei ollut oikein mitään eteenpäin ajavaa motivaatiota, muuta kuin se itse ylöspäin kapuaminen.

Tällaisenaan peliin jää kaipaamaan jotain. Ehkä se olisi merkityksellisempi metapeli, jonkinlainen mielenkiintoinen juoni tai haarautuva tutkittava luolasto omine salaisuuksineen. Myös enemmän vaihtelua taisteluun olisi ollut kiva saada, nyt pelkkä kirjoittelu ja loitsujen lätkiminen tuntuu pidemmän päälle tympeältä, jos ainoat asiat mihinkä voi itse vaikuttaa ovat valinta siitä minkälaiset välineet ottaa mukaansa ja missä vaiheessa käyttää paria mukana olevaa erikoistavaraa, jos semmoisia nyt sattuu olemaan edes mukana.

Pieninä 15–20 minuutin erinä peliä oli hauskinta pelata, mutta semmoisena se meinasi ainakin täällä unohtua muiden asioiden varjoon. Ja kun kehitystä tapahtuu todella hitaasti – tuntuu ettei sitä oikein tapahdu ollenkaan. Nuoremmille pelaajille peliä voisi suositella hauskan, värikkään ulkoasun takia, mutta myös ihan englannin oppimisen merkeissä, mutta se sitten vaatisi melkein sen, että peli kertoisi hieman opettavammin siitä mitä on kirjoitettu ja ehkä myös opastaisi muutenkin sanojen kanssa.

Spellspire

Genre: Puzzle
Ikäraja: 3
10tons
Testattu: PC
Saatavilla: PC, PS4, XBOX
Pelattu: Kolmisen tuntia ja päästy kerrokseen 22.


LISÄÄ JUTTUJA:

Goetia yup