Sivupolku – Aina uusi maanantai, kysyn vaan miksi?

05.11.2015
Teksti:
Kuvat:
K

Aina se tapahtuu. Maailmanluokan bändi rantautuu Suomeen aivan kuin vittuillakseen keskellä viikkoa, tai jopa maanantaina!

Ulkomaisten suuruuksien keikkoja näkee erityisesti eteläisemmässä Suomessa, kun osana Euroopan-kiertuetta bändi käy Suomen kamaralla kuin ohimennen. Vastikään Tampereen Pakkahuoneella vieraili ruotsalainen In Flames ja Helsingissä ovat parin viikon sisällä esiintyneet muiden muassa Five Finger Death Punch sekä The Prodigy ja odotettavissa on vielä ainakin Whitesnaken keikka.

Näitä kaikkia yhdistää yksi ikävä tosiasia; keikka on keskellä työviikkoa. Monille keikalle lähteminen on arkipäivinä vaikeaa töiden takia. Esimerkiksi Tampereen Pakkahuone onkin muuttanut soittoaikataulujaan siten, että viikolla olevilla keikoilla pääesiintyjä aloittaa esiintymisen viimeistään kello 21. Tämä varmasti helpottaa monien keikoille pääsemistä, mutta vain Tampereella.

concert-852575_1280Lisäksi, vaikka keikkojen alkaminen olisikin sijoitettu varhaisempaan iltaan, ei ole mitään takeita siitä, pääseekö keikalta silti ajoissa ulos. Itselläni on edelleen hyvin muistissa eräskin keikka, jolla pääesiintyjä soitti rapsakat kaksi ja puoli tuntia. Siinä alkoi ilman istumapaikkaa ilta tuntua hyvin pitkältä.

Monille suomalaisille tuntuu olevan erottamaton yhdistelmä nauttia rockmusiikkinsa alkoholin kanssa. Itse olen sitä mieltä, että musiikista voi nauttia myös ilman juomia, mutta se valvominen, se on tuskaa. Erityisesti niinä kertoina, kun seuraavalle aamulle on luvassa aikainen herätys. Joillakin onnellisilla yksilöillä on myös liukuva työaika, jolloin töihin menemistä voi venyttää, mutta kehtaan väittää, ettei tämä onni kohtaa likimainkaan kaikkia työssäkäyviä Suomessa.

Väkivaltaisen aikainen herätys keikkaillan jälkeen on kuin heräisi uuteen maanantaihin keskellä viikkoa. Seuraava työpäivä on raskas sekä henkisesti, vaikka edellisen illan keikka olisi ollut pelkkää hurmosta. Keikan aiheuttamalla nosteella jaksaa juuri ja juuri läpi päivän, mutta illalla vie uni voiton varmasti normaalia aikaisemmin.

Mikä sitten selittää keikkojen sijoittumisen keskelle viikkoa? En suostu hyväksymään väittämää syrjäisestä sijainnista, sillä Norja, Ruotsi tai Viro eivät ole yhtään sen syrjemmässä. Miksi kuitenkin juuri Suomeen on niin vaikea saada suuremman mittakaavan bändejä soittamaan keikkansa viikonloppuina. Kysyn vaan?
LISÄÄ JUTTUJA:

SuomiPop IIK!! 2017 Phenomena