Sex Education

Astetta fiksumpaa teinikomediaa

04.04.2019
Teksti:
Kuvat:
Netflix Media Center

Brittisarja Sex Education (Netflix, 2019–) on piristävä tuulahdus komediarintamalla. Ensimmäisen jakson avauskohtauksessa sukelletaan saman sarjan ytimeen, kun nuoripari nakuilee sänkypuuhissa alakerran lamppuja tärisyttäen. Tässä vaiheessa saattaa epäilyttää, mitä oikein on tulossa. Ehkä ilmoille pääsee väsynyt huokaus: alle minuutti ja heti isketään yläosaton nainen ruutuun. Onko tämä katsomisen arvoista? Vastaus on, ehdottomasti.

Sex Educationin päähenkilö on teini-ikäinen ja kokematon Otis (Asa Butterfield), joka asuu persoonallisen seksiterapeuttiäitinsä Jeanin (Gillian Anderson) kanssa. Otis yrittää pitää äitinsä uravalinnan salassa koulutovereiltaan, mutta yritys menee tietenkin mönkään. Jeanin seksivalistusvideo kurkkuineen ja kumeineen päätyy nimittäin pyörimään ruutuihin oppitunnilla. Otisin luokkatoverit reagoivat näkemäänsä vähintäänkin riemukkaasti.

Teinipojan seksineuvot

Otis itse on melko solmussa kehonsa suhteen. Teoriassa mieli kyllä tekisi, päässä pyörii kaikenlaista ja pussailuakin tapahtuu. Lukuisista yrityksistään huolimatta Otis ei kuitenkaan kykene masturboimaan, vaan joutuu puuhaa kokeillessaan aina lähes paniikinomaiseen ahdistustilaan. Avoimesti seksistä puhuva ja omaa seksuaalisuuttaan toteuttava terapeuttiäiti ei valitettavasti auta asiaa.

Otisilla on ymmärrettävästä syystä keskivertoa enemmän tietoa seksiin liittyvistä aiheista. Koulussa poika tutustuu päältäpäin katsottuna räväkkään Maeveen (Emma Mackey), joka taivuttelee Otisin perustamaan kanssaan kouluun salaisen seksiterapiaklinikan. Pian asiakkaita alkaa virrata kaksikon tykö mukavasti. Vaikka ikätoverien rahastus ei ehkä ole moraalisimmasta päästä, saavat Otisin asiakkaat ajateltavaa sekä oikeaa apuakin pulmiinsa.

Vakavat aiheet vitsien taustalla

Sex Education ei ole pelkkä teinien seksikomedia, vaikka genrelle ominaisia vitsejä siinä tietysti nakellaankin. Tilanteiden koomisuuden taustalla käsitellään tärkeitä ja inhimillisiä kysymyksiä ikään, sukupuoleen ja seksuaalisuuteen katsomatta. Miten ja miksi kertoa kumppanille, mitä lakanoiden välissä haluaisi tehdä? Entä kuuluuko tytönkin nauttia? Miksi toiveistaan ja tunteistaan kannattaa puhua? Teemoja käsitellään avarakatseisesti ja hyväksyvästi, mikä tekee Sex Educationista lämminhenkistä katsottavaa.

Butterfield vakuuttaa epävarmana mutta fiksuna teinipoikana. Myös Anderson tekee nappisuorituksen äitinä, joka välillä unohtaa olevansa pojalleen ensisijaisesti äiti, eikä seksiterapeutti. Tämän hyvää tarkoittavat keskustelunavaukset ovat toisinaan yhtä aikaa kiusallisia ja hykerryttäviä. Entä mikä onkaan äidin itsensä kiihkeä kuvio kotona käyvän putkenrassaaja-remonttireiskan (Mikael Persbrandt) kanssa?

Sex Education ei varsinaisesti saa vanhempaa katsojaa haikailemaan epävarmuuden ja hormonihöyryjen siivittämään nuoruuteen. Sen sijaan mieleen saattaa putkahtaa ajatus siitä, olisipa Sex Educationin kaltaista ohjelmaa ollut mahdollista katsoa aikanaan itse. Harvemmin seksiin ja seksuaalisuuteen liittyviä aiheita käsitellään yhtä aikaa näin ratkiriemukkaasti, uskottavasti ja vakavasti, mutta ei otsa kurtussa. Sex Education olisikin mitä parahinta oppimateriaalia koulun seksuaalikasvatuksen tunnille.

Sex Education

Netflix
Laji: Komedia, draama
Pääosissa: Asa Butterfield, Gillian Anderson, Emma Mackey


LISÄÄ JUTTUJA:

Paris-Oui Pelko paremmasta tulevaisuudesta