Samae Koskinen & Elektorni

Paluu yöelämään

28.07.2020

Julma ja ilkeä korona pakotti ihmiset kotiin tai ajoi heidät luonnon helman alle. Festarikesä peruttiin, keikka- ja klubikulttuuri hiljeni. Heinäkuussakin on vain satanut.

Yökulkijat näkevät kuitenkin valoa. Kalenteriin rapsuu jo merkintöjä. On aika kiilltottaa kengänpohjat ja nenänpää! 24. heinäkuuta Samae Koskinen saapui oululaisen Voimala 1889:n terassille ja Elektornissa tanssittiin Tähtitornin patiolla.

Samaen ja Oulu Folkin illassa, ravintola Voimalassa, oli odotettavissa letkeän leppoisa ilta. Kun pääsemme perille, jyrisevä ukkoskuuro kaatosateineen hellittää ja aurinko kurkkaa lempeästi.

Hulentka on jo ehtinyt esiintyä, ja lavalla soittaa Juha Varjon luotsaama kantriporukka Floridan broilerit. Western-kantria ei soiteta otsa rypyssä, ja bändin nimestäkin voi päätellä, että nyt ei vedetä niska ja rystyset punaisena. Erityisen ilahduttava on kantri-protestilaulu.

Floridan broilerit soittaa kantria.

Samae Koskinen – mies ja kitara

Illan teema on hyvä tuuli ja aurinko. Hymyilevä yleisö istuu terassin juuri sateen jäljiltä kuivatuissa pöydissä. Hailuodon panimo tarjoaa käsityöläisolutta ja iloinen puheensorina voimistuu ennen illan odotettua maestroa. Pian jo tanssitaan paritanssia.

Anu Mäkiniemi ja Nina Hynninen nauttivat keikasta ja tunnelmasta. ”Koronan hellitettyä on hienoa päästä tuulettumaan”, naiset kertovat.

Samae Koskisen biiseissä ei murjoteta. Tarttuvat sävelet ja hellävaraisen viisaat sanoitukset ovat lämmittäneet kuulijoita jo vuodesta 2006. Vessajonossa eräs rouva kertoo, että Samae on ihana. Hän miettii, että on kuin tuntisi Samaen henkilökohtaisesti. Välitön sydämellinen esiintyminen on hurmannut ja koskettanut. Samae on mukava mies.

Samae esiintyy nyt ilman bändiä, mutta mies ja kitara riittävät. Kuulemme kattauksen hittejä uusimmilta levyiltä. Muiden muassa Spoon River, Jonnet ei muista ja Läski mulkku laulattavat yleisöä. Tänään on Hyvä Päivä!

Paikalla oli Oululaista osaamista. Kirjailija Essi Kummu, kuvataiteilija Heidi Toivainen sekä kirjailija Minna Mikkonen.

Rajoitusten ja koronapelon aikana, ei keikalla tietenkään koettu hikistä lavanedusmeinkiä ja hillitöntä elämöintiä.

Musiikin ystävät pääsivät keikkalaitumelle vasta juuri ennen kuin Jaakko heittää kylmällä kivellä. Samaen keikoilla ei toki muutenkaan päästetä kaikkia mielen villejä hevosia irti. Aikuinen yleisö nauttii keikasta, ystävistä ja aurinkoisesta illasta.

Elektorni – urbaanit musiikkibileet

Takkiin jäi vielä virtaa, ja matkalla bussipysäkille muistan Elektorni -bileet Tähtitornin kahvilassa. Elektorni järjestettiin nyt toista kertaa tänä vuonna.

DJt Sektori ja Jayday aka J-honey eli tapahtumajärjestäjä Juhani Oivo.

Tämä on pitänyt aina nähdä ja kokea! Paikka on ikoninen, Oulun linnan raunioiden päälle 1875 rakennettu merikoulun tähtitorni. Rakennus on toiminut kahvilana vuodesta 1912, ja nyt patiolla järjestetään elektronisen musiikin bileitä!

Bileet ovat loppupuolella, kun biitti rytmittää askeleita kohti tornia. DJ Otilia oli jo soittanut settinsä ja lauteilla levyjä pyörittää DJt Jayday ja Sektori.

Ria ja Ilona tanssivat bileissä alusta loppuun. Hyvä meininki välittyy iloisista ilmeistä.

Luvat on vain puoleen yöhön asti, joten myöhästyimme juhlista. Sen verran ehdimme aistia, että vaikka tällä kertaa paikalle otettiin kerralla vain 50 ihmistä, ja turvaväleistä piti huolehtia, meno oli hyvä ja tunnelma katossa.
LISÄÄ JUTTUJA:

Marjatan poika Sirkus Finlandia Perikato