Sabrina: Pimeällä puolella

Tiedostava teininoita koettelee vanhaa vihtahousua

09.01.2019
Teksti:
Kuvat:
Netflix

Loitsuja, kuolleiden herättämistä, astraalimatkailua, auktoriteettia vastaan kapinointia sekä ripaus romantiikkaa. Teininoita Sabrina Spellmanin paluu ruutuun on huomattavasti erilainen kuin edeltäjänsä Sabrina, teininoita. Chilling Adventures of Sabrina (Netflix, 2018) on 1990-luvun sitcomia huomattavasti tyylikkäämpi, mystisempi ja synkempi. Toisin sanoen, kaikilta osiltaan parempi.

Sabrina (Kiernan Shipka) on tiedostava nuori noita, joka haluaa tehdä asiat oman päänsä mukaan. Tapahtumat lähtevät liikkeelle Sabrinan täyttäessä 16-vuotta ja tämän tullessa vaikean päätöksen eteen: liittyäkö osaksi noitayhteisöä vai irtisanoutuako koko hommasta ja jäädä kuolevaisten – parhaiden ystäviensä ja poikaystävänsä – luo? Onko Sabrinan mahdollista tasapainoilla molempien maailmojen välillä?

Tärkeitä teemoja, tönkköä dialogia

Sabrina: Pimeällä puolella on teinisarja, jota voivat hyvillä mielin tiirailla myös varttuneemmat katselijat. Tavallista kuolevaisten lukiota käydessään Sabrina kohtaa monenlaisia arkiongelmia, erityisesti ensimmäisissä jaksoissa. Peukutuksen sarja saa yrityksestään käsitellä monipuolisesti tärkeitä aiheita kuten sukupuolen moninaisuutta, tasa-arvoa ja naisen asemaa. Teemat jäävät kuitenkin päälle liimatun oloisiksi viritelmiksi ja kärsivät paikoin tönköstä dialogista. Tärkeitä asioita suorastaan hierotaan päin katsojan naamaa: ymmärsikö ruudun edessä lekotteleva sohvaperuna nyt varmasti syrjimisen olevan väärin ja ihmisoikeuksien kuuluvan kaikille? Toisinaan yksinkertaistaminen tuntuu katsojan aliarvioimiselta.

Ilahduttavaa sarjassa on Sabrinan itsenäisyys ja nokkeluus. Nuoresta iästään huolimatta hän on vahvatahtoinen ja aktiivinen toimija. Sabrina ei jää odottelemaan, että muut tekisivät asioita hänen puolestaan. Hän uskaltaa kyseenalaistaa ikiaikaiset noitayhteisön tavat ja säännöt, sekä sanoa vastaan niin ylipapille kuin itse Saatanallekin.

Fiksun ja nohevan Sabrinan vastakohta on sen sijaan tämän sydänkäpy Harvey (Ross Lynch). Poika katsoo Sabrinaa palvovin ja toisinaan tyhjän oloisin silmin. Toki Harvey ei tiedä tyttöystävänsä olevan ihka oikea noita, mutta miksi pojasta on tehty niin tylsämielinen tyhjäpää, joskin hyväntahtoinen sellainen? Ja kuinka ollakaan, että Harveyn sukujuuret juontuvat noidanmetsästäjiin. Onnistuukohan suhde noidan kanssa enää laisinkaan?

Erikoisefektien juhlaa

Sabrinan seikkailut on kuorrutettu erilaisilla efekteillä ja tehosteilla kautta linjan. Sarjan parasta antia onkin sen visuaalisuus ja jännittävät miljööt, kuten Sabrinan sokkeloinen kotitalo. Taloa teininoita asuttaa tätiensä Hildan (Lucy Davis) ja Zeldan (Miranda Otto) sekä serkkunsa Ambrosen (Chance Perdomo) kanssa. Hilda on sympaattinen huolehtija, kun taas Zelda on kovanaamainen ja intohimoinen Pimeyden lordin palvelija. Tätien keskinäiset jännitteet ja sanailut ovat viihdyttäviä, mutta erityisesti hienostorouvan tyyliin savukkeita tuprutteleva Zelda saa hymyn huulille. Kuten yleensä, tässäkin tapauksessa jyrkän julkisuuskuvan alla sykkii lämmin sydän. Miranda Oton roolisuoritus noitatätinä on kerrassaan mainio ja uskottava.

Sabrinan maailma on täynnä kauhuelementtejä ja goottilaista tunnelmaa. Vaaleakutrinen noitatyttö kuljeskelee synkässä metsässä kirkkaanpunainen takki yllään ja nakkelee silloin tällöin loitsuja ympärilleen. Kannoilla seuraavat pikimusta Salem-kissa sekä kaikkialla leijaileva ikiaikainen sumu. Vääristyneet kuvakulmat ja sumennus-efektit tekevät aluksi vaikutuksen, mutta pitemmän päälle tehokeinot menettävät lumonsa ja alkavat puuduttaa.

Sabrina: Pimeällä puolella on viihdettä, jota kannattaa katsoa pilke silmäkulmassa. Vaikka ruudussa näkyy toisinaan verta, suolenpätkiä ja multaakin oksennellaan, ei sarja ole pelottava tai ahdistava. Jaksoja voi hyvillä mielin katsoa iltapalalla ennen nukkumatin tapaamista. Sarjan toinen kausi on jo varmistunut, joten noituuksiin tykästyneet katsojat voivat odottaa hyvillä mielin Sabrinan seuraavia seikkailuja. Saisikohan maukuva Salem-kissa enemmän ruutuaikaa?

Chilling Adventures of Sabrina

Netflix
Laji: Kauhu / Draama
Pääosissa: Kiernan Shipka, Ross Lynch, Miranda Otto


LISÄÄ JUTTUJA:

Tärpit 2015 Ruostumaton Shadow Warrior 2