Saariston Sirkusfestivaali tihkuu akrobatiaa ja sirkusromantiikkaa

11.07.2016
Teksti:
Kuvat:
K

Varsinaissuomalainen sirkus- ja varieteetaiteen ohjelmapalvelu ArtTeatro tuo tänäkin kesänä kauniiseen Kustaviin kuukauden mittaisen koko perheen Saariston Sirkusfestivaalin. Kävimme katsomassa 7. heinäkuuta ensi-iltansa saaneen festivaaliin oleellisesti kuuluvan Circus Named Desire -esityksen.

Saariston Sirkusfestivaalien pääosassa on kotimaisista ja kansainvälisistä sirkustaiteilijoista koostuvan ryhmän Circus Named Desire -sirkusesitys, mutta festareilla on tarjolla myös erilaisia sirkustyöpajoja sekä lapsille että aikuisille. ArtTeatron sirkusstudiolla on 3. elokuuta saakka maanantaisin, tiistaisin ja keskiviikkoisin tarjolla eripituisia koululaisten sirkusleirejä, tenavien temppukouluja, sekä aikuisille akrobatia-, ilma-akrobatia- sekä jongleeraustunteja. Sirkusesitystä esitetään loppuviikosta, torstaista lauantaihin.

ArtTeatron näyttämötila on hyvin intiimi persoonallisen näköisen, kolmikerroksisen hirsirakennuksen keskikerroksessa, ja esiintyjät ovat koko ajan jotakuinkin käsinkosketeltavissa. Näyttämöllä esitettiin klovneriaa, tanssia, jongleerausta, manipulaatiota sekä erilaista tasapainoilua ja akrobatiaa, mutta myös penkkien väliin jäävällä käytävällä esitettiin esimerkiksi nuorallatanssia ja trapetsitaiteilua. Olen lähes varma, että yleisöstä edes joku pelkäsi esiintyvän taiteilijan putoavan syliinsä. Toisaalta intiimi tila ja lähellä viuhuvat esiintyjät toivat esitykseen lisäjännitystä, heidän keskittymisensäkin pystyi aistimaan ihan eri tavalla ja osa numeroista onnistui ainakin allekirjoittanutta koskettamaan jostakin syvältä.

Saariston Sirkusfestivaali, ArtTeatro, Circus Named Desire, klovneria, Fabian Galouye, Veera Kaijanen, Corinne Kuzma, Pauliina Räsänen, Slava Volkov

Klovnerianumero: Fabian Galouye, Veera Kaijanen, Pauliina Räsänen, Corinne Kuzma ja Slava Volkov.

Kansainvälisiä tähtiä

Show’n pääjehut ovat trapetsitaiteilija ja akrobaatti Pauliina Räsänen sekä akrobaatti Slava Volkov. Muita kotimaisia tähtiä ovat nuorallatanssija ja vanneartisti Veera Kaijanen sekä tasapainoilulajeihin erikoistunut Johanna Kohonen. Ranskalaisia vahvistuksia ovat jongleeri ja ilma-akrobaatti Fabian Galouye sekä muusikko Corinne Kuzma, joka soitti läpi esityksen upeaa kabareistakin tuttua ranskalaista Chanson-musiikkia, sen sopien täydellisesti sirkusympäristöön. Suurelta osin taustalle heijastetun videokuvan lisäksi varmasti juuri musiikin ja miljöön vuoksi esitys henki upeaa vanhanajan sirkustunnelmaa. Esityksessä avustajana oli myös suloinen Saaga Volkov vanhempiensa jalanjälkiä seuraamassa. Suurin osa esiintyjistä omaa taustaa muun muassa Cirque de Soleilissa.

Itselle vaikuttavimmat numerot olivat Räsäsen trapetsitaiteilu, Kaijasen vanteiden manipulointi, sekä Räsäsen ja Volkovin pariakrobatia. Akrobatia- ja tasapainoilunumerot ovat aina tällaiselle tavalliselle pulliaiselle ihmetyksen aihe, ja keskittyneenä ja hämmentyneenä seurasin niitä tälläkin kertaa. Esityksen ainoat kritiikinaiheet olivat jokseenkin kyseenalaiset tanssinumerot. Esityksen alussa oli klovnerianumero, ja tanssinumeron alkaessa jouduin tosissani miettimään, oliko numero vielä tahallista klovneriaa vai ei. Sorry tyypit, mutta tanssi ei ihan ollut se teidän juttu, vaikka ajatus olikin hyvä. Myös valot häikäisivät ainakin nuorallatanssinumeron aikana ikävästi.

Saariston Sirkusfestivaali, ArtTeatro, manipulaatio, vannetaiteilu, Circus Named Desire

Vannetaiteilija Veera Kaijanen

Kaikenkaikkiaan Circus Named Desire oli mukava ja kompakti, tunnin mittainen sirkusviihdepläjäys kaikenikäisille. Saariston Sirkusfestivaali kokonaisuutena on aivan varmasti jännittävää kesälomatekemistä, mutta pelkkää esitystä kauempaa katsomaan tulleille suosittelen esityksen pituuden vuoksi etsimään samalle reissulle myös jotakin muuta puuhaa lähistöltä.

Saariston Sirkusfestivaali 7.7.–6.8.2016
ma-ke työpajat, leirit ja kurssit
to-la klo 19 Circus Named Desire -esitys, liput: Lippu.fi

ArtTeatro-ohjelmapalvelu
sirkuskoulu, yksityistunnit, polttarit, TYKY-päivät, synttärit, sirkustreenit ym.
LISÄÄ JUTTUJA:

Riisuttu Suomi - Koutaniemi, Alizad Paperi T Annikin runofestivaaliit