Ruotomieli – Born in the O.Y.S.

Hulttiorokkareiden uusin on kova

08.07.2019
Teksti:

Oululaisen Ruotomieli-orkesterin jo seitsemäs pitkäsoittoalbumi ilmestyi kesäkuussa ja kantaa nimeä Born In The O.Y.S. Kirjainyhdistelmä O.Y.S. tarkoittaa tietenkin Oulun Yliopistosairaalaa. Ovelaa, eikö totta?

Oveluus ei jää siihen. Biisien titteleissä ja lyriikoissa on kieroa oivaltavaa verbaaliakrobatiaa – oivallusta ja uskallusta on myös musiikissa, ja paljon. Musassa on koukkua ja vaihtelua kuten hyvässä kamassa entisaikojen malliin. Nykyään tämä on jo melko harvinaista kelle tahansa uudelle bändille.

Ensikosketuksen Ruotomieleen muistan tapahtuneen joskus uuden vuosituhannen alussa ennen ensimmäistä albumia. Tuotos oli singlejulkaisu, fyysinen totta kai. Se ei oikein napannut, ja tämän aiheuttaman mielikuvan myötä uutta mahdollisuutta en yhtyeelle antanut vasta kuin nyt lähes 20 vuotta myöhemmin. Toki tiedossani on että Ruotomielellä on kova maine Oulun seudulla – osittain varmasti rocktähden näköisen kitaristilaulaja Janne Aslak Räsäsen persoonankin vuoksi.

nainen kamansa ottaa ja mieskin ottaa
pulloa halaa, nainen ei palaa
rakkaus itsensä hotkaisee, tyhjää potkaisee
pysyvästi väliaikaisen ongelman ratkaisee
Ei oo helppoo kun on vaikeaa / Ruotomieli

Olipa miten tahansa, nyt tutkinnan alla oleva albumi Born In The O.Y.S. on silkkaa rautaa. Tyylikirjot hyppivät levyllä mukavin askelin edellisistä seuraaviin. Levy-yhtiön infokirjeen mukaan musiikki on rockia, joka tietenkin on totta, joskin aika hätäinen johtopäätös.

Lyriikoissa mennään siis verbaalisesti siistien oivallusten tietä. Sanoittaja Janne Aslakissa on selvää runoilija-ainesta. Aiheet sukeltavat parisuhdeongelmien syviin vesiin. Ilmeisesti on omakohtaisia kokemuksia vihaisista naisista – kenelläpä ei olisi. Tuttua ja vaarallisen turvallista. Näihin on monen helppo samaistua, näin ottaa Ruotomieli omakseen.

Elämäntuskaa ilon kautta?

Ralleissa lauletaan yksinäisyydestä, tympeistä naisista, paskoista suhteista ja selvästi on mietitty asioita pintaa syvemmältä – ja sieltä ammennetaan elämäntuskaa. Kuka tahansa nuoruuden ohittanut (tai nuorikin) voi bändin teksteihin samaistua. Biiseistä välittyy elämänkokemus ja -ahdistus, asiat kerrotaan kuitenkin ehkä pieni pilke silmäkulmassa.

Ruotomieli veivaa vuonna 2019 musiikillisesti jossain 1980-lukulaisen punkahtavan rockin aallokoissa. Esiin voivat aika ajoin pulpahtaa vaikutteita pintaan vaikkapa artisteilta Pelle Miljoona ja Tehosekoitin, vaikkakaan mistään kopiokamasta ei todellakaan ole kyse. Kyse on sen sijaan aivan helkkarin kovasta rock-levystä, joka kannattaisi jokaisen tsekata. Kovinta antia ainakin tämän kuulijan korvaan ovat rokkaavat Anna jo olla, Heavyklassikko: Meidät on tehty katoamaan, Jannen hautajaiset sekä akustinen hieno Aitiopaikka tragediaan.

Ruotomieli ansaitsisi paljon suurempaakin kansansuosiota mitä se nyt nauttii. Ehkäpä maantieteellinen sijainti vaikuttaa – harvat Oulun bändit jaksavat matkustaa, kun on joka paikkaan liian pitkä matka – se on kyllä vähän säälikin.

joskus mietin omia hautajaisia
siellä olisi paljon kauniita naisia
ja miehiä rumia raihnaisia
minusta pappi viis veisaisi, kanttori väärää virttä veivaisi
ei itkettäisi eikä nauraakaan saisi
–  Jannen hautajaiset / Ruotomieli

Born in the O.Y.S.
Ruotomieli

Secret Entertainment


LISÄÄ JUTTUJA:

Jalometalli 2016 Tampere Metal Meeting Ukonvaaja