Röyhkä/Inginmaa/Hypnomen – Huominen on Uni

06.03.2016
Teksti:
Fiilis: Seitinohut

Huominen on uni on hiostavan kesäpäivän seitinohuen laiskaa tunnelmointia. Se on levy joka soi kesäisenä iltapäivänä ranskalaisen pikkukylän pölyisessä puun- ja nahan hajuisessa baarissa, siinä jossa vanhat miehet juovat pastista ja jonka ilta-auringon oranssi valaisee. Siinä tilanteessa musiikki ja lämpö taistelevat siitä, kumpi on enemmän iholla. Yllättäen juuri siksi tämä levy toimii myös oululaisessa, vahvasti lestadiolaisessa lähiössä sydäntalven pakkasilla.

Albumin aloittava kepeä Hietsu on kuin houreinen pop-romanssi joka asettaa tunnelman. Seuraava Paha poika taas hyppää bluesiskelmän maailmaan kun Anna Inginmaan ohuen utuinen mutta puhdas ääni ottaa kuuntelijan valtaansa. Kappaleen tunnelmasta vastaa taas Jan Grönin pedal steel -kitara. Tunnelma vaihtelee melkein reggaemaisen alun omaavasta Lomasta rokkaavampaan Tangopalatsiin. Kokonaisuuden päättävä nimikkobiisi on melkeimpä progressiivinen ja niin ikään hieno päätös levylle. Hypnomen on maalannut hienon taustakankaan joka pitää levyn vahvasti pystyssä.

Kappaleissa solistin vetovastuu tuntuu vuorottelevan, mutta päärooli on levyllä selvästi annettu Inginmaalle. Toivosikin että Kauko Röyhkällä olisi suurempi osuus. Röyhkän entisestään pehmentynyt ja syventynyt ääni ja karisma kun voisi kantaa suurempaakin taakkaa harteillaan.

Sanoituksiltaan levy ei haasta kuulijaa, ne ovat suurimmaksi osaksi suoraviivaisen parisuhteisiin nojaavia. Ratkaisu ei silti ole väärä, se on tavallaan hellyttävä ja sopii levyn luonteeseen. Huominen on uni on selkeä kesälevy. Keskellä talvea se on pois ajasta, mutta tulee varmasti soimaan enemmän kuulaina päivinä kun aurinko viimein lävistää talven otteen.

Huominen on Uni
Röyhkä/Inginmaa/Hypnomen

Stupido Records
Formaatti: CD


LISÄÄ JUTTUJA:

Tottelematon kusipää läski Jenni Vartiainen