Rocknomicon

10.02.2016
Fiilis: Rokkaava

Magdalena Hain ja Hanna Matilaisen toimittamassa antologiassa vierailee kymmenen Osuuskumma-kustannuksen kirjoittajaa tarjoilemassa omat tarinansa, joista jokainen omalla tavallaan kietoutuu rock- ja metallimusiikin maailman mysteereihin. Tekstit vaihtelevat tyyliltään, osaa voisi pitää fantasiana, osaa eriskummallisina ja on mukaan mahtanut pari joita kauhuksikin voisi mennä väittämään.

Kirjan novellit ovat kaikki mielestäni hyviä ja mukaansatempaavia, joista erityismaininnan ansaitsee etenkin Turvapaikka, jonka on kirjoittanut Juha Jyrkäs, joka maistui hyvällä tapaa suomalaiselta mystiikalta ja pystyi antamaan samanlaisia väristyksiä, kuin ensikosketukset H.P. Lovecraftiin aikoinaan, kun allekirjoittanut oli vasta pieni nulikka. Samanlaista kutinaa aiheutti myös Magdalena Hain erinomainen Vainaansuo.

Mutta lähtemättä tämän enempää ruotimaan yksittäisiä tekstejä, kaikilla oli mielestäni paikkansa kirjassa, eikä yksikään tarinoista tuntunut olevan väärässä paikassa, tai laadullisesti alempana toisia, henkilökohtaisista mieltymyksistä johtuen itselleni maistuivat parhaiten kuitenkin juuri eniten kauhun aihepiirissä liikkuvat tarinat. Teksteistä on myös hyvin nähtävissä, että musiikki on ollut kirjoittajille tärkeä inspiraationlähde, eikä aihepiirin valinta, rock- ja metallimusiikki, ole vain mikään laskelmoitu myyntikikka. Musiikki on saatu liitettyä tarinoihin oleellisella tavalla ja on myös ilahduttavaa löytää omiakin suosikkeja mainittavan siellä täällä tekstien seassa.

Kiinnostaako rock- ja fantastiset elementit? Siinä tapauksessa Osuuskumman kustantamaa Rocknomicon-novelliantologiaa voisi suositella sinulle, mutta jos raskaampi musiikki ei ole makuusi – mene pois täältä! – niin tarinoista jää varmasti melko valju maku, sillä joissakin tarinoissa namedroppaus ja oikeidenkin nimien taakse verhoutuva mystiikka tuo oman painonsa teksteihin.

Parhaimmillaan teos on nautittuna novelli tai pari kerrallaan, juuri ennen unille käymistä, niin rockin henki ja itse paholainen pääsevät salakavalasti uniisi! Muistakaa, että rock on vaarallista musiikkia!

Rocknomicon
Magdalena Hai & Hanna Matilainen

Osuuskumma


LISÄÄ JUTTUJA:

Rammstein Paris Headshot blu-ray Ever Oasis