Rock’n’roll-yliopiston kasvatit

23.12.2015
Teksti:
Fiilis: nälkäinen

Juuri 25-vuotisjuhliaan kuluvan vuoden syksyllä viettänyt rokkibaari 45 Special eli Numero, Nelivitonen, Numerobaari ja monta muuta rakkaan lapsen kutsumanimeä omaava musiikinystävien mekka keskellä Oulua tunnetaan hyvin paitsi kotomaassamme, myös aina ulkomaita myöten erinomaisesta livemusiikin tarjonnastaan. Legendaarisen 45 Specialin syntyhistoriasta kertoo mukaansatempaavasti Anssi Juntto kirjassaan Rock’n’roll-yliopiston kasvatit, 45 Specialin tarina.

Anssi Juntto jos joku on oikea henkilö avaamaan 45 Specialin värikkään historiikin, josta ei puutu vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Juntto, jolla itselläänkin on bänditausta, tunnetaan nykyisin  Qstock-festivaalin mediavastaavana sekä sanomalehti Kalevan elokuvakriitikkona ja vapaana toimittajana, ja hän on kuulunut Nelivitosen kantaporukkaan jo vuosien ajan lähes baarin avaamisesta lähtien. Näinä vuosina Juntto on ehtinyt nähdä Numerobaarin elinkaaresta pitkän pätkän muutoksineen, iloineen ja suruineen kaikkineen.

45 Specialin perustaminen 1990-luvun alun lamassa ei ehkä kaikkien mielestä ollut se fiksuin veto, ja yrityksen alkuvuosiin mahtuikin vastoinkäymisiä yksi toisensa jälkeen lähinnä virkaintoisten ja joustamattomien valtion viskaalien toiminnasta johtuen. Mutta kaikesta on selvitty neuvokkuudella ja periksiantamattomuudella, ja kumppanuksien Ilpo ”Ibo” Sulkalan, Zero Nine -yhtyeen Keijo ”Kepa” Salmirinteen, Esa ”Elmo” Harjun sekä Eero eli ”Epe” Puolakanahon yhdessä ideoimasta 45 Specialista on vuosien saatossa tullut paitsi legendaarinen rockbaari, myös monipuolisesta musiikkitarjonnastaan tunnettu kohtaamispaikka, jossa moni uusi tähti on syttynyt suomalaisen popin ja rockin taivaalle tuikkimaan. Rakkaus musiikkiin, sekä intohimoinen ote omaan työhön yrittäjänä on ollut Sulkalan ja kumppanien menestyksen salaisuus, ja nämä tekijät ovat varmasti kantaneet Nelivitosen sen vaikeiden aikojen yli.

Kirjassa on kuvaliitteineen 136 sivua mikä tuntuu aluksi vähältä tämän tyyppiselle kirjalle. Kuitenkin tässä tiukassa rajaamisessa Anssi on tehnyt hyvän ratkaisun keskittyen 45 Specialin tarinaan ja taustaan, vaikka artisteista ja baarissa kävijöistä juttua luonnollisesti olisi syntynytkin valtaisat määrät. Näin kirjan fokus säilyy, ja sitä edesauttaa myös sisällön jakaminen selkeästi kolmeen omaan osioonsa, joista ensimmäisessä nimeltään ”Backstage” avataan 45 Specialin syntyhistoriaa, luvussa ”Lavalla” pureudutaan musiikkiin, artisteihin ja Nelivitosen musiikkitarjonnan kehitykseen, ja kolmannessa osassa ”Baarissa” pääroolissa ovat ne tärkeimmät syyt Numerobaarin menestyksen taustalla eli itse baarinpenkkien kuluttajat, sekä luonnollisesti baarin työntekijät. Oman näkökulmansa tuovat tarinaan myös promoottorit ja muut taustavaikuttajat Nelivitosen toiminnassa.

Hauskoja anekdootteja ja mielenkiintoista knoppitietoa tulee lukijaa vastaan joka käänteessä; Presidentti Tarja Halonen on käynyt 45:ssa testaamassa tanssilattiaa, ja Numerossa ovat uransa lähtökuopissa esiintyneet lähes tyhjälle salille sellaiset orkesterit kuin Zen Café ja PMMP. Ulkomaisista Numerossa esiintyneitä suuruksista mainittakoon ex-Rolling Stones basisti Bill Wyman. Legendaaristen sunnuntai-jamien suosiosta kertonee jotakin se, että uransa alkuaikoina, kun bändin suksee oli jo nousujohteinen Suomessa, HIM-orkesteri halusi ainoana vapaapäivänään Nivavalan Tuiskulassa heittämänsä keikan jälkeen koukata Ouluun ennen kotimatkaa, vain ja ainoastaan Nelivitosen sunnuntai-jamien vuoksi.

Kirjasta jäi päällimmäiseksi tunteeksi nälkä; tätä pitää saada lisää! Ja mistäs tietää, ettei Juntto jo työstäkin seuraajaa tälle mainiolle kirjalle, jonka pitäisi kuulua ainakin kaikkien oululaisten musiikinystävien kirjahyllyyn. Jatkoa odotellessa pitääkin heti ottaa selvää mitä ohjelmaa 45 Specialissa on luvassa lähiaikoina.

Rock'n'roll-yliopiston kasvatit
Anssi Juntto

Nispero Oy
Sivuja: 127


LISÄÄ JUTTUJA:

Cats of Transnistria