Rockfestari Naamat

Onnellisten hippien juhla

25.07.2018
Teksti:
Kuvat:
Mari Kivioja

Rockfestari Naamat juhlittiin jo 19. kertaa Tuomiston tilalla Muuramessa 20.–22. heinäkuuta. Nousun Naamat-tiimi oli mukana värikkäissä bakkanaaleissa. Tuhat nopeinta ja onnekkainta, vierasta  ja tuttua hippiä täytti maatilan kentät, saunat ja lammenpinnan. Hyvää musiikkia, sadetta, paistetta, iloa ja onnea – tätä kaikkea oli Naamat 2018.

Mikä olisi oikea polku kulkea Naamoilla perjantaista sunnuntaihin? Toisella kerralla alan jo hahmottaa mistä on kyse. Naamoille ei tulla suorittamaan. Kaikkea ei ehdi millään nähdä ja kokea, joten on paras antaa virran viedä.

Satunnainen kohtaaminen voi olla musakeikkaa tärkeämpi. Hikinen rokkiveto tiiviisti pakkautuneessa navetassa voi olla räjäyttävämpi kokemus kuin stadionkeikka. Kaikki on kiinni ihmisistä – tunnelmasta jonka ihmiset yhdessä luovat.

Naamojen liput myydään loppuun parissa minuutissa vuodesta toiseen jo ennen ensimmäisenkään esiintyjän julkistamista. Jotakin selittämätöntä tässä on. Jospa vähän yritän kertoa. Kotibileistä tuhatpäiseksi pieneksi hippijuhlaksi kasvaneeseen tapahtumaan tulee vuodesta toiseen hyväntuulisia, iloisia ja toisista välittäviä ihmisiä.

Hämmästyttävintä on, ettei tapahtuma ole taantunut pienen sisäpiirin omaksi hiekkalaatikoksi. Monet ovat olleet mukana miltei alusta lähtien, mutta ensikertalaisetkin otetaan lämmöllä mukaan ja kaikista pidetään huolta.

Alue ja konsepti on säilynyt ennallaan, hipit ovat vuoden kasvaneet ihmisinä

Paikka on jo edelliseltä vuodelta tuttu – pihalla lava avautuu suoraan Riihen seinästä ja toinen esiintymispaikka on intiimi Kivinavetta. Leirikentän nurkalla on Sideshow-teltta ja lammen rannasta löytyy kaksi saunaa.

Dino kertoi ohjeita Sideshow-teltan uuden anniskelualueen portinvartialle. Narun sisäpuolella on oltava wc.

Tämän vuoden esiintyjistä sykkyräistä sieluani ravistelivat eniten Navetan intensiiviset keikat. Onni BoiMara Balls ja Sturle Dagsland pitivät otteessaan ensimmäisestä tahdista viimeiseen.

Naamat-väkeä leirissä, joku saattaa huomata kuvassa tuttuja.

 

Bileet aloitti Riihilavalla Lighthouse Project reippaalla punkilla.

 

Yleisössä vastattiin huutoon. Punk never dies!

Onni Boita on niin moneen kertaan suositeltu, että meno täytyi mennä Navettaan katsastamaan. Herrasta ei ole turhaan piireissä puhuttu. Elektroninen maalaileva meno vakuutti.

Onni Boi ja poppoo hienon keikan jälkeen.

Arvelin keikan jälkeen, että pian Onni Boi sainataan isolle yhtiölle. Onni Poika kuitenkin kertoi, että homma on tarkoitus pitää omissa käsissä. Aika näyttää, miten käy. Naamoilta Onni Boi oli menossa Tallinnaan Sweet Spot -festareille ja loppukesällä on vuorossa Flow.

Mara Balls keräsi Navetan täyteen seuraamaan kunnon rokkia. Höyryävän kuumalla keikalla oli valtava energia. Maria rokkaa ja soittaa kitaraa tyllillä! Tunnelma on Navetassa intiimi.

 

Jukka Nousiainen on yksi viimevuosien parhaita suomalaisia laulunkirjoittajia.

Perjantai-illan päätteeksi Aivovuoto räpäytti tyylillä. Porukan riimit on ihan aivoilla mietitty. Kuvaajan riemuksi yön keikoilla valaistuksena toimivat vain roikkalamput. Esiintyjän sijaan laitamme kuvan nuoresta rakkaudesta.

Vilma ja Saara

Lauantaina kuultiin Kari, pelailtiin, hölmöiltiin ja vietettiin festivaalihäitä

Lauantaiaamu alkoi tankatessa lähinnä mehua, kahvia ja vuokaleipää. Kärventynyt pekoni ja kuiva munakokkeli ei jaksanut nostaa mielialaa vesisateessa. Naapurista olisi saanut laadukkaan aamupalan, mutta tämä huomattiin liian myöhään. Mietimme kaiholla laadukasta, oikein pitkää brunssia musiikin soidessa ja elämän voittaessa.

Tähän tilanteeseen juuri oikea lääke oli Bloody Gambina ja Club Old Farts. Toinen on kamala aamudrinkki ja toinen DJ-poppoo täynnä huonoa musiikkia, pöljiä juttuja ja sekopäistä meininkiä. Aamu alkoi heti hymyillä ja saimme virtaa ja voimaa lähteä virkistäytymään.

Kun olet noin setsemäskymmenes krapulainen bajan käyttäjä paahtavalla helteellä, kopissa johon paistaa suoraan aurinko, olo ei ole aamutoimen jälkeen raikas. Tuomiston saunat ja syvä metsälampi kutsuivat.

Saunat ovat lämpimät pitkin päivää ja useimmat hyödyntävät mahdollisuuden pulahtaa metsälampeen monta kertaa viikonlopun aikana. Meno saunoilla vaihtelee kellonajan ja tilanteen mukaan. Saunoilla esiintyi lauantaina elävänä Janne Masalin, mutta tämä jäi nyt kokematta.

Syvän lammen vesi oli joka toisen hipin mielestä lämmintä – joka toisen kylmää. Helteisenä päivänä kunnon löylyt ja virvoittava uinti avasi lopulta silmät päivän koitoksiin.

Myös Napuen drinkit voivat yllättää.

Naamoilla pelataan perinteiset peltofutis-, rantalentis- ja mölkkyturnaukset. Näistä ehkä legendaarisin on peltofutis. Kuten oli arvattavissa, kentällä ei juostu ainakaan otsa kurtussa. Osalla valmistautuminen koitokseen alkoi heittämällä turhat vaatteet pois, sillä heiluvat auttavat tasapainottamaan huterahkoa kulkua juhlien toisena päivänä.

Kannustus oli raivokasta: Hyvä pallo! Tuomarit kehottivat joukkueita lahjontaan. Jaloviinalla pystyi luonnollisesti vaikuttamaan lopputulokseen.

Maali!

Meno pellolla oli sopivan sekavaa ja kantaaottavaa. Joukkue nimeltä Puolan ihmisoikeustilanne oli vahvoilla, kun poistuimme kohti Navettaa ja norjalaisen maahisen keikkaa.

Matkalla Club Old Farts soitti jo ties kuinka monetta kertaa Teuvo Lomanin ihanaa Kari-biisiä. Yleisö oli luonnollisesti fiiliksissä ja lauloi antaumuksella mukana.

Minä elän. Club Old Farts tanssitti juhlaväkeä.

Sturle Dagsland oli kuitenkin nähtävä, sillä Norjan menninkäinen kuulosti jo etukäteen hyvin hämmentävältä.

Mitäs esityksestä sanoisi: ”djiiiurrrrtätkäkää..??!!” En tiedä yhtään mistä laulut kertoivat – olin tunnistavinaan sanan ”Jyväskylä” jostain biisistä. Sturle Dagsland on erikoishahmo ja musiikki on todellakin vaihtoehtoista.

Sturle Dagsland täytti Navetan energiallaan.

Esityksen valtava energia tarttui suu auki tuijottavaan yleisöön. Tässä oli jotakin kummaa aitoa viehätystä. Itsetarkoituksellinen outoilu on rasittavaa, mutta tämä ei tuntunut siltä. Ei, vaikka kaikkia soittimia ei ole olemassa muualla kuin norjalaisen maahisen todellisuudessa.

Soittimet lentelivät ja jalkapohjat läpyttivät korkealla ilmassa tahtia. Meininki ei ollut ihan tästä maailmasta, mutta yleisö taputti seisaallaan intensiiviselle vedolle.

Leirinnän kupeeseen pystytetty Sideshow-teltta on omituinen paikka, jossa ohjelma on lähinnä häiriintynyttä. Teltassa käydään muun muassa päissään seisonnan SM-kilpailut. Oululainen innovaatio ilmakitaransoittokisa oli naamoilla päivitetty: Ilmapanemisen SM-kisat järjestettiin ennen Popeda T:n esitystä. Mikähän se oli? Ihan väkisinkin oli hyvä!

Sideshow teltan ohjelmaa. Tässä taisi olla kyseessä vessaruletti.

Tällä kertaa Naamoilla vietettiin ensimmäistä kertaa kesähäitä. Kaisalta ja Simolta oli kysytty ideoita Sideshow-teltan ohjelmistoon. Pariskunta oli tuumannut, että aikomus olisi mennä kesällä naimisiin. Mikä olisi hienompi paikka kuin rakkaudentäytteiset kesäfestivaalit maalla?

Koskettava häätunnelma herkisti osan suuresta yleisöstä kyyneliin ja halailemaan toisiaan

Ihana hääpari, Kaisa ja Simo.

Illalla Rokattiin Riihen lavalla. Vesta taisi olla se Naamojen odotetuin esiintyjä. Ilta huipentui Espanjalaisen Zulu Zulun energiseen keikkaan.

Nyos. Parivaljakolla oli hyvä meininki. Soitto toimi ja kitaristi veti tyylillä.

 

Yakuzi Paton instrumentaaliveto oli taidokasta soittamista.

 

Illan pimennyttyä Vesta valloitti Naamat-yleisön. Näin nyt Vestan keikan kolmatta kertaa lyhyen ajan sisään. Laulaja-lauluntekijä on tämän vuoden musiikki-ilmiö.

Lumoava esitys, koskettavat sanoitukset ja koskettava Vesta.

 

Lämminhenkisellä keikalla oli mukana myös Vestan äiti ja sisko.

 

Zulu Zulu.

Sunnuntaista Naamantaihin

Sunnuntaina oli purettava leiri. Kävimme vielä kaiholla vilkaisemassa Mopon jatsahtavaa menoa ja auringossa nauttivaa onnellista yleisöä ennen kotimatkaa. Ihan kaikkea emme ehtineet nähdä tai edes kuvata. Näin oli ihan hyvä.

Viikonloppu oli täynnä hienoja kohtaamisia. Naamat on ihan omanlaisensa inhimillinen ja yhteisöllinen tapahtuma. Usea juhlavieras kertoi, että heillä on Naamat-ystäviä. Joka vuosi tavataan, pidetään hauskaa yhdessä ja halataan lähtiessä.

Naamantai on Naamoja seuraavan päivän nimi ja mielentila. Katse on tyhjä. Osa sielusta on jäänyt Tuomiston tilalle. Seuraaviin Naamoihin on vielä hetki aikaa. Ensi vuonna vietetään jo tapahtuman 20-vuotisjuhlia. Mitähän ne sinne keksivät?
LISÄÄ JUTTUJA:

Anssi Juntto - Rock'n'roll-yliopiston kasvatit, 45 Special Remu & Hurriganes alice cooper