Rockfestari Naamat – Iloisia hippejä ja musiikkia maatilalla

27.07.2017
Teksti:
Kuvat:
Mari Kivioja

Tuhatpäinen hippilauma kokoontui Keski-Suomen Muurameen nauttimaan kesästä, musiikista ja toisistaan 21.–23. heinäkuuta. Kulttijuhla Naamat vietettiin jo 18. kertaa Tuomiston tilalla. Tapahtuma on niin vinkeä, että liput myydään muutamassa minuutissa loppuun jo ennen ensimmäisen esiintyjän julkistamista. Mistä on kysymys? Kuulin, että mikä tapahtuu Naamoilla, jää Naamoille? Nousu päätti kuitenkin valottaa varovasti viikonlopun tapahtumia.

 

Saavumme paikalle hyvissä ajoin auringon vielä paistaessa. Ukkonen jyrähtelee, joten on kiire pystyttää teltta ennen sadetta. Peltoaukiolla on jo päivällä valtavasti telttoja ja kaikenlaisia kummia katosviritelmiä. Näyttää, että leiri on rakentunut niin, että ensimmäinen on pystyttänyt telttansa keskelle, ja siihen ympärille on keräännytty ihan vieri viereen. Naapuria ei turhaan ujostella.

Emmi opastaa bajan paikan

Emmi opastaa bajan paikan

Naamojen Emmi ottaa meidät lämmöllä vastaan, ja kertoo ensikertalaisille alueesta: Päälavana toimii lautalattiainen syvennys riihen seinässä. Toinen esiintymispaikka on intiimi kivinavetta. Saunat lämpiävät lammen rannalla ja potkupallokenttä löytyy syrjempää.

Naamat 2017

Leirinnän nurkilla on Sideshow-teltta, jossa on enemmän ja vähemmän – tai no enemmän häiriintynyttä ohjelmaa. Pariutumisleikkien lisäksi teltassa vietetään muiden muassa Uhrijuhlia, kilpaillaan päissään seisonnan- ja kännihuutelun SM-tittelistä, sanoitetaan Kotiteollisuudelle biisejä, sekä erotetaan Olli Lindholm tekstiviestillä. Sami Hedberg vitsikisaa ei järjestetä artistin edustajan suututtua.

naamat 2017

Perjantai kesäyössä

Vaikka liput myydään aina loppuun ennen esiintyjien julkistamista, on Naamoilla kyse myös musiikista. Esiintyjiä ei ollut poimittu teinipissisten soittolistoilta. Kattaus oli omaperäinen ja mielenkiintoinen. Mukana oli myös burleski-esitys.

Bileet Riihessä käynnisti komeasti Kairon; Irse! raivokkaalla progeilullaan. Iloisia ihmisiä virtasi paikalle, ja sateen kastelemat tennarit alkoivat kuivua.

Kairon;Irse!

Kairon; Irse!

Viitasen Piian keikalle Navettaan jonotettiin jo hyvissä ajoin. Tila pakkautui tiiviisti täyteen, ja viileä kivinavetta lämpeni nopeasti parin sadan hipin energialla. Neidon ihanan kaunis esitys lumosi navetan yleisön ja keikka oli hyvin intiimi. Kaunista laulua kuunneltiin hipi-hiljaa, ja Viitasen Piia sai vilpittömät suosionosoitukset.

Viitasen Piia

Viitasen Piia

Kalevauva.fi

Kalevauva.fi

Kalevauva.fi oli ratkiriemukas illan ilopilleri. Herrat soittavat Vauva.net-sivustolta suoraan poimittuja keskusteluja naamat peruslukemilla. Navetassa hilpeyttä herättivät esimerkiksi pohdinnat: ”Pitääkö synnytyksessä todellakin olla alapää paljaana, voiko kätilö tai lääkäri käyttää tilannetta hyväkseen?” Näille jutuille hihiteltiin vielä seuraavanakin päivänä, ja moni kertoi Kalevauvan olleen se ehdoton koettava. Tunnelma Navetassa oli höyryävän kuuma.

Perjantaina esiintyivät myös Yari, Kesä ja todella kova Oranssi Pazuzu. Vaikka Pazusun keikalla meno oli jo melkoista, illan päätähti oli Pariisin kevät. Eturivin raavaat miehet vaihtuivat hurmioituneihin naisiin ja hippityttöihin.

Pariisin kevät

Pariisin kevät

Pariisin kevät soitti Arto Tuunelan johdolla mahtavan keikan ja onnenhetket yleisössä olivat aivan erityisiä. Ilmeet ihmisten kasvoilla vaihtelivat riemusta liikutukseen. Tuntui että yleisö ja bändi antoivat ja ottivat yhtä aikaa toisiltaan valtavan määrän energiaa.

Uuteen päivään valmistauduttiin huolella

Perjantaina bileet jatkuivat vielä Sideshow-teltassa, nuotiopaikoilla ja ehkä saunoillakin. Me pujottelimme telttojen väleistä kahden maissa nukkumaan, joten heräsimme pirteinä aurinkoiseen aamuun runsaalle aamupalalle. Tämä oli onni, sillä pian munakokkelia ja pekonia jonotettiin pitkään.

Aamupalan jälkeen oli aika suunnata lammen rantaan virkistäytymään. Saunat olivat jo lämpimiä ja lammen laitureilta pulahdeltiin tasaiseen tahtiin veteen. Hipit eivät turhia ujostele, ja porukka virkistäytyi päivää varten sulassa sovussa. Vain naisille tarkoitettu saunavuoro oli ollut aiemmin aamulla. Vesi suihkuihin pumpattiin omin voimin suoraan lammesta. Syvän lammen vesi oli jäätävän kylmää, joten saunan lämpö tuli tarpeeseen.

Saunoissa raikasi reipas yhteislaulu. Ehkäpä riemukkain hetki oli pienemmässä saunassa kunnolla kajautettu Bohemian Rhabsody, josta tuli mieleen Wayne´s Worldistä tuttu versio. Tässä riemurasiassa oli  kuitenkin kovempi ja parempi meno. Naamoissa tällainen yhteinen hauskanpito on iso osa viehätystä. Tästä tuli virkeä ja hyvä fiilis jatkaa päivää.

Lauantaina taas rokattiin

Lauantain paranemista ja uutta nostetta herätteli sekopäinen dj-showryhmä Club Old Farts. Järjetön nelituntinen keikka sai jo ensimmäiset hipit tanssimaan. Teuvo Lomanin pahoinpitelemä Europe-cover Kari herätti hilpeyttä ja sai yleisön laulamaan kerta toisensa jälkeen. Joku oli laskenut, että kuolematon hitti soitettiin 13 kertaa.

Burleski: Molly Moonstone, Mr. Suzanne Satin & Georgina CatMint sekä Jazzy Nana –ryhmä hurmasi, hauskuutti ja kuumensi Navetan lauantaina liekkeihin. Lehmäksi pukeutunut herrasmies ja viettelevät kauniit naiset ottivat yleisön haltuun ja saivat ujoimmat pojat punehtumaan. Ensimmäistä kertaa tajusin, miten viihdyttävää, hauskaa ja seksikästä burleski voi olla. Vaatii melkoista uskallusta laittaa itsensä täysillä peliin yleisön edessä.

Päivällä Sister Disaster sai soittaa menevää post-punkkia täydessä auringonpaisteessa. Malamuériin meinasi usko loppua alussa, kun tuntui ettei ensimmäinen biisi ala kunnolla koskaan. Kannatti jäädä paikalle, sillä biisit lopulta kasvoivat huikeisiin mittoihin. Joose Keskitalon vieraantunut meno olisi ehkä toiminut paremmin pienemmässä tilassa. Jotain kiehtovaa Joosen biiseissä on.

Oranzās Brivdienas -nimen takaa paljastui latvialainen retkue hyvää menoa. Liki kymmenpäinen hirviö pilleineen mahtui hämmästyttävästi pienelle Riihi-lavalle. Meno oli alusta lähtien tajutonta rokkaamista, skangaamista ja kaikkea mahdollista sekaisin. Olihan tajuton meininki!

Oranzās BrĪvdienas

Oranzās BrĪvdienas

Lauantaina esiintyi myös Kari Tapiiri ja Luotijuna, illan päätti yleisöä keinuttavalla reggaella Laulurastas.

Sunnuntaina oli lähdön aika

Sunnuntaina pakkailimme vaisuina Tuomiojärven iskelmän tahtiin. Naamat oli vaatinut veronsa. Kyytiä odotellessa huomasin, että parempikuntoisilla bileet jatkuivat. Ylioppilaskunnan laulajat olivat vielä juhlien lopuksi koskettaneet väsyneitä sieluja.

Ihan kaikkea ei koskaan festareilla ehdi nähdä, ja nyt jäi välistä muiden muassa jokavuotinen jalkapallo-ottelu, joka erään osallistujan mielestä täytyy oikeaoppisesti pelata munasillaan.

Naamat-festivaali on useille vuoden kohokohta, joka merkitään vuosi toisensa jälkeen jo hyvissä ajoin kalenteriin. Lippupalvelu yleensä kaatuu niillä sekunneilla, kun ihmiset ryntäävät vimmaisesti lipun ostoon. Kuulimme konkareilta paljon tarinoita, miten he olivat saaneet jotakin kautta lipun ostettua. Sanat ”tuhannen ihmisen kotibileet” eivät enää juhlien jälkeen tuntuneet tyhmiltä.

Naamojen juhlaväki oli huolella valmistautunut tapahtumaan ilmeineen ja asuineen. Vaikutti, että Muurameen saapuessa oli laitettu kaikkia ja kaikkea rakastava Naamat-mielentila päälle. Hipit juhlivat kunnolla, mutta siivosti hienoa paikkaa kunnioittaen. Upeat juhlat, joissa kaikki olivat ystäviä!
LISÄÄ JUTTUJA:

Mad Music Kesäkuun nousut Maantie