Remu

Rehellinen suorasanainen elämäkerta

15.12.2016
Teksti:
Fiilis: Rokkenroll

Hurriganes oli yksi suomalaisen rockin kovimpia timantteja 1970–1980-luvuilla. Bändin riveistä nousivat erityisen legendamaineen saaneet Albert Järvinen, Cisse Häkkinen sekä Ile Kallio. Hurriganesin pääpiru ja hengellinen johtaja oli kuitenkin Remu Aaltonen, josta on nyt julkaistu tarinamuotoinen omaelämäkerrallinen kirja.

Kirjan titteli on lyhyesti ja ytimekkäästi Remu. Se ei ole kovin syväluotaava, eikä edes tyypillisin elämäkerrallinen kertomus Henry ”Remu” Aaltosesta. Kirja pukee kuitenkin lihaa luiden ympärille mikäli Remun elämän tapahtumat ovat muutoin jääneet pintapuolisiksi. Mies tuumaa heti alkuun, ettei puoletkaan ole totta mitä sanon. Jää siis lukijan päätettäväksi, miten meni niin kuin Remun mielestä. Kirja lähtee liikkeelle lapsuudesta, josta edetään hyvin nopeasti nuoruuteen ja aikuisuuteen. Kovin pitkäksi ajaksi näihin ei kuitenkaan ole syytä jäädä, sillä kertomista riittää niin musiikkitouhuista, naisista kuin vaikkapa hieman nurjemasta puolesta vankilakokemuksineen. Remun elämä on koostunut seikkauiluista, jotka tavallisella tallaajalla usein jäävät kokematta.

Remun elämä uhkuu kapinaa ja testosteronia. Mies näyttää keskisormea kaikille jotka sen vähänkin ansaitsevat. Remulla on myös jyrkkiä mielipiteitä ja niitä kirjan loppupuoli onkin pullollaan. Osansa saavat esimerkiksi älypuhelimet, nykymusiikki, homoseksuaalit, tatuoinnit ja vaikkapa ihmissuhteet. Remu on päältä kova, mutta sisältä hyvinkin erilainen – tunteellinen, rakastava ja ajattelee asiat hyvä edellä – aivan toisenlainen kuin herran totuttu julkisuuskuva.

Kirjaa tutkiessa oikolukijan ja suomen kielen oikeinkirjoituksen näkökulmasta, siitä saa kerättyä virheitä säkkikaupalla. Mutta kirja onkin kirjoitettu kokonaisuudessaan puhekielellä, Remun tavalla, stadin slangilla. Slangia osaamattomalle lukukokemus onkin varmasti haastava. Kirjaa lukiessa alkaa ikään kuin kuulla Remun puheen mielessään ja siten tarina tuntuu todella aidolta. Tarina on kuitenkin kirjoitettua tajunnanvirtaa. Asiat poukkoilevat välillä alusta loppuun ja lopusta alkuun. Teoksen lukeminen onnistuu hyvin helposti. Kappaleet ovat lyhyitä, yleensä noin parin sivun mittaisia.

Remu on hieno erilainen henkilökirja kuin mihin on yleensä totuttu. Kirjan on julkaissut Johnny Kniga ja sen tekstin on toimittanut Markku Salo.

Remu
Markku Salo & Remu Aaltonen

Johnny Kniga
Sivuja: 260


LISÄÄ JUTTUJA:

Insomnium Anssi Kela, Kulttuuritalo Kiva, konserttisalikiertue, Parasta aikaa, yhtye, Pauli Halme, Antti Karisalmi, Saara Metsberg, Ville Kela