Refusal – Epitome Of Void

Piru irti helsinkiläisittäin

12.02.2019
Teksti:

Reilut kymmenen vuotta ärhäkän thrash-vaikutteisen kuolometallin parissa operoinut helsinkiläinen Refusal täräyttää heti vuoden 2019 alkajaisiksi tiskiin toisen albuminsa Epitome of Void. Edellisestä pitkäsoitosta We Rot Within ehti kulua kolmisen vuotta.

Joskus aikoinaan jonkun Refusal-demon kuultuaan mieleen jäi bändi, joka kulkee kultaista keskitietä hieman kotikutoisin ottein yrittämättä mitään kovin erikoista. Sama fiilis iskee takaraivoon nytkin, joskin bändi on kehittynyt soitannollisesti aivan helvetisti. Tarkkuutta ja moniulotteisuutta on sen päälle tullut tolkuton kasa lisää. Mitään ei tarvitsekaan keksiä uudestaan saadakseen aikaan siistejä fiiliksiä ja hyvää mieltä kuuntelijoissa. Refusal onnistuu siinä todella hienosti.

Epitome of Voidin kaikki kappaleet on nimetty vain yhden sanan mittaisiksi. Musiikki polkaistaan käyntiin Suffocate-nimisellä rallilla, joka tykyttää kuin hieman häiriintynyt höyryjuna. Biisi tekee selväksi että Refusalin kanssa ei leikitä – ainakaan lastenleikkejä, sillä bändi vetää jokaista hiekkalaatikon kaveria turpaan musiikillisesti. Suffocate tykyttää nopeaa tahtia antamatta armoa  levyn 39 minuutin keston ajan.

Suffocaten anti ei kuitenkaan aseta koko albumin tarjontaa onneksi samaan karsinaan, vaikkakin hyvin moni kappale on äärinopeaa kampetta. Kaikkea ei kuitenkaan onneksi läväytetä pöytään samalla kaavalla, vaan esimerkiksi Disregard sekä siitä seuraava Disguts ovat viipaleita, joissa tahti on hillitympi ja soitto monipuolisemmalla otteella.

Levy on kokonaisuutena tyylilleen uskollinen, eikä se ihan hirmuisesti hae erilaista lähestymiskulmaa antiinsa. Nopeaa ja raivokasta soittoa kera murean rähisevän laulun. Kappaleita on vaikeahko arvottaa johonkin järjestykseen – ehkäpä kuitenkin alkupäässä on kovempi meininki.

Refusal on periksiantamaton, osaava ja tyrmäkkä (ääri)metallibändi, johon ei kannata tutustua jos kuuntelee radiossa soitettavaa metallia. Jos kuitenkin rankempi kama saa jalan vispaamaan, niin ei muuta kuin Epitome of Void -levyä haltuun ja jalkaa toisen eteen kipittäessä poppoon keikoille.

Epitome of Void
Refusal

Great Dane Records


LISÄÄ JUTTUJA:

Rajuilma The Hateful Eight