Qstock 2019, lauantai

Tukanpyöritystä, tuuttausta ja 30 Seconds to Mars

01.08.2019
Teksti:
Kuvat:
Mari Kivioja

Tsekkaa perjantain juttu täältä

Qstockin toisen päivän ohjelma on täynnä kovia esiintyjiä. Miten valita, kun samaan aikaan Sanni soittaa päälavalla auringonpaisteessa ja armottoman taitava Kingston Wall -uuskokoonpano soittaa psykedeelistä progea ahtaassa teltassa? Parempi antaa virran viedä.

Mutkien takia matkaan festarialueelle menee aikaa. Luen bussissa leikisti harmistuneena viestejä ihanasta ja mahtavasta Chisun keikasta. Pääsen alueelle ja ruumiintarkastus on paljon edellistä helläkätisempi. Lauantai alkaa muutenkin kepeästi.

Cheerleaderit näyttävät taitojaan festarialueella.

Moldovalainen metallijyrä Infected Rain ehti jo aloittaa räyhäämisen täpötäydellä Koomalavalla. Sinne ei nyt ole toivoakaan ahtautua, joten enää ei ole kiire. Iltapäivä on edellistäkin kuumempi ja vetelehdimme ympäri aluetta. Yksi hyppää benjiä ja toista ammutaan lingolla kohti taivasta. Läskipuvut läsähtelevät yhteen sumopainiareenalla, kun naisesta otetaan mittaa.

Chill Out -puistossa Hoviteltan lavalla on joku hölmö tietokilpailu. Nyt ei pääsekään pikadeitille tai mölisemään karaokea. Maittava burgeri vahvistaa vointia ja arvomme seuraavaksi kohteeksi Sirkusteltan.

Ohjelman välissä Hoviteltan väki lämmittelee muun muassa tverkkaamalla.

Tunnelmasta toiseen, Lxandra ja Stam1na

Nyt Berliinissä uraa tekevä Lxandra tanssahtelee keveästi lavalla. Hänestä povataan seuraavaa suomalaista supertähteä. Ääni on todella vahva, ihan kuin se ei kuuluisi tähän pakettiin. Laulun voimasta ja sävystä tulee ensimmäiseksi mieleen Adele. En tunne biisejä, ja ei tämä nyt ominta musiikkia ole, mutta upea ääni ja taitava laulu naulaavat paikoilleen tunnelmoimaan.

Lxandra on näyttävä esiintyjä. Tunnelma Sirkusteltassa on maaginen.

Tällä välin joku seurueesta on hakenut ämpärillisen mojitoa, koska sellaista nyt on tarjolla yhdessä kojussa. Pillejä ei ole, koska ne tuhoavat luonnon, joten valumme kohti Kalevalavan metallirypistystä hampaat täynnä vihreitä yrttejä.

Stamina ja Antti ”Hyrde” Hyyrynen. Tästä on kyse, kun soitetaan rokkia!

Stam1na on aina kova! Äijien energiaa ja pään pyöritystä seuratessa miltei huimaa. Jaloviinaa!, huutaa nöyryytetty sielu, kun seison typeränä lavan lähellä lasten muoviämpäri kourassa. Mustan sielun huutoon ei nyt ehdi vastata, sillä Lemin uroot eivät anna armoa. Setti on täyttä tykitystä ja pitti pyörii raivokkaasti, kuten Stam1nan keikalla kuuluu.

Ricky Tick Big Band & Julkinen Sana swengaa festareillakin

Ricky Tick Big Band & Julkinen Sana pistää pillit pussiin tämän superkokoonpanon osalta vuoden loppuun mennessä. Nyt on viimeinen tilaisuus nähdä poppoo elävänä Oulussa.

Keikkasalissa rikitikki on nostattanut yleisön hurmioon, mutta toimiiko Valtteri Laurell Pöyhösen luotsaama big band rockfesteillä? Saavatko setäräppärit, Karri ”Paleface” Miettinen, Lasse ”Redrama” Mellberg ja Tommy Lindgren julkisen sanansa perille. Välittääkö kukaan taitureiden hienoista sooloista?

Ootsä valmis – bändi on valmis, ja jatsi täyttää rantalavan ympäristön. Joku muu on lähilavalla ensin valmis, sotkee väkisin väliin ja häiritsee tuuttausta. Pian kaikki on kunnossa ja bändi swengaa tyylillä. Räppärit näyttävät hyvältä ykkösissään, ovat selvästi hyväntuulisia ja kovassa vedossa.

Ricky Tick Big Band & Julkinen Sana. Mahtavaa swengiä Rantalavalla.

Festarisetti on reipas ja menevä alusta loppuun. Ihan kaikkiin hienouksiin ei osaa kiinnittää huomiota varpaat rantahiekassa, mutta yleisö tamppaa reippaasti mukana ja hoksaa hienoimmat soolotkin. Keikalla on hyvä meno ja fiilis.

Messiaanista menoa – Thirty Seconds to Mars päätää juhlat

Rummut tömisevät pahaenteisesti. Valtavalla screenillä välkkyy sanoja maailman tilasta ja politiikasta: Global warming, Jesus, FBI, Vegan, Donald. Jared Leto astelee lavalle kädet levällään kuin vapahtaja. Futuristiset lasit ja kuninkaallinen avaruusasu pitsiviittoineen kiiltelevät valoissa. Toistakymmentä tuhatta ihmistä huutaa ja kirkuu kuin hurmiossa.

Up in the Air tärähtää voimalla soimaan. Kun Jared Leto huutaa Jump!, kaikki ovat ilmassa. Kun messias käskee kyykkyyn, jokainen tottelee ja pysyy alhaalla useita sekunteja. Tunnelma on häiritsevän epätodellinen.

Valtavan karismaattinen Jared Leto tarkastaa laumaansa.

Yleisömatto pomppii villisti ja huutolaulaa Kings and Queensin sanoja. Hivuttaudun vaivihkaa sivummalle. Karismaattinenkaan johtaja ei kyllä enää kyykytä, ja enempää en jumppaa käskystä, prkle!

Tuhannet ihmiset menevät käskystä kyykkyyn, ennen kuin taas hypitään.

Ehdin jo miettiä, että mitä ihmeitä täällä tapahtuu. Lupaavasti alkanut joukkohysteria kuitenkin latistuu. Hetkeen ei tapahdu mitään kiinnostavaa ja osa biiseistäkin on kiltisti sanoen tasapaksuja. Messias symboliikalla leikittely ei ihan avaudu ja Letokaan ei lopulta kävele vetten päällä.

Shown alun iskusanat hämmentävät. Vastaavan aloituksen koin vuosia sitten Massive Attackin keikalla. Visuaalinen sanatulitus oli silloin osa keikan teemaa ja kantaa otettiin myös välispiikeissä. Mitähän tällä keikalla on luvassa?

30 Seconds to Mars ehti jo hetkeksi huijata kohti syvempiä vesiä. Pian lavalle lentelee värikkäitä jätti-ilmapalloja ja rantaleluja. Ei tässä oteta kantaa vaan pidetään hauskaa. Vanhat ja tutut biisit toimivat hienosti. Jokainen yksityiskohta on mietitty tarkkaan, show elää ja hengittää.

Suurimmat fanit pääsivät 700 dollarilla lavan sivuun seuraamaan keikkaa.

Lopussa messias-vertaukset nousevat taas mieleen. Jared Leto osoittaa yleisön onnekkaimpia vuorotellen ja huutaa, you!, you!, and you! Valitut ja pelastetut nousevat lavalle viimeisen biisin ajaksi.

Thirty Seconds to Mars on valtava bändi. Tämän kokoluokan artisteja harvoin nähdään pohjoisessa. Kukaan satunnainen uhri juhlakansasta ei ennen keikkaa myönnä fanittavansa bändiä. Show ja spektaakkeli valloitavat kuitenkin miltei jokaisen.

Eturivin tytöillä on itse kynällä ”tatuoidut” 30 Seconds to Mars symbolit käsivarsissa. Mikä tässä on hienointa utelen? ”Jared on niin ihana”, tulee kuin yhdestä suusta. No on se!
LISÄÄ JUTTUJA:

pirunkehto Manzana – Silver Metal