Pohjonen Alanko – Northern Lowland

Maailmanmusiikkia matkoille

20.04.2018
Teksti:

Tämä EP-levy ei ole helppo ja mukava välipala aamun alkajaisiksi, kokeiltu nimittäin on. Tämä vaatii enemmän kuin sen kesto, 20 minuuttia. Animistisissa uskonnoissa isot puut tai kivet ymmärrettiin ja nähtiin portteina toisiin maailmoihin. Tämä levy toimii samanlaisena siirtymävälineenä tai oven avaajana. Se on tie toiseen kaukaisempaan todellisuuteen.

Pitkän linjan muusikoiden ja kavereiden Ismo Alangon ja Kimmo Pohjosen sekä äänisuunnittelija Tuomas Norvion kollektiivin Pohjonen Alangon esikoisjulkaisu Northern Lowland koostuu neljästä kappaleesta. Kaikkia näitä sitoo yhteen elektroninen pohjavire ja väkevät lauluosiot, jotka perustuvat toistettaviin tavuihin ja hokemiin. Välillä tunnistaa jonkun sanan sieltä täältä, välillä taas on tunnistaneena. Alanko ja Pohjonen käyvät läpi levyn omintakeista vuoropuheluaan lähes improvisoiduilta kuulostavilla osuuksillaan. Tämän päälle vielä kudotaan verkkoa, joka on saanut vaikutteita elektrosta, kansanmusiikista ja drum ’n bassin pitkästä perinteestä. Kokonaisuus on todella jotain merkillistä ja samalla ainutlaatuista. Ikiaikaiset rytmit ja sanailut vievät kuuntelijan ja tekijätkin shamanistiselle siirtymäriitille, jonka lopputulosta ja vaikutusta ei voi tietää etukäteen. Levy vie miestä ja huolella, kun tälle tielle astutaan.

Levyn kiintotähti on EP:n kolmas ja nimikkoraita Northern Lowland. Tässä yhdistyvät levyn vahvuudet ja heikkoudet. Pienissä annoksissa tämä tavara on jopa meditatiivista, mutta isommissa annoksissa taas vaara musiikillisiin ja henkisiinkin ylilyönteihin on olemassa. Entä jos matka ei lopu tai se ei vaan pääty? Toistossa on huumorinkin salaisuus, mutta ei loputtomiin. Yli seitsemän minuuttinen teos kantaa ja rakentaa tunnelmaa oivaltavasti.  Norvion avaruudellinen interventio loppupuolella kruunaa kappaleen.

Jos levy ei ole se parhain aamun aloitus, niin missä ja milloin tämä toimisi? Mielestäni meren jäällä auringon laskiessa hiihtolenkin päätteeksi. Voimapuu ja vanha sauna odottavat sinua sinisinä varjoissa, mutta latu ei tunnu loppuvan. Tällöin levyn mana vie sinut perille. Toki tätä voi kuunnella myös keväisessä auringossa. Levy on avain matkalle, joten avaa ovi ja astu ulos.

Northern Lowland
Pohjonen Alanko

Svart Records / Supersounds


LISÄÄ JUTTUJA:

Eläkeläiset