Pohjola Death Fest

Pieni suuri kuolojuhla

09.04.2019

Kuolema on rajaton riemu. Nyt puhutaan onneksi kuitenkin musiikista – kuolometallista. Tähän päätelmään tultiin, kun Oulu sai oman Death Festinsä – tai ainakin kolmen bändin death metal -tapahtuma kulki tällä maailmalla kovin suositulla nimen loppupäätteellä, kokonaisuudessaan viikonloppuna juhlittiin Pohjola Death Festia. Bändikattaus nähtiin perjantaina siis Oulussa ja seuraavana päivänä sama kolmen bändin ryhmä suuntasi Rovaniemelle.

God Disease

God Disease

Perjantaina 5. huhtikuuta tapahtumapaikaksi valikoitui Oulun alakulttuurin pyhättö, Välivainion Tukikohta. Paikka ei ole anniskeluravintola eikä nuorisotalo. Paikka on ennemminkin aikuisten oma leikkimaa, jossa saa juoda omia viinoja ja katsella keikkoja siisteissä puitteissa. Bändien väliajoilla voi nautiskella seurallisesta kanssakäymisestä isommassa tilassa istuen vaikkapa pehmeillä sohvilla tai shoppaillessa merkkaripisteellä. Tukikohtaa ei voi koskaan mainostaa liikaa.

Cumbeast

Cumbeast

Tauti tappaa

Tapahtuman aloitti muutaman minuutin yliajalla, suht aikaiseksi kellotetulla 21.30 soittoajalla helsinkiläinen God Disease. Ryhmä on julkaissut debyyttialbumin Drifting Towards Inevitable Death tänä vuonna FDA Recordsin toimesta ja keikkaillut alan tapahtumissa kiihtyvään tahtiin. Bändi oli uusi tuttavuus allekirjoittaneelle, eikä siihen ollut mitään odotuksia ladattuna etukäteen. Musiikillaan God Disease seikkailee doom metaliin kallistuvassa kuolometallissa, joka oli kauttaaltaan kuitenkin varsin voimakasta ja hyvänkuuloista.

God Disease

God Disease

Jossain vaiheessa keikan edetessä suorastaan harmitti etukäteen tutustumattomuus poppoon musiikillisiin antamuksiin. Nyt nautittiin kuitenkin ensikosketuksesta, sen mukaisesti. Musisointi lauteilla sisälsi varsin pysähtyneen oloisen soitannan lisäksi nopeampiakin kohtia, ettei homma pelkäksi laahailuksi äitynyt. Silti musikanttien olemus oli lähes eleetöntä, kitarankaulalla käsi vaihtoi paikkaa vain muutaman kerran biisin aikana. Vokalisti Ilkka-Johannes Laaksonen sentään kovasti yritti luoda vaikutelmaa elävästä livebändistä. Joka tapauksessa bändin laahailua kuunteli mielellään ja se soi mallikkaasti. God Disease menee kuunteluun nähdyn perusteella ihan takuulla.

Peto irti

Jo 2005 aloittanut Cumbeast Suomen Turusta olikin sitten illan kovin yllättäjä! Vaikka grindaava death metal ei lähtökohtaisesti ole aina kaikkein kiinnostavinta seurattavaa livetilanteessa, oli Cumbeast hoksannut kuinka saada toimintaan mielenkiintoisia yksityiskohtia huumoria unohtamatta. Ei se äärimetallikaan niin vakava asia ole, etteikö vähän voisi leikitellä.

Cumbeast

Cumbeast

Ensinnäkin Cumbeast-trio veti soittonsa äärimmäisen tiukasti. Biiseissä ei juuri hidasteltu, eikä sellaista kukaan kaivannutkaan. Bändin tyyli on musiikissaan hieman vanhan Morbid Angelin tai Suffocationin henkistä, tyyliä voisi kuvailla sanoin porno death/grind metal, ja biisien nimissä sekä lyriikoissa löytyy viitettä alapääosastoon yli omien tarpeiden. Analconda taitaa olla bändin eniten kuunneltu biisi ja tulihan se Oulussakin. Lisäksi yhtye esitti pian ilmestyvän neljännen albuminsa Gore Zoon biisejä.

Cumbeast

Cumbeast

Lavalla soitti hyvin kekseliäs ja tosissaan otettava, joskin pilke silmäkulmassa oleva kombo. Bändin jäsenillä on lisäksi hauskat taiteilijanimet, basistilaulaja Snoop Rott Iirot sekä kitarataiteilija ja taustoja vokaloiva Rob’O Cock hoitivat lähes koko keikan ajan mielettömän tukanpyöritysseremonian, jossa niskanikamat oli taatusti koetuksella. kitarankaulaa koristi kirkkaan vihreä valonauha, ja sama väritys loisti pimeässä salissa myös Snoopin lenkkarien pohjissa. Miehen olemus oli muutenkin sporttinen pyöräilyshortseineen kaikkineen. Vielä kun lavanreunoja koristivat värikkäät ilmapallot, ei ollut kaukana ajatus että ”hetkinen, onko nyt vappu?”. Juuri tällainen kekseliäisyys on aina plussaa etenkin metallissa. Cumbeast oli ehdottomasti illan kovin esitys!

Cumbeast

Cumbeast

Metsän möröt

Tapahtuman pääbändinä toimi Oulussa ainakin osin vaikuttava Sadistik Forest. Yhtyeen kolmas albumi Morbid Majesties ilmestyi viime vuoden puolella, ja soitto on täsmentynyt ja varmentunut sitten aiempien julkaisuiden – niitä yhtään väheksymättä. Jokaisella julkaisulla on kehitytty paremmaksi. Bändin brutaali, monin paikoin äärinopea kuolometalli ei jätä ketään nopean deathin ystävää kylmäksi. Kuitenkin tuntui että Sadistikin aloittaessa puolet jo valmiiksi vähäisistä lavan valoista lähti pois, ja bändi sai soitella melkoisen hämärän vallitessa.

Cumbeast

Cumbeast

Kokoonpanossa oli tapahtunut muutos sitten viime näkemän. Kitaristi Matti Salo oli siirtynyt syrjään, ja hänen paikkansa oli ottanut Sadistik Forestin perustajajäseniin kuulunut alkuperäiskokoonpanossa kitaroinut Jarkko Lahtinen. Yhdessä spiikissä kuultiinkin, että kyseessä oli Lahtisen ensimmäinen esiintyminen yli lähes kymmeneen vuoteen. Se kyllä välittyikin show´sta, sillä muun bändin heiluessa täydellä antaumuksella, Lahtinen otti hieman rauhallisemmin tarkkaillen tilannetta, että kuinkas täällä pitäisi oikein olla. Tällaisista ei pidä ottaa mitään paineita kenenkään, vaan tehdä hommaa omalla tavallaan ja kehittyä sitten ajan kanssa.

Sadistik Forest

Sadistik Forest

Sadistik Forestin esiintyminen oli takuuvarmaa työskentelyä ilman sen suurempia yllätyksiä. Tässä bändissä tiedetään mistä aineksista kova death metal -keikka on tehty, ja juuri tällaista äärimmäistä intensiivisyyttä se tarjosikin. Yleisö oli tässä vaiheessa jo hyvin messissä, vaikka hetken ajan tuntui että osa jengistä lähti pois ennen illan pääesiintyjää. Mene ja tiedä. Keikka päätettiin Napalm Death -coveriin You Suffer, ja se olikin oiva lopetus uudelle hienolle tapahtumalle.

Sadistik Forest

Sadistik Forest

Lopussa kiitos seisoo

Tapahtuma oli kaikin puolin positiivinen kokemus. Bändit erosivat tyylillisesti ja show´ltaan toisistaan riittävästi. Järjestelyt toimivat kuten kuuluu, eli helvetin hyvin. Kaikilla tuntui olevan mukavaa. Fanituotetiskillä tuntui olevan asiakkaita ruuhkaksi asti. Porukkaa tietysti olisi saanut olla vieläkin enemmän, ehkä sitten ensi kerralla. Näitä tilaisuuksia tämän nimikkeen alla on järjestäjän mukaan tulossa lisääkin, eli mielenkiinnolla jäämme odottelemaan mitä kaikkea kuoloherkkuja pöytään tarjoillaan.

Sadistik Forest

Sadistik Forest
LISÄÄ JUTTUJA:

Uncharted 4 Lakkautettu kylä