Poets of the Fall – Clearview-kiertue hurmasi areenallisen pohjoisen ihmisiä

13.10.2016
Teksti:
Kuvat:
K

Kauniin syyspäivän pimenevään iltaan sopii jo nimeltään syksyn sateista ammentava ryhmä runopoikia, Poets of the Fall. Juuri hienon Clearview-albumin julkaisseen indierock-bändin kiertue kattaa yli 15 maata. Suomessa keikkoja on vain neljä. Ihan pienesti ei olla liikkeellä, sillä kiertue avattiin Helsingin jäähallissa. Oulun Areenan Poets of the Fall valloitti 7. lokakuuta.


Valmistauduin Poets of the Fallin keikkaan kuuntelemalla uutta albumia. Tilanteesta ja kerrasta toiseen albumi soi luureissa melkein taukoamatta. Bändin aikaisemmat levyt ovat jääneet vähän etäisiksi, vaikka yksittäiset biisit ovat toki säväyttäneet. Clearview on selkeästi Poetsin ehein albumikokonaisuus. Kahteen asiaan en tietenkään osaa keskittyä samalla viikolla, joten kotiläksyt jäivät tekemättä. Nousun kuvaaja kertoi, että lämmittelijänä esiintyy Suomen euroviisu-ylpeys Softengine. Lavan taustalla luki jättimäisin kirjaimin POETS ja jostain syystä en huomannut mainintaa lämppäristä, joten vähän epäilin.

Softengine - Topi Latukka

Softengine – Topi Latukka

Softengine - Henri Oskár

Softengine – Henri Oskár

Pakko se oli uskoa, kun lavan valtasi ryhmä tajuttomalla energialla ladattuja nuoria poikia. Tämä oli iloinen yllätys. Rumpu paukkui ja muutaman kappaleen setti rokahtavaa poppia toimi illan aloittajana. Meno oli näyttävää. On hienoa katsoa, kun nuoruuden innolla otetaan tila haltuun. Oikeaa bändimeininkiä ja pientä rosoa kaipasin lisää, mutta komeasti se soi näinkin. Yllättäen hyvät biisit olivat tuttuja, vaikka en bändiä ainakaan tietoisesti ole kuunnellut. Setin päätti jokaiselle varmasti tuttu viisuhitti: Something Better. Softengine oli energinen ja hyväntuulinen yllätys.

Softengine - Tuomo Alarinta

Softengine – Tuomo Alarinta

Softengine

Softengine

Poets of the Fall – taikaa lavalla

Illan pääesiintyjän keikkakunto ei ollut kenellekään yllätys. Poets of the Fall tunnetaan tinkimättömän ammattitaitoisena lavaesiintyjänä. Ammattimainen ei tarkoita tässä tapauksessa tylsää. 16 biisiä hyvää menoa noin kahden tunnin aikana kertoo vakuuttavaa kieltään. Setti oli tarkkaan mietitty, ja tunnelmasta toiseen siirryttiin hallitusti ja saumattomasti.

Poets of the Fall - Olli Tukiainen

Poets of the Fall – Olli Tukiainen

Poets of the Fall - Jani Snellman

Poets of the Fall – Jani Snellman

Ensimmäinen biisi oli perustellusti Drama of Life. Myös uuden albumin aloittavassa kappaleessa on jotain tuttua Poets of the Fallin suurimmista hiteistä. Tämä toimi loistavana introna illan Poets-kokemukseen. Mukana oli viisi kipaletta uudelta albumilta, joten mukaan mahtui myös vanhempia suosikkeja. Yleisö osasi ne kaikki, ja minäkin muutaman. Poets of the Fall vangitsi jopa levottoman luonteen paikalleen katsomaan menoa – ja ennen kaikkea kuuntelemaan musiikkia.

Poets of the Fall - Jani Snellman

Poets of the Fall – Jani Snellman

Poets of the Fall - Marko Saaresto

Poets of the Fall – Marko Saaresto

Keikan puolivälissä akustisesti vedetty pitkä versio kappaleesta Stay, tarjosi sopivan tauon jaloitella ja katsella meininkiä. Yleisössä oli hurmioituneita nuoria neitoja eturivissä, ja vähän iäkkäämpiä naisia taaempana. Miehiä oli paikalla vähemmän. Tämä on hyvin tuttu koostumus yleisössä nykyisin keikoilla.

Carnival of Rust nostatti yleisön taputtamaan villisti bändiä takaisin lavalle. Kolmen biisin encoren päätti hieno Children of the Sun. Upea keikka!

Järjestelyt toimivat Oulun Areenalla tuttuun tapaan hienosti. Joku valitteli, ettei mihinkään pääse istumaan, joku irvisti tyhmiä kyselevälle toimittajalle. Jotain keikasta kertoo, ettei rahaa kulunut juuri yhtään. Mistään korkit nurkkaan ja kannat kattoon -juhlasta ei siis ollut kyse. Kolme euroa pullollisesta lämmintä vettä oli kyllä liikaa – mutta eihän keikalle vettä tulla nauttimaan. Keikan intensiteetin takia baaritiski meinasi vaan unohtua.

Keikan jälkeen olin aistivinani, että ilta oli ollut vaikuttava. Poets of the Fall onnistui ottamaan pari keikkaa nähneen toimittajankin hallintaansa pariksi tunniksi. Jotain magiaa siellä oli ilmassa.

Poets of the Fall - Yleisö

Poets of the Fall – Yleisö

Poets of the Fall - Yleisö

Poets of the Fall – Yleisö

 
LISÄÄ JUTTUJA:

Niskalaukaus Tärpit 2015