Pintandwefall – Red And Blue Baby

27.01.2017
Teksti:
FIILIS: KEPEÄ

Pintandwefall on Tampereella majaansa pitävä, jo vuodesta 2006 alkaen yhdessä musisoinut neljän naisen naamiojengi, jonka musiikillista tyyliä kuvannee termi garagerock ehkä kaikkein osuvimmin. Alun perin bändin piti olla vain yhden keikan liveprojekti Vantaan Vaskivuoren lukion bändimaratonilla, jonka piti hajota sen jälkeen musiikillisiin erimielisyyksiin. Mutta toisin kävi ja nyt yhtye julkaisee 27. tammikuuta jo viidennen kokopitkän albuminsa Red And Blue Baby, jonka on tuottanut Risto Ylihärsilä.

Allekirjoittaneelle bändiin tutustuminen tapahtui Soundi-lehden artikkelin innostamana aika tarkalleen vuosikymmen takaperin, kun bändi oli juuri julkaisemassa ensimmäistä levyään Wow! What was That Baby?. Voittipa samainen naamiorykmentti tuona vuonna 2007 myös Ääni ja Vimma -bändikilpailunkin ja sai biisillä Somewhere I’d Be Worshipped mukavasti radiosoittoa.

Kvartettiin kuuluu neljä naamioitua naista; Crazy Pint, Cute Pint, Dumb Pint ja Tough Pint. Tavanomaisuutta on todellakin turha etsiä tästä ryhmästä. Esimerkkinä mainittakoon, että bändin jäsenillä on tapana vaihtaa soittimia keskenään, mikä ei liene ihan standardi tapa menetellä mitä tulee laulu- ja soitinyhtyeiden toimintaan ja työnjakoon noin yleensä.

Albumi Red And Blue Baby on kyllä heti alkuunsa erikoinen levy omintakeiselta bändiltä. Levy sisältää kaksitoista biisiä, joiden aiheet ja tunnelmat vievät hetkessä äärilaidasta toiseen. Tyttömäisen heleä ja kujertava lauluääni aloittaa levyn tarttuvalla kitaravetoisella Come To Rest –kappaleella, jonka kertosäe jää välittömästi korvamadoksi soimaan. Etenkin biisin lopettava a capellamainen osuus jää kaikumaan korvakäytävien sopukoihin pitkäksi aikaa. Sitten jännitys tiivistyy; jos alku oli näin lupaava, niin mitähän kivaa on seuraavaksi luvassa? Albumin toinen kappale I Can’t Be Buried alkaa välittömästi edellisen perään niin nopeasti, että hetken pitää miettiä ja varmistaakin, oliko tässä kyse kokonaan eri biisistä vaiko edellisen yllättävästä jatkumosta. Kitara surisee mukavasti ja rummut tömisevät retrosti. Ja sitten tämäkin kappale loppuu taas aivan kuin seinään jättäen kuulijan jännittyneenä odottamaan uusia yllätyksiä. Ja niitähän riittää kautta koko levyn.

Tunnelmat vaihtelevat kepeästä hieman tiukempaan, jopa punkahtavaan soundiin kuten kappaleessa Ode To Natalie. Levyn neljäs otos Seasimularo jätti erityisen positiivisen muistijäljen koska siinä laulajan kaunis ja kuulas ääni pääsee parhaiten oikeuksiinsa. Aquarium Night taasen tuo etenkin poljennon ja kosketinmelodiansa ansiosta kaukaisen muiston häivähdyksen 1990-luvun brittipopista, ja Yours on räkäisen rehellinen, mustasukkainen rakkaudentunnustus. Don’t Tell Me How It Is on vähäeleinen mutta kiehtova yhdistelmä ikään kuin 1960-luvun tyttöbiisejä sovitettuna tähän päivään. Herkkyyttäkin levyltä on löydettävissä; Hello My Friend on koskettava ja liikuttava, pianolle ja laululle sovitettu kaunis sävelmä, joka ei taatusti jätä ketään kylmäksi. Never Get Up jatkaa pirtsakkaa linjaa, ja levyn päättävää I’ll Be Aroundia säestää vinkeä viheltely.

Red And Blue Baby -albumin biisimateriaalin kitaravetoisuus, kappalerakenteiden ihastuttava simppeliys sekä lo-fi-äänimaailma ovat omalla tavallaan vastaanpanemattoman viehättäviä. Sovitukset ovat raikkaita, osin jopa demomaisia mikä ei ole tässä tapauksessa huono asia ollenkaan. Äänimaisema levyllä on siis hyvin hiomaton ja aito, aivan kuin koko bändi olisi soittanut albumin livenä eli yhteissoittona suoraan yhdellä otolla purkkiin. Levystä julkaistaan perjantaina 27. tammikuuta digi- ja cd-version lisäksi myös vinyyli. Vaikka tälle toimittajalle garagerock ei ole aivan se omin kuppi teetä, ei Pintandwefall voi olla ihastuttamatta maanläheisellä ja viattomalla meiningillään.

Pintandwefall on varmasti parhaimmillaan kuultuna ja koettuna livenä, ja tähän tarjoutuukin oivallinen mahdollisuus tammi-helmikuussa yhteensä viidellä Suomen-keikalla, ja huhtikuun lopulla myös Ruotsin-kiertueella.

Pintandwefall Facebookissa

Pintandwefall verkkosivut

 

Red And Blue Baby
Pintandwefall

Svart Records
Formaatti: CD


LISÄÄ JUTTUJA:

The Colonel's Bequest Miseria ultima