Piknik Klubi: Behm 

Eteerinen Behm kosketti Oulussa

22.12.2021

Ehkäpä viime aikojen kysytyin ja valovoimaisin tähti Behm nähtiin viimein elävänä Oulussa, pohjoisen jäätävässä kaupungissa. Basso Clubilla juhlittiin Behmin tahtiin kahtena peräkkäisenä iltana 16. ja 17. joulukuuta.

Basso Club ei ollut meille aiemmin tuttu. Olin kyllä kuullut huikeasta äänentoistosta, valoista sekä hienosta tunnelmasta elektronisen musiikin tapahtumissa.

Bassossa järjestetään myös Piknik Klubeja, joissa esiintyy kotimaisia eturivin artisteja. Behmin tuplakeikka oli näistä vuoden viimeinen, mutta tulossa on ensi vuoden alussa muun muassa The 69 Eyes, Maija Vilkkumaa ja Anssi Kela.

Loppuunmyydyn keikan tunnelma on tiivis

Saavumme paikalle perjantaina vain puoli tuntia ennen ilmoitettua soittoaikaa. Keikka on loppuunmyyty ja Basso Club on tupaten täynnä. Hetken jo mietin, että tungos saattaisi ahdistaa, sillä paikka ei ole järin suuri.

Ystävällinen ja ammattitaitoinen henkilökunta sekä yleisön rento ja iloinen asenne pyyhkivät kuitenkin hetkessä pelot pois. Kaikki toimii, ja ihmiset ovat tulleet pitämään hauskaa.

Lavan edustan täyttää jo tiivis ihmismeri. Yleisö pitää kärsivällisesti paikkansa seuraavan tunnin ajan, sillä Behm aloittaa hieman ilmoitettua soittoaikaa myöhemmin. Ehkäpä koronapassien tarkastaminen on vienyt aikansa, ja suuret tähdet ovat aina myöhässä. No, Behmiä ei kyllä tunneta starailusta.

Behm päästä varpaisiin

Viimein Behm saapuu lavalle tyylikkäänä, kuten on aina. Hänellä on yllään jo ikoniksi muodostunut asu – 50-luvun-tyylinen mekko, pitkät sormikkaat ja baskeri.

Behm aloittaa keikan hitillään Päästä varpaisiin. Behmin kaikki kappaleet ovat hittejä. Illan aikana koetaankin, mitä Behm on tänään lavalla päästä varpaisiin. Artistilla on vain yksi levy, joten kuulemme varmaankin siltä kaikki kappaleet.

Viime vuonna julkaistu albumi Draaman kaari viehättää rikkoi käytännössä kaikki ennätykset. Albumi on ylittänyt jo nelinkertaisen platinarajan ja biisejä on striimattu valtavasti.

Behm on lavalla näyttävä artisti.

Rita Behm on säveltänyt ja sanoittanut kaikki kappaleensa. Jokainen on koskettanut ihmisten sydämiä. Kun katson ympärilleni, huomaan musiikin koskettavan voiman. Näen, että suurin osa yleisöstä on naisoletettuja. Useat liikuttuvat kyyneliin asti Behmin laulaessa herkimpiä kappaleitaan.

Visuaalisesti hämyinen kokemus

En ole Behmiä aiemmin nähnyt lavalla, mutta minulla oli mielessäni kuva, miltä Behm näyttäisi livenä. Mielikuva oli osin väärä, sillä jostain syystä odotin paljon väriä, valoa ja miltei iholla aistittavaa läsnäoloa.

Nyt on tunne, että Behm jää jotenkin kauas. Tiesin, ettei luvassa ole villejä tanssimuuveja ja riekkumista ympäri lavaa, sillä se ei sopisi artistin tyyliin ja musiikkiin. Ehkäpä energisin hitti Frida saa kyllä yleisön yhteislauluun ja liikkeeseen, mutta muuten tunnelma on hieman staattinen.

Rita Behm ja bändi ovat pukeutuneet mustaan ja valaisu on tummasävyinen. Tähän kun lisätään valtava määrä savua, olo on välillä kuin katsoisi artistia kaukaa ja verhon takaa. Ehkäpä tällä on haettu eteerisyyttä.

Musiikkia aisteille ja sielulle

Yleisö elää Behmin kappaleiden kanssa keikan alusta loppuun – sydämet lyövät yhteiseen tahtiin. Bändi soittaa tarkasti ja Behmin valloittava laulusaundi tavoittaa jokaisen.

Yleisö osaa laulaa mukana jokaisen sanan.

Suuria yllätyksiä emme tällä kertaa koe. Settilista koostuu odotetusti albumin Draaman kaari viehättää biiseistä. Sovitukset ovat yllättävänkin uskollisia levylle, suuria vapauksia ja irtiottoja emme kuule. Välispiikit ovat Behmillä veikeitä ja ne tuovat artistin ajoittain lähemmäksi yleisöä.

Ehkäpä suurin yllätys on, että kappaleet kestävät edelleen kuuntelua, sillä ne ovat saaneet valtavasti radiosoittoa ja kappaleita on muutenkin kuunneltu paljon. Toki livetilanteessa uudet suuremmat sovitukset ja isompi bändi olisivat mahtuneet Behmin rikkaaseen soundimaailmaan.

Ilman pillejä jousiakin on rakkautta ilmassa. Ehkäpä kosketettu yleisö hyräili kotimatkalla tai viimeistään kultansa kainalossa Behmin sanoja:

Hei rakas kerro mulle
Mikä on tää tunne
Kun ei tunnu jaloissani maa…




LISÄÄ JUTTUJA:

Kynnet Chilifest