Pikipop 2019

Aurinkoiset vaihtoehtorokin juhlat

03.07.2019
Teksti:
Kuvat:
Mari Kivioja

Aurinko lämmittää kirkkaasti naamaa ja sielua, lavalta soi raikas punk ja ihmiset hymyilevät. Alkutahdit Pikipop 2019 -juhlaan on juuri soitettu ravintola Rauhalan idyllisessä pihapiirissä. Kesäkuun 29. päivänä on luvassa vaihtoehtoista rokkia, hyvää ruokaa ja juomaa sekä ilontäyteiset bileet kauniissa kesäillassa.

Jo kuudes Pikipop on tänä vuonna siirtynyt Oulun Tukikohdalta keskustan kupeeseen puistomaiseen ympäristöön. Tämä sopii hyvin, sillä Rauhalaan on helppo tulla ja ympäristö on kaunis ja viihtyisä. Kodikas koristelu on kutsuva ja saatavilla on myös keholle ravintoa. Hailuodon Panimon oluet eivät tällä kertaa suostuneet tuoppeihin asti, mutta tarjolla on laadukkaita burgereita ja muita virvokkeita.

Tunnelma on jo alkuun kuuma ja Linkopiin menossa yleisö on heti mukana. Autotallirokkia ja punkkia räimivä poppoo ei etukäteen sykähdyttänyt, mutta lavalla meno on hyvää ja railakasta. Helsinkiläinen punkduo Eeva Lietonen ja Essi Nieminen sai hiljattain uusia soittajia, ja on kasvanut raikkaasti yhteen räimiväksi nelikoksi.

Linkopii rokkaa! Laulaja-kitaristi Eeva Lietonen.

Linkopii rokkaa! Laulaja-kitaristi Eeva Lietonen.

Pikipopin sisälavalla pitää ensin antaa silmien ja korvien tottua, sillä tunnelma vaihtuu riehunnasta Havujen utuisen maalailevaan folk-poppiin. Soitto soljuu ilmavan kauniisti ja Päivi Soinin laulu on herkkää ja jotenkin suloista. Osa yleisöstä eläytyy silmät kiinni havujen lumoavaan tunnelmaan.

Havujen laulajatar Päivi laulaa herkästi eläytyen.

Havujen laulajatar Päivi laulaa herkästi eläytyen.

Tunnelmoinnin jälkeen on aika vaihtaa aurinkolasit päähän ja keventää askelta. Pekko Käppi ja K:H:H:L. (Kuolleiden hevosten hillittömät luut) virittelee jo soittimia. Hämmentävä yhdistelmä tiukkaa ja svengaavaa etno-rokkia sekä tarttuvia biisejä uppoaa Pikipopin yleisöön ja Rauhalassa on bileet.

Jouhikko soi villisti ja Käpin omaperäinen laulusaundi tukee kieron synkkää sanomaa. Shamaanin paikoin hypnoottiset biisit ja kummat rytmikuviot toimivat vain taitavan bändin käsissä – ja nyt saa taitoa ja tyyliä ihastella. Käpillä ja bändillä tuntuu olevan hauskaa ja ilo tarttuu.

Jouhikkoshamaani, Pekko Käppi.

Jouhikkoshamaani, Pekko Käppi.

Tunnelma on silmin nähden riemukas. Vaihtoehtomusiikin juhlissa on tuttuja kasvoja ja vaikuttaa, että miltei kaikki tuntevat toisensa… no ainakin Pikipopin ajan. Nyt on kaikilla kiva olla.

Eveliina ja Antti nauttivat auringosta ja hyvästä tunnelmasta.

Eveliina ja Antti nauttivat auringosta ja hyvästä tunnelmasta.

Rob Coffinshaker ei ole tästä maailmasta

Ruotsalainen hautuumaakantrin synkkä vampyyri Rob Coffinshaker tarttuu pitkin sormin sisälavan yleisöön ja pitää tiukasti otteessaan ensitahdeista viimeisiin. Karismaattisen herran ääni tulee jostain toisesta todellisuudesta ja soi yli- tai alamaallisesti Rauhalan salissa.

Mies ja kitara manaavat ilmaan intensiivisen sinisävyisen tunnelman, joka puristaa rintaa ja nostaa kylmiä väreitä. Keikan loppupuolella Rob soittaa vielä muutaman synkän ja tyyliin sopivan coverin. Edesmenneen Johnny Cashin tulkitsemia huippubiisejä Hurt (Nine Inch Nails) ja Ghost Riders in the Sky (Stan Jones), ei soisi kenenkään elävän enää esittävän, mutta Rob Coffinshaker on tässä ainoa ja suvereeni poikkeus.

Tiivistunnelmainen esitys nousee keikkakokemusten top-listan kärkipäähän. Suosionosoitusten perusteella näin ajatteli usea muukin – huikea veto!

Rob Coffinshakerin ääni ja karisma iskevät pintaa syvemmälle.

Rob Coffinshakerin ääni ja karisma iskevät pintaa syvemmälle.

Musiikkipiirien ylistämä Ursus Factory jatkaa ulkolavalla riemastuttavalla energialla. Osa sielusta jäi sisätiloihin ja fiilistelen menoa vähän syrjempää. Herrojen paahtaminen on melkoista ja ymmärrän hyvin, että Ursus Factorya on kutsuttu tämän hetken parhaaksi livebändiksi. Lavan edusta on täysin täpinöissään.

Ursus Factory rokkasi täysillä pimenevässä illassa! Jussi Pelkonen, taustalla rumpali Aleksi Ripatti kauniin sinisessä mekossa.

Ursus Factory rokkasi täysillä pimenevässä illassa! Jussi Pelkonen, taustalla rumpali Aleksi Ripatti kauniin sinisessä mekossa.

Lauri Sukanen & Human Gun Store päättää sisälavalla tämän vuotisen Pikipopin. Voimat on jo käytetty, joten en enää jaksa ottaa täysillä vastaan reippaan säröistä brittipoppia. Meno on kyllä näyttävää ja pienessä tilassa kooltaan melkoinen bändihirviö vakuuttaa. Tähän täytyy tutustua virkeämpänä uudelleen.

Riku Rousu odotti jo Lauri Sukasen & Human Gun Storen vetoa.

Riku Rousu odotti jo Lauri Sukasen & Human Gun Storen vetoa.

Pikipop 2019 on hyvän mielen juhla

Huomaan, että tähän raporttiin kasautui ylisanoja ja hymyileviä huomioita. Viikonloppuna avattiin festarikesä usealla paikkakunnalla. Vaikka hyviäkin juhlia olisi löytynyt tuskaisen kaukaa, nyt oli tunne, että olin oikeassa paikassa.

Kun käy kesä toisensa jälkeen useilla festareilla, oppii arvostamaan rentoa iloista fiilistä ja sujuvuutta ilman turhaa tärkeilyä. Oululainen Rotos ry onnistui, ja tilasi paikalle hienoja mielenkiintoisia artisteja, joita ei usein näe pohjoisen perukoilla – sekä tietenkin valaisevan ja lämmittävän auringon.
LISÄÄ JUTTUJA:

rock Uleåborg Festival Of Psychedelia Turtle Beach Earforce Recon 50