Pekko Käppi & K:H:H:L: – Väärä laulu

Skaala on mieletön

08.04.2019
Teksti:

Vainajien karsikkopuut, kuppikivet ja kyiden keväiset käräjäpaikat sekä tämä Pekko Käppi & K:H:H:L:n Väärä laulu kuuluvat jollain tavalla samaan pitkään perinteeseen ja sukulinjaan. Jotain samaa maagista, suojaavaa ja pyhää tässä kokonaisuudessa on. Musiikillisesti tämähän on täyttä rockia etnovärein. Käpin jouhikko pauhaa rinta rinnan säröisten kitaroiden kanssa. Levyn alun soundi kuulostaa painostavan raskaalta, lähes hengästyttävältä paikoitellen.

Onneksi albumissa on myös sitä tärkeää ilmaa ja raikkautta soitossa ja laulussa. Tämä levy on todella merkillinen kokonaisuus, kun skaala vaihtelee perinnemusiikista metalliin ja kaikki tämä tapahtuu kuin huomaamatta ja luonnollisesti. Paketti luistaa kuin aamuhanget huhtikuussa.

Levyn aloittava Ikoni on tiukka ja toitottava mantra, joka voimaannuttaa joka soinnulla ja säkeellä. Tämä on todellinen pimeän aikakauden päättäjäisiin sopiva ralli. Aseta nupit yli kaakon ja tanssi riehakkaasti kohti kevättä. Tässä kappaleessa on jotain upeaa manaa, joka on tunnettava kaikilla asteilla aina korvista kantapäähän. Nyt yhtye ei leiki, vaan nyt on tosi kyseessä. ”Herää kuva, sun kuvasi henkiin herätä.

Nousuvesi on toinen todella rullaava biisi. Kappale on suorasukaisuudessaan ilkikurinen kommentti nykyiseen ympäristöpolitiikkaamme. Loppua kohden progevetoisuus ja soundi kasvavat äärimmäiseksi hyökyaalloksi, kunnes kaikki pyyhkiytyy pois ja olemme taas jonkun uuden edessä. Tämä inhimillinen kaiku paremmasta maailmasta on kuultavissa läpi koko levyn. ”Mitä maailma ottaa takaisin, kun se itsensä parantaa.

Levyn päättävä Saattaja on erityistä lämpöä ja toivoa tuottava teos. Jouhikon vaimea kumu vie meidät kohti jotain ikuista ja rakkautta suurempaa. Rauhallinen balladi lopettaa levyn arvoisensa mukaisesti ja antaa matkaeväitä tuleviin päiviin. Yhdessä olemme enemmän ja yhdessä voimme vielä pelastua. ”Sinä et ole yksin enää koskaan.

Väärä laulu
Pekko Käppi & K:H:H:L

Svart Records/Super Sounds


LISÄÄ JUTTUJA:

Suzanne Vega Into the Forest Paperi T Annikin runofestivaaliit