Pate Ikurista

Ikurin tunnetuin Pate

07.11.2016
Teksti:
Fiilis: Kunnioittava

Pate Mustajärvi ei esittelyjä kaipaa. Miehen ura suomirockin yhden pitkäaikaisimman toiminnassa olevan bändin, Popedan, keulilla on kestänyt jo ansiokkaat 40 vuotta. Ikää Paten mittariin tuli heinäkuussa 60 vuotta. Pate Ikurista onkin kunnianosoitus Pauli Antero Mustajärven elämäntyölle.

Pate Ikurista ei ole Popedan bändihistoriikki, eikä oikeastaan edes kronologisessa järjestyksessä etenevä kattaus Paten urasta ja aikaansaannoksista. Kirja on sen sijaan kertomus Paten ja Pauli Antero Mustajärven – kahden eri persoonan – elämistä. Kirjan painotus on enemmän lähihistoriassa kuin alkuaikojen tekemisissä, vaikka lapsuutta ja nuoruusaikojakin käsitellään pintapuolisesti.

Kirja kertoo Mustajärven vaiheista muusikkona niin Popedassa kuin sooloartistina. Se sukeltaa myös miehen kiinnostuksen kohteisiin ja harrasteisiin kertoen niistä avomielisen seikkaperäisesti. Tuskin kovinkaan moni tiesi Paten näytelleen teatterin lavalla tai elokuvissa. Mustajärvi kertoo myös suhteestaan julkisuuteen ja siitä kuinka haluaa pitää sen visusti pois ulottuvilta silloin kun ei ole rokkitähti-Paten rooli päällä. Pauli on siviilissä eri ihminen: rauhallinen, tavallinen suomalainen mies.

Popedasta ja Pate Mustajärvestä on kirjoitettu vuosien varrella kaikkien kehujuttujen lisäksi paljon törkyä. Näistä ei kirja juurikaan kerro, mutta se kuitenkin sivuaa mainitsemalla, ettei mies ole kaikkiin elämässä tehtyihin asioihin tyytyväinen. Toisinkin olisi voinut mennä.

Pate Ikurista on hieno kirja. Sen kerronta alkaa hieman koulukirjamaisesti, mutta muuttuu hyvin nopeasti helppolukuiseksi ja rennosti eteneväksi. Kirja on koristettu isokokoisin näyttävin valokuvin. Tarina on mukaansatempaava ja tyhjentävä. Kyllä kelpaa täyttää kuusikymmentä, kun saa näin arvoisensa teoksen eletystä ajasta.

Pate Ikurista
Pauli Antero Mustajärvi

Docendo
Sivuja: 189


LISÄÄ JUTTUJA:

After Dark fork