Paperi T – Paniikki

Epätoivon hetkiä lohdullisessa sylissä

05.06.2018

Paperi T ajoitti Paniikki-sinkkunsa julkaisun toukokuun aurinkoiseen torstaihin. Kuuntelin biisin ensimmäistä kertaa kännykästäni rantakallioilla istuskellen ja tuijotellen auringonlaskua. Vaikka puhelimeni äänentoisto ei ole ihan Genelecien tasolla, tykästyin kappaleeseen ensikuulemalta.

Jo biisin alkutahdit lupailevat kepeää kesähittiä, jonka tahdissa voi huojua festariyleisön seassa. Pienessä skumppahiprakassa, otsa palaneena.

Alun melodian kulku ei kuulosta räpiltä tai edes Paperi T:ltä, vaan tuo yllättävällä tavalla mieleeni The Soundsin kiipparimelodiat. Kevyestä tunnelmasta huolimatta laulun tarina osuu ja uppoaa ihon alle. Kuvaus ahdistuneesta, tunneturrasta ihmisestä sopii liiankin hyvin entistä usempaan meistä nuorista aikuisista. Todellisuudessa nuoruus on jo takanapäin eikä tiedetä, mikä suunta elämässä pitäisi ottaa.

”Tietää elävänsä, ku tuntee kuolevansa”  kiteyttää hyvin tuskan elämän merkityksettömyydestä jota moni nykypäivän kolme-nelikymppinen kokee. Elämä lipuu eteenpäin, eivätkä edes äärimmäiset kokemukset ja kokeilut tunnu tarpeeksi. Paperi T toteaa, että ”niin se maailma alkaa viimeistään kai avautuu siinä vaiheessa kun elo silmissäsi takautuu”. Viisaita sanoja. Elämän rajallisuuden ymmärtää oikeasti vasta sitten, kun sitä on takana päin niin paljon, että nykyhetken ja tulevaisuuden sijaan mieli on menneisyyden muistojen kyllästämä.

Onneksi Chisun pehmeä ääni tuo lohtua epätoivon sävyttämiin tunnelmiin. ”Ei oo hätää”, Chisu lupaa hattaramaisten sointujen säestämänä. Tuo lohtu on kuitenkin näennäistä, sillä seuraavassa lauseessa todetaan että paniikki alkaa vasta kun kaikki menee hyvin. Kertosäkeen oivaltavuus sai minussa jo ensikuulemalta aikaan kylmiä väreitä. Kriisistä selvitään, mutta kun tilanne on ohi, tulee romahdus. Kertosäe helpottaa akuuttia pelkoa, sillä paniikki tulee vasta myöhemmin. Silloin, kun kaikki on hyvin. Sitä tarina ei kerro, mistä lohtua saadaan, kun paniikki tulee.

Paperi T:n viimeisissä sinkuissa Paniikki ja Kaikki on hyvin toistuu sama teema. Eksyksissä olevalle ihmiselle vakuutetaan, että kaikki on hyvin. Tuota mantraa tarvitaan silloin kun elämä potkii. Se on myös hyvä muistutus siitä, että elämässä on ylä- ja alamäkiä. Myös paniikki kuuluu elämään ja tekee onnesta onnen tuntuista.  Sitä tarinan päähenkilö ei tosin välttämättä koskaan tule kokemaan.

Paniikki-biisin läpi kulkeva melodian kepeys ja lyriikkojen rehellisyys tuovat kokonaisuuteen sopivaa ristiriitaa, minkä ansiosta biisi toimii. Vaikka pitkätukkiin ei usein voi luottaa, niin Paperi T:n musiikkituotantoon luotan täysin. ”Vaikkei se kuulosta räjähdykseltä niin se ei tarkoita, etteikö se sitä ois. Boom!”

Paniikki
Paperi T

Universal Music Finland
Formaatti: single


LISÄÄ JUTTUJA:

Operaatio Mekong Piranha Trigger Remu Aaltonen, Vapriikki, Hurriganes