Paasto

Matka sisinpään

27.11.2018
Teksti:

Mokoma-bändin laulusolistina, ammattimuusikkona ja taitava rocklyyrikkona tunnettu Marko Annala julkaisi syyskuussa järjestyksessään toisen romaaninsa Paasto. Annalan esikoisteos Värityskirja palkittiin ansaitusti Tiiliskivi-kirjallisuuspalkinnolla, joten odotukset uuden kirjan tiimoilta olivat luonnollisesti korkealla. Paastossa Annala ylitti nuo odotukset moninkertaiseesti, ja uskoon sekä omaan itsensä tutkiskeluun rakentunut tarina saattaa yllättää monet sellaiset jotka eivät tunne Markon omaa ortodoksista taustaa.

Kirjan päähenkilö Matias Törmä on reilu neljäkymppinen, pitkässä parisuhteessa elävä ja Annalan tapaan Tampereella asuva mies, joka on ajautunut syvään parisuhdekriisiin, kokee menettäneensä uskonsa ja siten kaiken sen tuoman turvan ja pohjan elämältään. Uskonto on ollut iso osa Matiaksen elämää; hän työskentelee ortodoksisen kirkon palveluksessa tutkijana, ja on uskonto ollut aidosti aina läsnä myös arjessa.

Kun ahdistus ja uskon menettämisen myötä kasvanut tunne ulkokultaisesta teeskentelystä kasvavat Matiaksen mielessä sietämättömäksi, hän tunnustaa ulkomaille työkomennukselle lähtevälle puolisolleen Marikalle sekä omalle hengelliselle isälleen menettäneensä uskonsa, ja irtisanoutuu työstään kirkossa. Samaan aikaan, kuten elämässä yleensä on tapana käydä, raskaat ja vaikeat asiat kasautuvat ja kaatuvat Matiaksen päälle kaikki samaan aikaan; hänet kasvattaneen isoäidin sairaus ja lähestyvä kuolema, oma ammatillinen kriisi sekä keski-ikäisyyden ja oman vanhenemisen hyväksyminen.

Kriisistä kriisiin

Matias katsoo eteenpäin elämänsä kriiseistä sekä lapsuutensa menetyksistä huolimatta, jopa eräällä tapaa vaistomaisesti; hän kohtaa tapahtumia ja tekee niissä valintoja jotka johtavat johonkin uuteen. Pikkuhiljaa Matias alkaa löytää oman, toden itsensä ja rakentaa elämänsä pala palalta uudelleen. Se ei käy kuitenkaan kivutta tai luopumatta jostain.

Marko Annalan teksti tuo päähenkilön Matiaksen hyvin lähelle lukijaa; aivan kuin lukisin oikeasti hänen ajatuksiaan. Annalan vahvuus on tilanteiden ja tunnelmien sekä ympäristön tarkka kuvaus. Lukija kokee olevansa aivan Matiaksen lähellä, ja tuntee kuulevansa, näkevänsä ja kokevansa asioita suoraan hänen kauttaan. Vaikka kirjassa käsitellään raskaita aiheita ja kuljetaan Matiaksen mukana hyvinkin syvissä vesissä, on teoksen yleistunnelma silti lämmin ja toivonkipinä on olemassa, vaikka sen hehku onkin välillä himmeä.

Paasto on ajatuksia herättävä kirja, joka melkeinpä pakottaa lukijansa miettimään omaa suhdettaan uskoon ja uskontoon. Matiaksen elämänkriiseihin on ikätoverina helppo samaistua. Kirjaan tuo omalta osaltaan lisää syvyyttä tapahtumien kulun sitominen paaston aikaan sekä ortodoksikristillisyyteen. Jokaisen luvun alussa on luvun teemaan istuva, ortodoksisen kirkon pyhimyksen tai muun pyhän miehen ajatus tai pohdinta.

Kirjaa voi suositella luettavaksi kaikille elämänkatsomuksesta riippumatta. Se herättää pohtimaan elämän perimmäisiä kysymyksiä ja omaa suhdettaan niihin. Nykyajan pintakiillon ja teeskentelyn maailmassa se on enemmän kuin tarpeen meille kaikille.

Paasto
Marko Annala

Like Kustannus
Sivuja: 280


LISÄÄ JUTTUJA:

samae Project Zomboid