Oulun Kathmandu – Miellyttävä nepalilainen

01.11.2015
Teksti:
Kuvat:
K
Fiilis: Miellyttävä

Ravintola Oulun Kathmandu on uudehko tulokas Oulun etnisten ravintoloiden joukossa, sillä avajaisia vietettiin vastikään kuluvan vuoden elokuussa. Kyseessä on Oulussa hieman yli vuosi sitten toimintansa aloittaneen, niin ikään nepalilaisen Ravintola Saurahan sisarravintola, jotka molemmat kuuluvat saman osakeyhtiön omistukseen. 

Oulun Kathmandu sijaitsee ydinkeskustan alueella Pakkahuoneenkadulla, pienessä etnisten ravintoloiden keskittymässä. Ravintolan lounaslista vaihtuu päivittäin, ja lounasmenut ovat selkeästi esillä ja vapaasti ladattavissa PDF-muodossa Oulun Kathamandun Facebook-sivulta. Lounasaika alkaa arkisin jo klo 10.30. Päivän lounaaseen sisältyvät salaatti buffetista, basmatiriisi, vastapaistettu naan-leipä ja ruuan painikkeeksi saa nauttia joko kahvin tai vaihtoehtoisesti kupillisen aitoa nepalilaista teetä.

Ravintolaan tultaessa on ystävällinen ja alati hymyilevä nuori herrasmies vastassa toivottamassa tervetulleeksi ja ohjaamassa pöytään. Huomio kiinnittyy ravintolan tyylikkääseen, varsin skandinaaviseen sisustustyyliin; valkeat seinät, kalusteet tummaa tyylikästä puuta, muutamia selvästi ajatuksella valittuja nepalilaisia koristeita seinillä. Erityisen hieno on suuri, tummasta puusta veistetty reliefinomainen taulu. Pöytä on katettu valmiiksi, ja huomio kiinnittyy puhtaan valkoisiin, ravintolan nimikoituihin lautasliinoihin. Yksityiskohtiin on selvästi haluttu panostaa. Asiakaspaikkojen määrää ei ole ilmoitettu Facebook-sivuilla, mutta nopeasti arvioituna niitä on noin viitisenkymmentä. Nepalilainen musiikki soi taustalla mutta ei häiritsevällä volyymilla. Ilmapiiri ravintolassa on mukavan rento; sali ei ole täyteen pakattu ihmisiä, ja iloisen rupattelun sorinasta päätellen kaikki viihtyvät enemmän kuin hyvin.

Tilaan päivän lounaslistalta Kaju Chicken -annoksen, joka sisältää kanaa kermaisessa juusto-tomaatti-cashewpähkinä -kastikkeessa. Seuralaiseni tilaa Makhani Kofta -annoksen jossa on friteerattuja kasvispyöryköitä kera tuorejuuston ja rusinoiden, lisänä cashewkerma -kastike. Lounaiden hinnat ovat vähintäänkin kohtuulliset ottaen huomioon, mitä lounaaseen sisältyy; alkaen 8,70 eurosta listan kalleimpaan Thursday Specialiin, tandoorissa grillattuun kanaan, joka maksaa 12 euroa.

WP_20151029_11_20_14_ProAloitamme lounastamisen salaattibuffetista. Buffet-pöytä on pieni mutta siisti, ja kahvit sekä teet otetaan myös buffetista itse. Tarjolla on melonikuutioita, tomaattia, salaattia ja kurkkua sekä ainakin linssejä ja perunaa sisältävää salaattia. Kastikkeet ovat tulisia joten jätän ne tällä kertaa väliin. Salaatti on raikkaan rapeaa ja vihannekset sekä meloni tuoreita. Emme ehdi syödä salaattilautastamme läheskään tyhjäksi kun ruokia jo tuodaan pöytään. Mikä kutkuttavan ihana, itämaisen mausteinen tuoksu annoksista tulvahtaakaan! Ruoka-annos on isokokoinen, josta raavaskin mies saa taatusti vatsansa täyteen. Lopuksi pöytään tuodaan vielä höyryävän kuumat, tuoreet ja suurikokoiset naan-leivät. Kätevästi lokeroidulla metallilautasella on tilatun annoksen lisäksi iso keko basmatiriisiä sekä kerma-valkosipulipohjaista dippikastiketta ja jonkinlainen maustettu linssipikkelssi joihin naan-leipää on tarkoitus dipata. Yllätyksekseni kermainen kanakastike on varsin miedon makuinen, ja rakenteeltaan hieman rakeisen oloinen luultavasti juuston vuoksi, mutta yhtäkaikki herkullinen kanan ollessa mureaksi kypsennettyä ja tomaatin tuodessa maun pääosin kastikkeeseen. Naan-leipä on niin herkullinen, että se vie voiton tällä kertaa itse kanakastikkeesta. Seuralaiseni kertoo kasvispyöryköiden ja erityisesti cashewpähkinä-kastikkeen olevan erityisen hyvää tällä kertaa, aiemmin hänen ruokaillessaan täällä, kastike ei ollut jostain syystä yhtä hyvin onnistunut. Sormet ovat rasvaiset naan-leivän syömisen jäljiltä, mutta kaikkiaan ateria oli hyvä ja täyttävä. Jätämme kahvit tällä kertaa väliin ja maksamme annoksemme baaritiskillä. Siinä vuoroani odotellessa huomaan, että tarjolla olisi nepalilaista olutta ja muitakin juomia. Kysyn tarjoilijalta ovatko oluet kenties heidän omaa tuotantoaan, mutta ne ovatkin aitoja, nepalissa valmistettuja oluita. Niitä pitääkin tulla maistelemaan seuraavan kerran, kun suuntaan Oulun Kathmanduun illalliselle.

Jos kritisoida täytyy edes jotain, niin ehkä salaatti-buffetin pöytä oli jotenkin muutoin niin tyylikkääseen sisustukseen sopimaton ja vanhahtava, sekä turhan pieni kooltaan. Kaiken kaikkiaan lounashetki oli onnistunut ja ruokailu miellyttävää Oulun Kathmandussa. Erikoiskiitoksen ansaitsevat herkulliset dippikastikkeet, nopea ja aidosti erittäin ystävällinen palvelu, miellyttävä miljöö ja erinomainen lounaan hinta-laatusuhde.
LISÄÄ JUTTUJA:

The Veils – Total Depravity Joulupukki istuu jouluvalojen loisteessa Suomenusko Dead Cells