Operaatio Mekong

Verilöyly Kultaisella kolmiolla

18.07.2017
Fiilis: tyytyväinen

Dante Lamin ohjaama Operaatio Mekong on tositapahtumiin perustuva toimintaelokuva, joka kertoo Mekong-joella vuonna 2011 tapahtuneesta kolmetoista henkeä vaatineesta veriteosta ja sen jälkilöylyistä. Tapahtuma sai Kiinan osallistumaan aktiivisesti huumeiden vastaiseen sotaan Kultaisena kolmiona tunnetulla pahamaineisella alueella.

Kultaisen kolmion alueena tunnettu maa-alue sijaitsee Myanmarin, Laosin ja Thaimaan rajalla ja se on toinen Aasian suurimmista oopiumin tuotantoalueista. Mekong-joki virtaa myös alueen läpi ja sitä käytetään laajalti salakuljettamisessa. Elokuvan lähtölaukaus alkaakin Mekong-joella tapahtuneesta kolmentoista hengen vaatineesta huumeisiin liittyneestä verilöylystä, joka vaati kiinalaisia uhreja ja pakotti Kiinan osallistumaan huumeongelman kitkemiseen alueella.

Uransa alunperin ohjaajalegenda John Woon apulaisohjaajana aloittanut Dante Lam on ohjannut elokuvia ensiohjauksesta Option Zero (1997) lähtien yli kaksikymmentä, voittaen myös Hong Kong Film Awardsin parhaan ohjaajan palkinnon elokuvastaan Beast Stalker (2008). Lamin kokemuksen taistelukoreografioiden suhteen voikin havaita elokuvan aikana, sillä vaikka toimintaa on paljon, se on myös hyvin selkeää ja visuaalista. Toimintakohtaukset sisältävät mukavasti sekä lähitaistelua että ammuskelua.

Kuvasto elokuvassa on aihepiiri nähden hyvin väkivaltaista ja paikoin aika raakaakin, joten ehkä aivan herkimmille se ei käy. Ikäraja onkin 16 vuotta. Huumepiirit kuvataan aika koruttomasti, välinpitämättömiksi ja ilkeiksi, eikä ihmishengellä juuri ole arvoa heidän silmissään, mikä on varmasti aika pitkälle tottakin. Elokuvan pahiksena toimiva Naw Khar (Pawalit Mongkolpisit) onkin aika demoninen, joskin yksiulotteinen hahmo.

Kiinan huumepoliiseja johtaa Gao Gang (Zhang Hanyu), joka saa avukseen paikallisesta huumetoiminnasta perillä olevan tiedustelu-upseerin Fang Xinwun (Eddie Peng), jotka ovat myös elokuvan päähahmot. Yhdessä he alkavat tiiminsä kanssa metsästämään organisaation johtoa katkaistakseen käärmeeltä pään ja tuodakseen heidät oikeuden eteen, mutta kuten arvata voi, ei tie sanoista tekoihin ole aivan niin simppeli kuin toivoa sopisi.

Hieman yli kaksituntinen toimintaelokuva pitää hyvin otteessaan, koko ajan tapahtuu, eikä elokuva junnaa juurikaan paikoillaan. Toimintakohtauksetkin ovat vaihtelevia, eikä kyllästymään pääse missään vaiheessa. Pakko myöntää, että juonta seuratessa oli välillä vaikeuksia tunnistaa hahmoja toisistaan, niiden ollessa hieman samanlaisia ja nimien ollessa aasialaisesti eksoottisia omaan korvaan, mutta se ei juuri menoa haitannut.

 


Future Film | Blu-ray


LISÄÄ JUTTUJA:

anime Riisuttu Suomi - Koutaniemi, Alizad