Nuoret Marttyyrit – Quién Es?

27.02.2016
Teksti:
Fiilis: Teflon

Oululainen indiepop-trio Nuoret Marttyyrit julkaisi tuoreen albuminsa Quién Es? Stupido Recordsin kautta 12. helmikuuta. Nimensä mukaisesti Nuoret Marttyyrit kertovat nuorten ihmisten suurista draamoista.

Nuoret Marttyyrit julkaisee jo toisen täyspitkän albuminsa. Ensimmäinen Nuoret Marttyyrit Tulevat -nimeä kantanut pitkäsoitto julkaistiin vuoden 2014 toukokuussa. Uudellekin albumille on päätynyt uudelleen äänitettyinä versioina kolme kappaletta ensimmäiseltä pitkäsoitolta. Nämä kolme, Poika, Maailma ja Helsinkiin, eroavat selvästi levyn muista kappaleista soundillisesti. Vaikka aikaisempiin versioihin nähden äänimaailma on kypsynytkin, kuulostavat nämä kolme muuta levyä enemmän autotallirockilta. Kaikkiaan levyllä on pituutta yhdeksän kappaleen ja 39 minuutin verran, mikä tuntuu kuitenkin yllättävän pitkältä.

Pääpiirteissään Nuorten Marttyyrien soundi on viatonta indiepoppia, jopa naiiviuteen asti. Sävellys- ja sovitustyöstä on vastannut koko bändi yhteistyössä. Tätä naiivia mielikuvaa korostavat entisestään laulaja-kitaristi Taneli Topparin käsialaa olevat, hetkittäin hyvinkin yksinkertaiset lyriikat. Toisaalta taas osa lyriikoista aiheuttaa mielikuvia, jotka ovat parhaimmillaan häiritseviä ja pahimmillaan jopa pelottavia. Ikävistä asioista puhutaan lakonisesti ja sellaisilla kielikuvilla, jotka saavat hetkittäin epäilemään omaa mielenterveyttään. Esimerkiksi levyn nimikkobiisissä Quién Es? nököhampaat heiluvat tuulessa, mikä saa hyvällä mielikuvituksella varustetun kuulijan voimaan hieman pahoin, jonka jälkeen päästään niin moninaisiin viittauksiin seksuaalisuudesta, että on jo varaa hieman kiusaantuakin.

Päätepysäkillä-kappaleessa melko suuressa roolissa kuultava sellovierailija Oskari Elomaa luo instrumentillaan kappaleeseen jopa selvästi muuta levyä utuisemman tunnelman. Tämän kaltaisilla suorituksilla levyyn saa enemmän tarttumapintaa, ja niitä jää kaipaamaan enemmän. Levyn suurimmaksi ongelmaksi muodostuukin se, ettei huomionarvoisia koukkuja ole riittävästi.

Nuoret marttyyrit tuntuvat puhuvan pikkukylän teinien suulla, erityisesti Helsinkiin-kappaleessa on selvä kaipuu kaupunkiin, kun omat pienet piirit eivät tahdokaan riittää. Tästä tulee voimakas mielleyhtymä Ratsian Lontoon Skidit -kappaleeseen, jossa lontoolaisnuoriso ei ymmärrä minkälaista on Pihtiputaalla. Bändin ulosannista löytyy myös hieman vivahteita alkuaikojen Tehosekoittimesta, mutta ilman yhtä voimakasta räyhähenkeä.

Quién Es?
Nuoret Marttyyrit

Stupido Records
Formaatti: CD


LISÄÄ JUTTUJA:

Qstock 2018 HENGENTIETÄJÄT JD McPherson