Nousu kokosi juhannuksen kovimmat biisit

23.06.2017
Teksti:

Nousu tarjoilee juhannuksen kunniaksi äärimmäisen soittolistan. Kappalevalintoja vilkaisemalla pelin henki selviää nopeasti. Kiinnostavaa kyllä, tuoreimmat ”oikeat” juhannuskappaleet ovat vuosituhannen alussa. Elämmekö juhannusbiisikriisiä? Kehoitammekin täten kaikki taiteen tekijät luomaan uusia juhannusteemaisia kappaleita ensi juhannukseksi. Kuten tulevasta soittolistasta selviää, teoksen taiteellisella laadulla ei välttämättä ole niin kauheasti väliä. Pääasia, että on hauskaa tai ainakin hyvä fiilis. Olkaapas hyvät.

Tanja Kyngäs

Bananarama – Cruel summer
Flashback suoraan kultaiselta 1980-luvulta, kun olkatoppaukset olivat leveitä ja kesätuuli hyväili permamenttikiharoita.
 
Judas Priest – Living After Midnight
Rento rockbiisi laiskoihin kesäpäiviin ja kuumiin öihin.

Petri Klemetti

Danzig – Dirty Black Summer
Juhannusta juhliessa sattuu ja tapahtuu. Kun mukana on nestemäiset virvokkeet, tulitikut, vesi ja moottoriajoneuvot, jälki ei ole aina kaikkein kauneinta. Ei kohota kenenkään juhannusfiilistä päästä tilastoihin, joten hyvä muistaa vanha sääntö ”pitäkää huolta itsestänne ja toisista.”

Topi Sorsakoski – On Kesäyö
Suomalainen kesäyö on kauneimmillaan juhannuksena. Tämä laulu on kauneimmillaan itsensä Topin esittämänä.

Boney M – Sunny
Letkeän kesämeiningin ja juhannuksen sääennusteen tarjoaa Boney M.

Riitta Ylilehto

Bad Boys Blue – You´re a woman, I´m a man
Yksinkertaisesti koska ”They’ll be no darkness tonight, and this is more than just a game.”

Gigi D’Alessio – Como suena el corazon
Tätä mennään avojaloin samban askelin! <3

Nikke Ankara – Miks ei
− Jotain uudempaa sekaan.
– Ja tämä on hyvä?
– No v***u, miks ei!

Juhani Mistola

Aarre Merikanto – Juhannus
Tämä saattaa olla hieman väärässä paikassa, mutta pistetään teemansa vuoksi joukkoon. Eino Leinon runoon vuonna 1946 Merikannon säveltämä on lyhyt, mutta ylevä suomalainen kuoroteos. On siis erittäin hieno. Saa aikaan positiivisen kansallistunteen ja motivoi vaikka hakkaamaan halkoja juhannuspäivän krapulassa.

Klamydia – Juhannuksena
Kun yhtyeenä on Klamydia, ei alun kaljapullojen kilinä ole edes yllättävää. Jos olet ollut edes kymmenvuotias jonkin 1990-luvun juhannuksen aikana, olet hoilannut kertsiä ”Turpa kii / mä oon pelti kii” ennen kaatumistasi kokkoon. Ja kuullut sen monesti sen jälkeen. Ja vielä kerran senkin jälkeen.

M. A. Numminen & Viisi vierasta miestä – Juhannusblues
Ja mennäänpä sitten todella syviin vesiin. Siis kuvainnollisesti, Nousu ei suosittele uimareissuja päihtyneessä tilassa. M. A. Numminen taitaa olla maailman hienoin taiteilija, omalaatuisin muusikko ja muutenkin kovin jätkä ikinä. Sen todistaa tämä pianolla ja äänellä luotu kaoottinen avantgarde blues -pläjäys. Eli siis mitä? Kuunnelkaa itse ja laittakaa repeatilla soimaan sammuneiden telttaan.

Kake Randelin – Juhannusyö
Camp-iskelmän klassikko Kake Randelin on lähes yhtä kova jätkä kuin Numminen, mutta ei kuitenkaan aivan. Kuten monia muitakin kansantaiteilija Randelinin tuotoksia, tätäkin voi aluksi kuunnella huumorin varjolla ja laskuhumalan koittaessa liikuttua oikeasti.  Musiikillisestihan tämä ei häviä kauheasti vaikkapa Modern Talkingille – jota sinäkin, lukija, saat tai joudut kuuntelemaan myös tänä juhannuksena. Mutta minkä ikäinen on ”neito nuori niin kuin kansanlaulu”? En ehkä halua tietää.

Tehosekoitin – Juhannusheila
Tehosekoitin kuuluu yhä erottamattomasti 1990-luvun lasten juhannukseen, vaikka itse bändi onkin jo kuopattu. Vaikkapa Maailma on sun soi tänäkin juhannuksena tuhansien akustisten voimin, mutta tämä varhaisen vedon voisi ottaa nuotiolauluksi sen rinnalle. Juhannusrakkautta ja tunteikas tulkinta, mitäpä sitä muuta hyvään kesäbiisiin tarvitaan.

Juha ”Watt” Vainio – Juhannustanssit
Viimeisenä, muttei suinkaan vähäisimpänä, tulkoon Junnu Vainion ikuisesti ajankohtainen oodi juhannuksen työläisille eli humppamuusikoille. Tarinan hanuristi Janatuinen haluaisi soittaa jazzia, mutta suomalainen juhlakansa vaatii tangoa. Jotkin asiat eivät taida ikinä muuttua. Onneksi Janatuinenkin pääsee aamunkoitossa soittamaan myös omaa musiikkiaan – vaikkei kukaan sitä enää siinä vaiheessa kuule.

Jari Huttunen

Juhlapyhät ovat yksinäisille ihmisille paskaa aikaa. Siksi omistan tämän vuoden oman juhannuslistani perheellisille ja onnellisille ihmisille. Muista kuolevaisuutesi.

Todd Terje – Johnny & Mary
Norjan Todd yhdessä Roxy Musicin Bryan Ferryn kanssa lämmittelee Robert Palmerin kasariklassikon uudestaan henkiin.
Tarjouluehdotus: Nyrkillinen yksinäisyyttä kattilaan ja punkku räntäsateeseen.

Sage Francis – Make ’Em Purr
Sage on 40-vuotias, eli vähän niin kuin elämänsä juhannusvaiheessa. Hyvää juhannusta Sage.
Tarjoiluehdotus: Kaupan halvin mikroateria tarjoillaan lorauksella epävarmuutta ja tilkalla toivoa.

Jope Ruonansuu – Kaljalaulu
Limuviinalain kunniaksi muistutus siitä, että viispisteviis ei tarkoita pelkästään artesaanioluita, vaan myös bulkkinelosta hetkiin kun hinnalla on väliä mutta maulla ei.
Tarjoiluehdotus: lämmin viinarallinelonen ja vanhojen muistelu.

Youth Group – Forever Young
Sepon mielestä Alphavillen Saksa oli vielä 1990-luvun alussa paska maa, mutta nuorisoryhmän Australiassa kaikki haluavat tappaa sinut, siksi valitaan jälkimmäinen.
Tarjoiluehdotus: Nostalgiaa, mansikoita ja menetettyjä tilaisuuksia.

Sjöroos & Vesala – Finlandia
Suomi sata vee kunniaksi vanha klassikkoslovari.
Tarjoiluehdotus: biisin nimikkojuoma ja suolaisilla kyynelillä maustettu grillimakkara.

Soittolistan kokosivat Tanja Kyngäs, Jari Huttunen, Petri Klemetti, Riitta Ylilehto, Juhani Mistola, Aleksi Mäkelä & Harri Linnera.

spotify:user:nousunet:playlist:13suK6RHMhqe0BR6gijmde

Lisää hyvää juhannusmusiikkia löydät täältä.
LISÄÄ JUTTUJA:

Niskalaukaus