Nautitaan kesästä ja musasta

Pitkä kuuma kesä

06.07.2020
Teksti:

Kesäkuu 2020 tullaan muistamaan poikkeuksellisen kuumana ja koronapandemiarajoitusten jyrätessä festivaalien järjestämisen yli. Kuka tietää, vaikka se muistettaisiin myös biiseistä. Nousun poiminnat alla.

Ikirouta – Poltetut sillat

Kajaanilainen Ikirouta soittaa suomenkielistä raskasta rockia, jota myöskin iskelmämetalliksi on sanottu. Edellinen single (Vanki) noteerattiin laajalti – myös Nousussa huhtikuun poiminnat -listallamme, ja se sai Spotifyssä ja muissa suoratoistopalveluissa lyhyessä ajassa kymmeniä tuhansia soittoja. Täytyy myöntää että biisin pariin on tullut palattua uudestaan ja uudestaan, eli hittiainesta löytyy rutkasti.

Tänä vuonna julkaistavalta ensialbumilta lohkaistiin 4. kesäkuuta toinen single nimeltään Poltetut sillat. Veisu on helkutin vahvaa tulkintaa ja musiikillisesti voimakas näyttö. Biisistä puuttuu varsinainen erottuva kertosäkeistö, mutta se on tavallaan tasaista ”kertosäkeisäettä” koko kestonsa ajan. Laulusta tulee jonkun verran mielleyhtymiä Lyijykomppania-aikaisen Timo Rautiaisen suuntaan, muttei liikaa. Ikiroudan sanoitukset ammentavat monen suomalaisen sielunmaistemista ja lyriikkaan on helppo samaistua. Vielä kun laulaja Jori Kärjen ääntä kuuntelee oikein mielellään, niin Ikiroudassa on jotain erittäin potentiaalista. Ikiroudassa on raskaan suomirockin tulevaisuus? (PK)

ASTRID S – Dance Dance Dance

Norjasta maailmanluokan artistiksi noussut Astrid S julkaisi 5. kesäkuuta uuden kesäisille tanssilattioille suunnatun singlensä Dance Dance Dance. Kappale on ensimmäinen single myöhemmin tänä vuonna julkaistavalta debyyttialbumilta. 23-vuotias Astrid S teki maailmanlaajuisen läpimurtonsa vuonna 2016 Hurts So Good -singlellään. Norjan Idolsista maailman tähdeksi ponnahtanut laulajatar on vieraillut muun muassa Katy Perryn ja Shawn Mendesin albumeilla.

Dance Dance Dance -biisin virallinen video on hauskasti toteutettu, sillä se alkaa Astridin ja hänen ystävänsä pohdiskelulla siitä millainen olisi Astridin unelmien musiikkivideo. Selviää että siihen kuuluu ainakin pastellin sävyinen kuplavolkkari, auringonpaistetta ja paljon kukkasia. Astrid S:n tyttömäistä lauluääntä ei kyllästy kuuntelemaan, ja itse kappale on kevyt, simppeli mutta menee suoraan tanssijalan alle, ja kaikki on ihanan pastellin sävyistä ja kepeää. Kyllä ne norjalaiset osaa! (TK)

Amaranthe – Viral

Ruotsin tanssimetallin suurlähettiläs, Amaranthe on täällä taas. Uusi levy Manifest ilmestyy kuluvan vuoden lokakuussa ja tässä on siltä ensimmäinen lohkaisu. Nyt pistetään jakoon tematiikaltaan ajankohtaisen videon ja tekstin omaava Viral. Eli bändi pohdiskelee tätä maailmanlaajuista koronapandemiahelvettiä, joka on sotkenut kaikki kuviot. Biisi itsessään tarjoaa tuttua ja turvallista Amaranthea kaikkine bändille ominaisine puolineen, eli tulevakin materiaali pysyy hyvin uskollisena aiempiin verraten.

Ihan kelvollista menoa on Viral – ei bändin uran parhaasta muttei myöskään huonoimmasta päästä kuitenkaan. Jotain kuitenkin jättää kuulijan kaipaamaan. Amaranthella on aina enemmän tai vähemmän huumoria ja hauskaa mukana, ja niin sitä tässäkin löytyy vakavasta aiheesta huolimatta. Toivottavasti tämä suomalaisille rakas kombo saadaan myös live-esiintymään maahamme kunhan nämä kaikki paskavirukset on selätetty. (PK)

VIIVI – Lauseet on vaan lauseita feat. Ahti

Universal Musicin ja Capitolin tulokasartisti, 20-vuotias laulaja/lauluntekijä VIIVI julkaisi 5. kesäkuuta toisen singlensä Lauseet on vaan lauseita, jolla fiittaa räppäri-tulokas Ahti. Kappale kertoo ihmissuhteesta, jossa toinen lupaa liikaa ja pettää kaikki antamansa lupaukset kerta toisensa jälkeen.

Lauseet on vain lauseita on tyyliltään voimabiisi, johon VIIVI:n tunteikas ja selkeä ääni sopii. Mieleen tulee kappaletta kuunnellessa hyvin vahvasti Ellinoora, mutta kyseessä ei ole mikään suora kopio. VIIVI:lle voi luvata hyvää tulevaisuutta suomenkielisen popin rintamalla mikäli biisimateriaali on näin laadukasta jatkossakin. (TK)

Nelli Matula – Tikkei

Nelli Matulalta saatiin uutta musiikkia tulevalta albumiltaan kesäkuun 12. päivä singlen Tikkei muodossa. Nellin mukaan single on yhdistelmä iloa ja haikeutta, jossa parisuhteen kommunikaatiovaikeuksista ammentava teksti yhdistyy kesäiseen pop-tuotantoon. ”Vaikka biisillä puhutaankin parisuhteesta ja siinä koetusta epätasa-arvoisuudesta, koen tekstin istuvan hyvin myös muihin ihmissuhteisiin”, Nelli toteaa.

Tikkei on selkeää hitti-ainesta, ja Nellin sensuelli ääni sekä tanssittava biitti ovat vastustamaton kombo kun biisi isketään levylautaselle. Tanssilattia kutsuu! (TK)

Jukka Takalo – Sääskimyrkkyä perseeseen

Kuukauden Nousujen loppukevennyksenä tulee suomirock-yhtye Aknestikin laulajana tunnetuksi tulleen Jukka Takalon kesäinen kupletti ja pissatauoista inspiraation saanut hyvinkin hauska kappale ja musiikkivideo.

Takalo tunnetaan kupletti-tyylisistä lauluistaan sekä humorististisesta poikkitaiteellisesta ilmaisustaan. Nyt osutaan ajankohtaan sopien oikein kutkuttavaan päivänpolttavaan aiheeseen, sillä kaikki, etenkin pohjoisen asukit, tietävät verenhimoiset hyttyset jokakesäisenä luonnon kirouksena, jolle ei vaan oikein mitään voi. Tapat yhden, tulee saman tien uusi inisijä kuulo- ja ihoetäisyydelle häiritsemään ja pilaamaan kesäkokemukset.

Videolla maestroa komppaavat Kaarlo Viikate, Retro-Saila sekä oululainen stand up -koomikko Matti Patronen. Sääskimyrkkyä perseeseen on erittäin hauska ralli. Varoituksen sanasena kuitenkin, että siitä saa helposti korvamadon, josta et pääse eroon koko kesänä. (PK)

Teksti: Petri Klemetti & Tanja Kyngäs
LISÄÄ JUTTUJA:

Luottotoimittaja – Kai Merilä 40 vuotta Judas Priestiä Turtle Beach Arena Grip