Mustasch – Live Garage 2.0 livestream

Keikkaelämys kotisohvalta nautittuna

01.05.2020
Teksti:

Mustasch, tuo naapurimaamme Ruotsin stoner- ja heavy metal -ylpeys järjesti faniensa iloksi jo järjestyksessään toisen ilmaisen stream-keikan perjantaina 24. huhtikuuta. Otsakkeella Live Garage 2.0 oli yli kaksituntinen toiveiltama, sillä bändi tykitti fanien toiveiden pohjalta todella kovan setin. Ja jävla, mikä meininki olikaan! Samalla allekirjoittanut nautti elämänsä ensimmäisen kokopitkän keikan livestreamin välityksellä omalta kotisohvalta.

Uudenlainen kokemus ja elämys

Koronaviruksen vuoksi karanteenissa olleille ja muutoinkin social distancing -ohjetta noudattaville kotiviikonloppujen viihdykkeeksi on onneksi tarjolla monipuolisesti erilaisia livestream-lähetyksiä. On kaikkea kaikille kirkonmenoista etäkaraokeen, taatusti jokaiseen makuun. Mustasch-Finland eli Suomen virallinen Facebook-fanisivusto hehkutti tulevaa Live Garage 2.0 -striimikeikkaa jo hyvissä ajoin, joten piirsin minäkin ison rastin kalenteriini viime perjantaille kello kahdeksan illalla Suomen aikaa. Tämä olisi todellakin omakohtaisesti ihka ensimmäinen kokonaisen keikan pituinen stream-kokemukseni, joten innolla siis odotin perjantaiehtoota.

Hieman epäilytti millainen livestream-lähetyksen laatu tulisi olemaan WiFi-yhteyden kautta, mutta onneksi tämä huoli oli lopulta turha. Sitten lisäksi kaikki muut puuttuvat tekijät mietityttivät sitäkin enemmän. Olen nauttinut vähintään satoja konsertteja niin rokkipoliisina toimittajan työssä kuin muutenkin musiikin ystävänä, niin stadioneilla, kellariklubeilla, jäähalleilla, festivaaleilla, intiimeillä pikku-klubeilla, monenlaisilla turuilla ja toreilla siis. Yhteistä näille kaikille kokemuksille on  elämyksen kokeminen ja jakaminen muun yleisön kanssa. Esiintyjän ja yleisön vuorovaikutus, tunnelma ja fiilis. Koko keikalle menemisen jännitys ja odotus. Voiko ilman näitä tekijöitä kokea hienon keikkaelämyksen?

H-hetki koittaa

Laitteet oli siis viritetty valmiiksi, sohvan paras paikka vallattu ja konserttivirvokkeet valittu hyvissä ajoin ennen perjantain iltakahdeksaa. Suora lähetys Mustaschin ”autotallista” käynnistyi kolmen minuutin mittaisella hauskalla alkuosuudella eli Mustaschin ukot Ralf Gyllenhammar (laulu & kitara), David Johannesson (kitara), Robban Bäck (rummut) ja Stam Johansson (basso) ”yllätettynä” takatilosta esimerkiksi syömässä tai pesemässä hampaitaan hiukka ennen h-hetkeä. Settilistaan oli saanut ennalta äänestää omia suosikkikappaleitaan. Taatusti kova setti siis oli luvassa ainakin tällä mittapuulla.

Jo keikan alkuun tuli makiata mahan täydeltä, kun Mustasch pisti heti kärkeen yhden omista suosikkibiiseistäni eli Heresy Blasphemyn. Koko bändi tuntui olevan varsin hyvässä vireessä ja Ralf Gyllenhammar tyylilleen uskollisesti esiintyen. Seuraava kappale Mine ei sen sijaan oikein meinannut niin sanotusti lähteä varsinkaan laulun osalta, mutta pian bändi kokosi itsensä ja biisi alkoi rullaamaan. Tätä seurannut Homophobic/Alcoholic rokkasi jo kuten aina. Ralfin välispeakit olivat taattua rock’n Ralfia; huumorilla höystettyjä ja alkoholipitoisia, mutta mikäs siinä näin perjantai-iltana.

Hittikimaraa ja yllätyksiä

Keikkaa seuratessa kappaleiden välissä hetken vallinnut hiljaisuus eli yleisön äänten ja aplodien puuttuminen aina vähän hätkähdytti. Tähän hetkeen Ralf ja muutkin bändin jäsenet kävivät usein vilkaisemassa Facebookista yleisön kommentointia. Aika mukavasti katsojia riitti, sillä kolmen tuhannen raja ei tainnut alittua edes hetkeksi kertaakaan koko kahden tunnin ja yhdentoista minuutin aikana.

Keikka oli todellakin best of -settiä alusta loppuun, eikä kappaleilla kuten Libertá, Speedmetal, Daybreaker, I Hate to Dance ja Haunted by Myself voi mennä metsään kun Mustaschista on kysymys. Bändin oheistuotteita mainostettiin aina jossain sopivassa välissä, ja hyvin merkkari tuntui katselijoiden kommenteista päätellen menevän kaupaksi. Ainakin viimeistään sen jälkeen, kun Ralf mainitsi että elleivät he saisi rahaa kasaan, teknikot eivät saisi olutta ja sitten alkaisi sorkkarauta heilua. Ja tottahan se on, jostain bändin on raha revittävä sillä tämä livestream oli kuitenkin katsojille täysin ilmainen.

Välispiikit tulevat niin englannin, ruotsin kuin välillä saksan(!) kielelläkin, ja mikä ettei, onhan Suomi kaksikielinen maa ja puhuttu saksakin oli onneksi Rammstein-tyyppistä hassuttelua, joten ongelmia välipuheiden ymmärtämisessä ei tullut. Välillä muusikoilta oli vähän taimi hukassa ja kappale jouduttiin aloittamaan kertaalleen alusta, mutta sehän toi vain aitouden tuntua sillä harvemmin live-keikoilla kaikki menee putkeen. Tunnelma oli siis välitön ja konstailematon. Ihan loistava meno!

Koko keikan helmi oli ehdottomasti artistivierailijan Martin Westerstrandin (Lillasyster) kanssa esitetty cover Tupac Shakurin California Love -kappaleesta Mustachin tapaan. Sehän oli silkkaa timanttia, sillä Martinin flow toimi ja kappaleen raskaampi sovitus samoin. Shake it baby! Keikan päätteeksi säästettiin sellaiset hitit kuten Bring Me Everyone ja Double Nature.

Lopputulema

Ensimmäisestä livestreaminä nähdystä konsertista jäi varsin positiivinen fiilis. Mustasch soitti hyvän ja viihdyttävän keikan jota jaksoi seurata alusta loppuun. Kanssakuulijat puuttuivat ympäriltä mutta niin myös töniminen ja hien ynnä muiden epämiellyttävien odöörien sekamelska. Puhumattakaan vaatteille läikytetyistä juomista ja tallotuista varpaista. Mukavuudelle osaa antaa arvoa kun on kokenut ”oikeiden” keikkojen olosuhteet, etenkin mitä enemmän maileja kertyy mittariin. Kun streamia sai seurata vielä television isolta ruudulta sekä hyvän äänentoiston kautta, oli kuva- ja äänimaailma nautittavaa ja bändiä sai seurata ikään kuin eturivistä tai VIP-katsomosta. Aika VIP-meininkiä on myös sekin, että juomaa ja naposteltavaa saa ilman tuskastuttavaa jonottamista, ja WC:tä ei tarvitse jakaa satojen muiden ihmisten kanssa virtsarakko piukeana. Aika paljon plussaa siis!

Mutta mitä jäi puuttumaan? Ehkä tärkeimpänä kuitenkin se näkymätön tekijä eli tunnelma, muut kanssakulkijat sekä eräänlainen bändin läheisyys jonka voit kokea vain ”oikealla” keikalla. Oma arvioni on, että vaikka livesteam-keikat eivät mikään uusi juttu enää olekaan, niistä tulee jatkossa uusi normaali normaalien livekeikkojen rinnalle vielä korona-ajan jälkeenkin. Ja hyvä niin, sillä niiden ansiosta yhä useampi pääsee nauttimaan live-keikoista ilman logistisia tai muita esteitä, ja se on hieno asia.
LISÄÄ JUTTUJA:

Aku Louhimies Kaikkien aikojen pelit - Aleksandr Manzos