Museum of Broken Relationships herättää tunteita ironiasta melankoliaan

14.05.2016
Teksti:
Kuvat:
K

Sappikivi, kirves ja äidin jättämä itsemurhaviesti kertovat tarinoita menetetystä rakkaudesta, mutta luovat naurua, yhteenkuuluvuuden tunnetta ja hiljaisia huokauksia alun perin kroatialaisessa Museum of Broken Relationshipsissä.

Alun perin Kroatiasta lähtöisin oleva Museum of Broken Relationships rantautui viimein Pohjoismaihin ja sopivasti perjantaina 13. päivä. Uusi, samana päivänä ensimmäistä kertaa ovensa avannut Helsingin kaupunginmuseo keräsi suomalaisilta helmi-maaliskuussa lähes sata kariutuneista ihmissuhteista kertovaa esinettä ja niihin liittyvää tarinaa. Näistä 40 päätyi itse näyttelyyn.

Alkuperäinen näyttely sijaitsee kuitenkin Kroatian Zagrebissa ja sen tarina alkoi jo vuonna 2006. Olinka Vištica on toinen museon perustajista yhdessä entisen kumppaninsa Dražen Grubišićin kanssa. Kertoessaan museosta Olinka korostaakin nimenomaan tarinoita esineiden takana. Tärkeässä asemassa ovat myös jokaisen näyttelyssä kävijän oma henkilökohtainen tarina, joka luo uusia merkityksiä näyttelyn tarinoille.

–  On vaikea nostaa esille jotain tiettyä esinettä tai tarinaa, koska jokainen niistä saa aikaan erilaisen reaktion eri näyttelyssä kävijän mielessä riippuen hänen omasta elämänkokemuksestaan.

Näyttelyt koostuvatkin hyvin erilaisista esineistä. Suomessakin nähdään esineitä kuntopyörästä aina rauhoittavia lääkkeitä sisältäneisiin tyhjiin läpipainopakkauksiin.

– Kun kymmenen vuotta sitten aloitimme esineiden keräämisen, pelkäsimme aivan alussa, että näyttely koostuisi enimmäkseen rakkauskirjeistä ja pehmoleluista. Kuitenkin esineiden

Museum of Broken Relationships, Helsingin kaupunginmuseo, Helsinki, museo, näyttely

Näyttelyn perustajat Dražen Grubišić ja Olinka Vištica

ja tarinoiden kirjo on suorastaan yllättänyt meidät. Jotkin esineistä ovat melko epätavanomaisia, kuten jalkaproteesi tai sappikivi, mutta toisaalta joskus esineen tekee kiinnostavaksi itse tarina, joka saa melko tavallisen jokapäiväisen esineen näyttäytymään uudessa valossa. Se, mikä loppujen lopuksi nähdään dramaattisena, koomisena tai outona näyttää yllättävän meidät aina.

Olinkaa kiinnostavat tarinat myös hänen oman taustansa takia. Hänellä ei ole taiteilijan koulutusta, vaan hän on perehtynyt muun muassa kirjallisuuteen.

– Kirjat, tarinankerronta ja kirjoittaminen ovat aina kiehtoneet minua. Olenkin aina halunnut luoda asioita, joilla on muille ihmisille merkitystä, joita muut ihmiset voivat ymmärtää ja tuntea sitä lohtua, jonka taide voi tuoda.

Tämän takia itse taiteen luomisen välineellä ei olekaan ollut Olinkalle niin suurta merkitystä ja museon ohella hän tälläkin hetkellä pyörittää modernin tanssin produktioita ja elokuvientuotantoyhtiötä. Museum of Broken Relationships on kuitenkin tuonut erityisen merkityksen Olinkan elämään.

– Se on avannut uuden tien minulle: Tajusin käytännön kautta, miten paperinpalalle kirjoitettu idea, kuten ”all your ships have sunk”, voi herätä eloon ja kasvaa tavalla, jota et voisi edes kuvitella.

Maailmaa matkannut pehmokani

Itse särkyneiden ihmissuhteiden näyttelyn taustalla on tietenkin vähintään yksi särkynyt ihmissuhde. Olinkaa ja Draženia alkuun sysäsi omakohtainen erotarina.

– Kuten monet asiat elämässä, myös tämä näyttely syntyi omasta henkilökohtaisesta kokemuksesta eli särkyneestä ihmissuhteesta. Usean vuoden yhteiselon jälkeen jäljelle oli jäänyt useita muistoesineitä, joille ei oikein tiennyt mitä tehdä. Silloin mietimme, että mitä jos olisi paikka, joka voisi auttaa säilyttämään muistot eli esineet yhdessä tarinoiden kanssa. Se oli yksinkertainen idea, sellainen, jonka keksit huolettomasti jokapäiväisessä keskustelussa. Idean kehittymisessä meni kaiken kaikkiaan kaksi vuotta, mutta saamamme innostunut vastaanotto rohkaisi meitä jatkamaan.

Olinka ja Dražen lahjoittivatkin itse museon ensimmäisen esineen, jonka jälkeen monet sukulaiset ja ystävät tekivät samoin.

– Uskomme, että jos todella uskot siihen mitä teet, ihmiset näkevät tämän. Siksi lahjoitimme itse ensimmäisinä pehmolelupupun, jota pidimme eräänlaisena maskottinamme. Se oli meidän yhteinen juttumme. Matkustimme paljon, kun olimme vielä yhdessä, ja se joka oli reissun päällä, otti mukaan pupun ja kuvasi sen jossain ikimuistoisessa paikassa.

Itse pupu onkin vielä nähtävissä Zagrebin pysyvässä näyttelyssä valokuvan muodossa. Siinä maailmaa nähnyt pupu on aavikolla lähellä Teherania.

Kontista kansainväliseksi menestykseksi

Näyttelyä voi nykyään pitää kansainvälisenä menestystarinana, sillä se on vuosien varrella vieraillut ja kerännyt esineitä nyt toukokuuhun mennessä yhteensä jo 40 eri kaupungissa. Tässä kuussa näyttelyt avataankin Helsingin lisäksi Saksassa ja Etelä-Koreassa.

Museum of Broken Relationships, Helsingin kaupunginmuseo, Helsinki, museo, näyttely

Museum of Broken Relationships – Honey bunny

– Kun aloitimme Zagrebissa vuonna 2006 meillä oli käytössä kontti ystävien ja tuttavien lahjoittamien esineiden esittelyä varten. Näyttelymme saama kiinnostus yllätti meidät ja pian huomasimme järjestävämme näyttelyitä niin Kroatiassa kuin ulkomaillakin.

Tähän mennessä Zagrebin näyttelyssä on käynyt 230 000 kävijää ja maailmanlaajuisissa näyttelyissä vuodesta 2010 lähtien yli 800 000. Suosion syynä Olinka pitää teeman yleismaailmallisuutta. Näyttelyn saama suuri kansainvälinen suosio on tavallaan yllättänyt Olinkan ja tavallaan taas ei.

– Tietämättämme olimme keksineet jotain, mihin melkein kuka tahansa voi samaistua. Jokainen tuntee yksinäisyyttä ja on joskus joutunut kärsimään särkyneen sydämen kanssa. Rakkauden ja sen menetyksen tunteet näyttävät yhdistävän meitä, vaikka muuten olisimmekin erilaisia. Museo tarjoaa mahdollisuuden päästää irti, toipua kivusta luovasti, ja yleisö onkin ottanut konseptin omakseen.

Koska näyttely on kiertänyt niin useissa maissa, tämä on tarjonnut mahdollisuuden tarkkailla eri maiden kulttuurillisia ja historiallisia eroja.

– Jo ensimmäisistä lahjoituksista lähtien olemme voineet nähdä, miten henkilökohtainen kietoutuu kulttuurilliseen kontekstiin ja historiallisiin tilanteisiin. Esimerkiksi lukuisat tarinat Zagrebista ja Sarajevosta liittyivät maan vaikeaan ja traagiseen hajoamiseen Jugoslavian sodan aikana. Filippiineillä monet joutuivat eroamaan, koska toinen lähti olosuhteiden pakosta ulkomaille töitä etsimään, mikä ei sinällään yllätä, koska yli yhdeksän miljoonaa ihmistä jätti saarivaltion työn takia. Teknologiakeskeisessä Singaporessa taas ihmiset puhuivat eroistaan digitaalisten vempainten, kuten MP3-soittimien ja digitaalikameroiden, kautta.

Näyttelyn kuraattorina Olinka joutuukin miettimään näitä asioita ja sitä, miten ja mitkä tarinat olisi parasta tuoda esille. Tarinoiden tulee kuitenkin olla jokaisen näyttelyn keskiössä.

– Jokainen tarina on ainutlaatuinen ja osa henkilökohtaista historiaa, joka pitää sisällään tunteiden kirjon pistävästä ironiasta katkeransuloiseen melankoliaan ja raskaasta pettymyksestä kevyeen hyväksymiseen. Me vain ryhmitämme esineet tietyllä tavalla, mutta annamme esineiden ja tarinoiden puhua itse puolestaan.

Jokaisella on oma tarinansa, jopa huonekaluja silpunneella kirveellä

Zagrebin pysyvässä näyttelyssä on esillä yhteensä 92 esinettä. Kuitenkin kaikki myös maailmalta lahjoitetut esineet säilytetään ja tällä hetkellä museon hallussa onkin jopa 1 800 Museum of Broken Relationships, Helsingin kaupunginmuseo, Helsinki, museo, näyttelyesinettä ja niihin liittyvää tarinaa. Tarinoiden joukossa voi olla riipaiseviakin kertomuksia aina rakkaan äidin itsemurhaviestistä kirveeseen, jolla petetty vaimo oli hakannut entisen miehensä huonekaluja säpäleiksi suutuspäissään. Näyttelyssä jokainen joutuukin käymään läpi myös omat tunteensa joko eläytyessä kirjoitettuihin tarinoihin tai löytäessään yhtymäkohtia omaan elämään.

– Idea museon taustalla vetoaa ihmisiin kansallisuudesta, uskonnosta, kulttuurista, etnisestä taustasta tai iästä riippumatta. Rakkaus sen kaikissa muodoissaan ei tarvitse tulkitsijaa, joten jokainen voi löytää tarinan, joka puhuttelee häntä. Ihmiset reagoivat eri tavoin riippuen omasta kokemuksesta. Varmaa on kuitenkin se, että näyttely ei koskaan jätä kylmäksi oli reaktio sitten yhtäkkinen kikatus, vaivihkaa valutettu kyynel tai hiljainen huokaus.

– Museon ansioista ihmiset eivät välttämättä tunnekaan itseään enää niin yksinäiseksi surujensa ja ilojensa keskellä. Melkein jokainen kävijä kirjoittaa jotain vieraskirjaamme ja joskus jopa jakaa oman henkilökohtaisen tarinansa.

Onpa joku joskus ehdottanut jopa halaustenantamispalvelua liikuttuneille museovieraille. Itse museo ei kuitenkaan ole saanut aikaan eroja. Päinvastoin ainakin yhden romanssin alun tiedetään alkaneen museossa.

– Kerran yksi pariskunta löysi toisensa vieraskirjamme ansiosta. En muista oliko aloitteentekijänä mies vai nainen, mutta toinen jätti toiselle viestin vieraskirjaan ja he päätyivät lähtemään museosta yhdessä nauraen. Ehkä se oli vain kesäromanssi, mutta emme ainakaan ole kuulleet heistä tai saaneet lahjoituksia heiltä, joten toivomme suhteen kestäneen pidempään.

Nimestään huolimatta museo ei siis käsittele vain särkyneitä suhteita, vaan se tarjoaa paikan myös uusille aluille, inspiraatiolle ja toivolle.

Museum of Broken Relationships 13.5.–11.9.2016 Helsingin kaupunginmuseossa osoitteessa Aleksanterinkatu 16, vapaa pääsy.
LISÄÄ JUTTUJA:

Pieni eläin Mario Kart 8 Deluxe Hynynen Kadonnutta tavaraa etsimässä – Jouni Hynynen