Muistikuvia

Muistelua levyistä ja sanoista

06.09.2018
Teksti:

Jouni Hynynen on aiemmin ollut jyrkästi sitä mieltä, ettei hän missään tapauksessa halua selittää Kotiteollisuuden kappaleiden sanoituksia ja niiden merkityksiä, vaan ihmisten tulee saada vapaasti tehdä niistä omat tulkintansa.

Nyt on kuitenkin koittanut avautumisen aika. Muistikuvia-teos avaa Kotiteollisuuden musiikin ja sanoitusten synty- ja luomistarinat sekä bändin historian mielenkiintoisella tavalla yhdistäen runokirjan, musiikkikirjan ja muistelmien parhaat puolet. Lopputuloksena on teos, joka kestää aikaa ja monia lukukertoja.

Kotiteollisuus on ollut osa suomalaisen ja suomenkielisen rock-musiikin terävintä kärkeä jo yli kahden vuosikymmenen ajan. Julkaistua materiaalia on yhtyeellä siten runsain mitoin lakkarissaan, ja bändin keikoilla settilista vaihteleekin illasta toiseen koska materiaalia piisaa.

Useimmille Kotiteollisuuden tuotannosta ovat tuttuja vähintäänkin ne suurimmat radiohitit, ja löytyypä monen levyhyllystä yhtyeen albumi jos toinenkin. Orkesterin fanitus ylittää suvereenisti niin genrerajat kuin ikäluokatkin. Voitaneen liioittelematta todeta Kotiteollisuuden saavuttaneen Suomessa jopa ikonisen aseman tavallisten tallaajien tuntojen tulkkina. Etenkin bändin vokalistista Jouni Hynysestä on tullut ”koko kansan Hynynen”, ja hänen sanoituksistaan, sanomisistaan tai edesottamuksistaan kuulee keskusteltavan niin trendikahviloissa kuin oluthuuruisissa lähiökapakoissakin.

Teksti on terapiaa. Olin juuri rikkonut yhden avioliiton, enkä edes omaani, ja naisen ex-mies jahtasi sekä minua että vaimoani, mutta onneksi vain puhelimella, ei kirveellä.

Kappaleiden sanoitukset ovat Kotiteollisuuden ystäville useimmiten hyvin merkityksellisiä. Eikä ihme, sillä käsitteleväthän tekstit inhimillisen elämän koko kirjoa kehdosta hautaan, iloineen ja suruineen, myötä- ja vastamäkineen. Sanoituksiin on helppo samaistua, löytää niistä voimaa tai lohtua tilanteen mukaan. Raadollisuudestaan huolimatta useimmissa Kotiteollisuuden sanoituksissa on kuitenkin mukana myös kosolti huumoria, itseironiaa sekä rakkautta tai sen kaipuuta.

Kappaleen riffi syntyi autossa, kun olin matkalla K-rautaan. Aloin paukutella rytmiä rattiin ja siitä se lähti.

Muistikuvia-kirjassa Kotiteollisuuden levyjen tekemisestä kertovat osiot eli muistikuvat nivoutuvat julkaisuilta valittujen kappaleiden lyriikoihin ja niiden syntytarinoihin. Hynynen kertoo omaan tyyliinsä eli riipaisevan rehellisesti, huumorilla ja kipeitäkin asioita kaihtamatta kunkin levyn tekemisestä sekä kappaleiden tekstien kirjoittamisesta ja inspiraatioiden lähteistä.

Kotiteollisuuden lyriikoissa on tunnetusti paljon viittauksia etenkin Kalevalaan ja Raamattuun sekä monien suomalaisten runoilijoiden teksteihin, sisältäen jotain uutta ja vanhaa, lainattua ja vähän varastettuakin. Hynynen myöntää, että vähintään vaikutteita on otettu monilta suomirockin suurilta nimiltä, joskus myös lainattu tekstin pätkää sieltä tai sointukulkua täältä. Sanotaanhan että matkiminen on imartelun korkein muoto.

Pöllin alun kitarariffin Madonnan Material Girl -biisistä, tosin tajusin sen vasta jälkeenpäin. Nyt se melkein hävettää. Ei se yksi yhteen ole, mutta aika läheltä liippaa.

Parisataa sivua käsittävä kirja vie muistikuvien myötä lukijansa helposti mennessään. Muutoin varsin niukasti kuvitettuun kirjaan tuovat väriä Kotiteollisuuden kuvamateriaali kirjan puolivälin tienoilla olevassa kuvaliitteessä, alkaen Aamen-levyn aikoihin (1997) otetuista promokuvista keväällä 2018 otettuun treenikämppä-potrettiin asti.

Muistikuvia on viihdyttävä kirja, joka taatusti kuuluu yhtyeen fanien lukemistoon. Hynysen reteän rempseä mutta sujuva kirjoitustyyli toimii tässä(kin) kirjassa oikein mainiosti. Kirjan oheen voi vielä mukavasti yhdistää Kotiteollisuuden levyjen kuuntelun. Iso peukku ja vahva suositus kaikille yhtyeen musiikin mutta myös musiikkikirjojen ystäville.

 

 

Muistikuvia
Jouni Hynynen

Like Kustannus
Sivuja: 200


LISÄÄ JUTTUJA:

Kissakahvila Helsinki Ajattara Valokuvakeskus Nykyaika