Mikko Joensuu – Amen III

13.07.2017
Teksti:
FIILIS: LUMOUTUNUT

Mikko Joensuu on saanut osakseen valtavasti hehkutusta Amen-trilogiastaan sen ensimmäisen osan julkaisusta lähtien. Albumisarjan kahden ensimmäisen osan herkät sävellykset yhdistettynä syvällisiin sanoituksiin porautuivat suoraan sydämeen ja avasivat itsestään uusia puolia vielä monen kuuntelun jälkeen. Ensimmäinen Amen (2016) oli suoraviivaisempaa ja helposti sisäistettävämpää musiikkia kuin toinen osa, jossa tunnelmia rakennettiin rauhallisemmin ja harkitummin. Vuosi ensimmäisen osan jälkeen julkaistu levykolmikon päättävä osa, Amen III on trilogian haastavin.

Helposti sisäistettäviä sinkkuhittejä levyltä on turha odottaa, sillä pelkästään jo biisien pituudet huitelevat Dream About A Miraclea lukuun ottamatta kymmenen minuutin tuolla puolen. Biisit ovat kauttaaltaan unenomaisen maalailevia, joissa tarttuvia kertosäkeitä tai muita yksittäisiä koukkuja ei ole. Sellaisia tämä musiikki ei kaipaa, sillä Joensuun kappaleet ovat kokonaisuuksia, jotka rakentavat oman lumoavan universuminsa, joihin uppoutuessa ympäröivä maailma unohtuu. Biisit ovat erillisten iskevien melodioiden tai sointukiertojen sijaan enemmänkin tunnetiloja, joissa yksittäiset osat ovat vain osa suurta kokonaisuutta. Levy muodostaa eteerisyydessään samalla myös loogisen päätepisteen ensimmäiseltä Amenelta alkaneelle albumisarjalle.

Amen III on kiistatta yksi parhaimpia tänä vuonna julkaistuja albumeita. Sen pitkälle harkitut ja sovitetut sävellykset yhdistettynä Joensuun ilmiömäiseen kykyyn luoda syvälle tajuntaan tunkeutuvia kokonaisuuksia hipovat täydellisyyttä. Aiempien osien tapaan levyltä löytyy kymmenienkin kuuntelujen jälkeen jokaisella kerralla jotain uutta, joka on jäänyt aiemmin huomaamatta. Amen III on albumi, joka toimii parhaiten kun sen kuuntelee kokonaisuutena.

Mielenkiintoista on nähdä, mitä Joensuu tämän jälkeen voi enää tehdä. Amen-trilogian kaltaisen albumisarjan jälkeen nimittäin mikään ei voi tuntua muulta kuin pettymykseltä. Vai voiko? Mikko Joensuun lahjakkuus on nimittäin karmivan kovatasoista.

Amen III
Mikko Joensuu

Svart Records
Formaatti: CD


LISÄÄ JUTTUJA:

Dylan Lights Out