Michelangelo: Love and death

Dokumentti lahjakkaasta taiteilijasta

21.06.2017
Teksti:
Fiilis: Taiteellinen

Rakkaus ja kuolema -dokumentti käsittää Michelangelon 89 elinvuotta, rakentaen kuvaa hänen elämästään Firenzessä, Roomassa ja Vatikaanissa. Hän on tunnettu veistoksistaan ja maalauksistaan – dokumentti kertoo toki niistä – mutta valottaa myös Michelangeloa ihmisenä. Finnkinon Event Cinema Taideaarteita maailmalta -sarja esittelee tunnettuja taiteilijoita ja 19. kesäkuuta sai ensi-iltansa Michelangelosta kertova esitys.

Michelangelo oli poikkeuksellisen kuuluisa jo elinaikanaan, ja jo silloin hänestä kirjoitettiin elämäkertoja, jotka auttavat nyt rakentamaan kuvaa taiteilijasta. Event Cinema esitys koostuu asiantuntijoiden kertomuksista tästä intohimoisesta taiteilijasta ja hänen taiteellisesta perinnöstään. Se kertoo hänen taustoistaan ja suhteestaan aikalaisiinsa. Se esittää myös hänen luonnoksiaan patsaista, maalauksista ja arkkitehtuurisista rakennelmista. Asiantuntijat arvioivat miten hän on kehittänyt aikakaudelleen poikkeuksellisen ihmiskehon tuntemuksen. Ennen kaikkea esityksessä kerrotaan vastausta kysymykseen, kuka oli tämä intohimoinen ja rakastettu taiteilija.

Michelangelo: Love and deathDokumentti alkaa Michelangelon varhaisimmista töistä teinivuosilta ja kuljettaa läpi hänen tuotannon. Toki kuuluisimpiin veistoksiin Pietán ja Davidin sekä Sikstuksen kappelin maalauksiin paneudutaan tarkemmin. Mielenkiintoista on etenkin vähemmän tunnetun tuotannon esille tuominen, kuten puiset veistokset ja pronssipatsaat, joiden oletetaan olevan Michelangelon tekemiä. Myös hänen arkkitehtuurisia suunnitelmia esitellään.

Dokumentti on varsin mielenkiintoinen ja avaa ymmärtämään kokonaisuutena taiteilijan kehityksen ja omistautumisen työlleen sekä tuotannon laajuuden. Dokumentin parhaimpia puolia on kiistämättä se, että se tuo veistoksien ja maalauksien yksityiskohdat lähemmäksi katsojaa. Vaikka Daavid-patsasta ja Sikstuksen kappelin kattoa on tullut tuijoteltua hetken jos toisenkin, niin silti kamera pystyy näyttämään yksityiskohtia huomattavasti tarkemmin.

Esityksen kautta taiteilijan tuotannosta ja erityisesti kasvusta sekä kehityksestä saa hyvän katsauksen. Kiinnitin huomiota myös siihen kuinka innoissaan ja intohimoisesti asiantuntijat suhtautuivat Michelangelon töihin, heidän kertomuksistaan paistoi ihailu tätä taiteilijaa kohtaan. Dokumenttia voi suositella kaikille, jotka ovat kiinnostuneita Michelangelon elämästä ja tuotannosta. Dokumentin näkymät etenkin Firenzestä ja Roomasta saa haikailemaan kierroksesta näissä kaupungeissa ja tarkkailemaan kuinka monta Michelangelon työtä voisikaan kierroksella löytää. Tämän esityksen nähtyä voi todeta, että Taideaarteita maailmalta -esitys antaa hyvän yleiskäsityksen taiteilijan tuotannosta ja elämästä.

Tulevat Event Cinema -tapahtumat.

 
LISÄÄ JUTTUJA:

Yösyöttö JYDGE