Matkamessut 2016 – Tuulahdus trooppista lämpöä ja vinkkejä lähimatkailuun

27.01.2016
Teksti:
Kuvat:
K

Pohjois-Euroopan suurin matkailutapahtuma esitteli ulkomaiden ja kotimaan matkailukohteet Helsingin Messukeskuksessa 21. – 24. tammikuuta. Tänä vuonna tapahtuma keräsi kaikkiaan lähes 67 000 kävijää ja liki tuhat näytteilleasettajaa.

Nähtävää ja koettavaa löytyi niin matkaa suunnittelevalle kuin yleisesti erilaisista matkakohteista ja maista kiinnostuneelle. Lumipyryisenä talvipäivänä etenkin lämpimät kohteet keräsivät paljon kiinnostuneita, ja selvästi kesä on jo mielessä, sillä lähimatkailu kiinnosti yleisöä. Eri maiden ruokia ja ruokakulttuuria oli messuilla esillä, joskin melko suppeasti. Tavallisimpien messuruokien lisäksi löytyi kuitenkin joitakin paikallisia erikoisuuksia meiltä ja muualta. Myös lapsiperheet oli otettu huomioon, sillä sunnuntai oli pyhitetty perhepäiväksi, jolloin paikalla saattoi tavata Viirun ja Pesosen, Muumiperheen ja lapsille tutut matkailumaskotit.

Lähimatkailu on selkeästi nousussa, ehkä johtuen Suomen tämänhetkisestä taloustilanteesta ja viimeaikaisista maailman tapahtumista. TNS Gallupin tekemän tutkimuksen mukaan puolet suomalaisista aikoo matkustaa kotimaan kohteisiin tämän vuoden aikana ja 20 % aikoo matkustaa Baltiaan. Ja miksi lähteä merta edemmäs kalaan, kun nähtävää löytyy sekä Suomesta, että naapurimaista todella runsaasti. Kuljitpa sitten omalla autolla, julkisilla tai vaikka laivalla, on Suomi täynnä tapahtumia ja mielenkiintoisia nähtävyyksiä. Esimerkiksi Somero mainostaa siirtyvänsä kuusi vuosikymmentä ajassa taaksepäin ja viettävänsä Nostagiaviikkoa ensi keväänä 21. – 28. toukokuuta. Somero sijaitsee noin sadan kilometrin päässä sekä Helsingistä että Tampereelta, joten miksi et piipahtaisi kuuntelemassa rockia ja rautalankaa, tai ihastelemassa kellohameita ja saumasukkia. Koko kaupunki elää viikon verran fiftaritunnelmissa, ja ohjelmasta löytyy Miss Kurvikas -kisan finaalia, nostalgiajumalanpalvelusta ja näyttelyitä. Katso koko ohjelma täältä.

Matkamessut 2016

Matkamessut 2016

Toinen suomalaisia kiinnostava, tällä hetkellä nouseva trendi on teemamatkat. Vaihtoehtona tavallisille pakettimatkoille voi kaasuttaa reissuun moottoripyörällä Peter Pan Biken moottoripyörämatkoilla esimerkiksi Marokossa tai maailman korkeimmalla tiellä Aasiassa.  Jos kaksipyöräiset eivät kiinnosta, voi kokeilla Suomen Kuvausmatkat Oy:n kuvaushenkisiä luontomatkoja. Matkat suuntautuvat joka puolelle maailmaa joten kuvattavaksi voi saada pingviinejä, vesiputouksia tai safarielämää. Matkat toteutetaan pienryhminä ja kohteisiin tutustutaan tavanomaista perusteellisemmin.

Oma erityinen tunnelma

Perinteisempien matkakohde-esittelyjen, maistiaisten ja haastattelujen lisäksi Matkamessut panostavat monenlaiseen oheisohjelmaan. Musiikki raikasi useilla eri lavoilla, ja mukana oli esimerkiksi Hanna Pakarinen, joka esitti suomi-iskelmää ja eri maiden omia musiikkiesityksiä. Uusi teema-alue Pink Island esitteli matkailua seksuaalivähemmistöille. Tämän kautta Matkamessut haluaa muistuttaa sekä ihmisten yhdenvertaisuudesta, että myös lhbti-matkailijoiden kaupallisesta merkityksestä. Myös uusi tv-ohjelma Matkatreffit sokkona oli messuilla mukana, ja ohjelman matkakumppaneiden ensimmäistä tapaamista pääsi todistamaan messuilla. Matkatreffit-baarissa järjestettiin treffitunteja, joten toivottavasti monet kävijät löysivät matkaseuraa, eikä messujen jälkeen tarvitse palata Suomi24:n Treffit-sivustolle.

MatkamessutMatkamessujen kanssa samaan aikaan Messukeskuksessa järjestettiin matkailuajoneuvojen Caravan-messut, ja vaikka alue ei sinänsä suuria väkimassoja näyttänyt vetävän, oli uutuusmallien ympärillä kuitenkin jatkuva kuhina.

Vaikka kaiken tarvittavan ja vähän enemmänkin löytää nykyään internetin ihmeellisestä maailmasta, on Matkamessuilla aivan oma, erityinen tunnelma. Messut keräävät matkailunystävät yhteen ja sopivat parhaiten sinulle, joka ehkä vasta mietit uutta matkakohdetta ja haluat tutustua erilaisiin vaihtoehtoihin tai haluat keskustella valitsemasi kohteen tarjonnasta näytteilleasettajien kanssa. Myös matkailun oheistarvikkeet kuten matkalaukut ja matka-apteekki on helppo päivittää messuilla, ja paikalla on Poliisi ja Tulli esittelemässä toimintaansa ja vastaamassa matkaajien kiperiin kysymyksiin.

Matkamessut järjestetään Helsingin Messukeskuksessa taas tammikuussa 2017.

Matkamessut Matkamessut

 
LISÄÄ JUTTUJA:

Läjä Äijälä Apocalyptica Slow West