Marraskuun nousut

Lämpimiä ja kylmiä väreitä

07.12.2019
Teksti:

Marraskuun nousut -lista pitää sisällään vanhoja guruja ja uudempia tekijöitä.

Bon Jovi – Unbroken

Raskaan rockin ja 1980-luvun tukka-heavyn legendana tunnettu Bon Jovi ei liene enempiä esittelyjä kaipaa. Yhtye julkaisi 1. marraskuuta uuden kappaleen Unbroken, joka on tehty 11. marraskuuta ensi-iltansa saavaan Netflix-dokumenttiin To Be Of Service. Dokumentti kertoo Irakin sodassa taistelleista traumatisoituneista jenkkiveteraaneista, joiden avuksi on perustettu Patriotic Service Dog Foundation helpottamaan päivittäistä elämää ja arkea.

Unbroken on tehty siis dokumenttia varten, ja koti, uskonto ja isänmaanrakkaus sekä veteraanien kokemukset ovat pikkuhiljaa voimaansa nostavassa kappaleessa keskeiset teemat, kuten tietysti pitääkin. Kuitenkaan tekemättä biisistä täysin pompöösiä, mistä pinnat Bonkalle. Myös koskettava musiikkivideo on linjassa kappaleen kanssa. (TK)

George Michael – This Is How (We Want You To Get High)

Grammy-palkittu George Michael oli yksi aikamme menestyneimpiä pop-tähtiä. Hän myi koko huikean 35-vuotisen uransa aikana yli 115 miljoonaa albumia, mikä teki hänestä yhden maailman parhaiten myyneistä artisteista. Nyt jo edesmenneeltä George Michaelilta ilmestyi 6. marraskuuta ennenjulkaisematon kappale This Is How (We Want You To Get High). Kappaleen työstäminen aloitettiin jo seitsemän vuotta sitten, ja se on viimeistelty Michaelin viimeisillä studiosessioilla loppuvuodesta 2015.

This Is How (We Want You To Get High) on mukana marraskuun alussa ensi-iltansa saaneessa romanttisessa komediassa Last Christmas. Paul Feigin ohjaamaa ja muun muassa Emma Thompsonin käsikirjoittamaa elokuvaa tähdittävät Game Of Thrones -tähti Emilia Clarke sekä Henry Golding. George Michaelin Last Christmas -klassikkokappaleesta innotuiksensa saanutta elokuvaa säestävät myös muut pop-ikonin kappaleet.

Kappaletta kuunnellessa kylmät väreet lyövät päälle välittömästi, sillä niin hienosti ja pehmeästi Michaelin ääni edelleen soi, kuten ennenkin. Tyylikäs kappale on taattua George Michaelia, ja uskonpa että maestro itsekin olisi pitänyt tästä sovituksesta, joka on kuin tehty tyylikkäiden klubien tanssilattioille. (TK)

Beck – Everlasting Nothing

Yhdysvaltalainen artisti Beck julkaisi järjestyksessään jo 14. studioalbuminsa Hyperspace 22. marraskuuta. Levyltä irrotettiin sitä ennen vielä yksi sinkkulohkaisu, Everlasting Nothing.

Laulaja-lauluntekijä Beck on tehnyt pitkän ja värikkään uran, yhdistellyt rohkeasti eri musiikin tyylilajeja sekä ottanut vaikutteita eri aikakausien musiikista. Beck lienee tunnetuin vuonna 1994 debyyttilevynsä Mellow Gold ansiosta, joka piti sisällään maailmanlaajuiseksi hitiksi nousseen Loser-singlen.

Beck on kirjoittanut ja tuottanut 11 kappaletta sisältävästä uudesta albumista Hyperspace 7 biisiä yhdessä Pharrell Williamsin kanssa. Pharrellin lisäksi levyä ovat olleet tekemässä muun muassa Greg Kurstin, Sky Ferreira, Paul Epworth ja Chris Martin.

Kappale Everlasting Nothing on varsin rauhallista menoa, ja tuo esiin artisti Beckin toisenlaisen puolen. Beck on jokaisen uuden julkaisun myötä onnistunut yllättämään, ja näin käy jälleen, kuuntele ellet usko. (TK)

Lordi – I Dug A Hole In The Yard For You

Jo yli kaksikymmentä vuotta hirviöteemalla porskuttanut kotimaamme musiikkivientituote Lordi julkaisee ensi vuonna jo kymmenennen studioalbuminsa Killection. Bändi nousee myös keikkalavoille niin kotimaassa kuin ulkomailla, ja nytpä on saatu esimakua tulevalta levyltä singlen ja musiikkivideon muodossa kappaleesta I Dug A Hole In The Yard For You.

Tällä kerralla on onnistuttu oikein mallikkaasti. Loistavien uran alkupään ja viimeisimpien levyjen väliin mahtuu useampi vähän tasapaksumpi tekele. Kuullun singlen perusteella kuitenkin Killection lupaa jälleen peruskovaa Lordia, joka rokkaa taitavasti tarttuvalla meiningillään. Unohtakaa jo se Euroviisu-Lordi ja keskittykää olennaiseen! (PK)

Jatala – The Knife

Tämän vuoden The Voice Of Finland -skabailun olisi kuulunut voittaa kakkossijalle joutunut kultakurkku ja metallilaulaja Jasse Jatala. Jasse teki aiemmin itseään tunnetuksi hieman erityyppistä räimettä tarjoilevassa Keoma-yhtyeessä, joka kannattaa tarkistaa Jassen siitä lähdöstä huolimatta.

Nyt Jasse on koonnut ympärilleen uuden bändin joka kantaa nimeä Jatala ja ensimmäinen single on kuultavissa! Bändin soittajat on aiemmin tuttuja muun muassa bändeistä Hanging Garden, I Revolt sekä Seraphiel, joten osaamista löytyy joka ukolta entuudestaan. The Knife on modernia tämän päivän listametallia lähentelevää kamaa, joka saattaisi upota kuin veitsi voihin esimerkiksi Killwitch Engagen tai Lamb Of Godin faneille. Kerrassaan hieno aloitus Jatalalta! (PK)

Antti Railio – Mielenrauhaa

Joulun lähestyessä, pitää ottaa listalle myös yksi teemaan liittyvä laulu mukaan ja viisari osoittaa Antti Railioon. Miehestä on tullut vuosien saatossa koko kansan Antti, joka paistattelee iltapäivälehtien sivuilla ja ottaa osaa erilaisiin tv-kisailuihin. Harva kuitenkin tietää Railion olleen tunnettu jo ennen vuoden 2013 The Voice Of Finlandia, jonka hän voitti. Miehen laulua kuultiin ainakin vuosina 2003–2009 power metal -orkesteri Celestyssä, jolle olisi suonut hyvinkin isomman bändin saappaita skenessä.

Sittemmin Railion musiikkiura on kulkenut sooloartistin tietä. Uusi joululauluksi miellettävä Mielenrauhaa kipusi ilmestyessään Suomen virallisen listan ykköseksi. Biisi soundaa isosti iskelmämäisellä mutta raskaalla otteellaan, ja juuri tällainenhan vetoaa suomalaisiin. Mielenrauhaa-lyriikka tuo hetkisen toivoa paremmasta edes jouluna. (PK)

Teksti: Tanja Kyngäs & Petri Klemetti
LISÄÄ JUTTUJA:

Remu & Hurriganes First Aid Kit