Mario Kart 8 Deluxe

Switch-päivitys parhaasta Mario Kartista

Nintendon edelliselle konsolille Wii U:lle julkaistu Mario Kart 8 oli allekirjoittaneen mielestä parasta Mario Kartia ikinä. Nintendo on julkaissut uudelle Switch-konsolilleen pelistä parannellun version Mario Kart 8 Deluxen.

Pelejä pidempään pelanneilla Mario Kartin peruspelimekaniikkoja lienee turha selittää. Niille jotka eivät pelisarjaa tunne (onko sellaisia olemassa?) voisi lyhyesti summaten kertoa, että pelissä ajetaan karting-autoilla eri Mario-maailmaan sijoittuvissa kentissä erilaisilla Mario-hahmoilla. Pelin henki ei ole varsinaisessa kilpa-autoilussa ja realismissa, vaan peli on kovin arcade-painotteinen ja nopeatempoinen. Kisaajilla on käytössä myös erilaisia aseita, joilla sabotoida kilpatoverien ajoa ja pönkittää omaa sijoittumistaan.


Mario Kart -sarja sai alkunsa vuonna 1992 Super Nintendolla pelissä Super Mario Kart. Tämän jälkeen pelistä on aina nähty uusi versio Nintendon kotikonsoleille ja myös useilla käsikonsoleilla. Pääsarja on edennyt pelin nimessäkin näkyvään titulaariseen kahdeksanteen osaansa. Mario Kart 8 Deluxe on vuonna 2014 julkaistun Wii U -version paranneltu versio.

Omissa kirjoissa alkuperäinen Mario Kart 8 oli melko pitkälle täydellinen Mario Kartiksi, joten ei ihme, että Deluxe-versioon tehdyt lisäykset ovat mittasuhteiltaan melko pieniä. Peliä voikin pitää nimensäkin perusteella vaan uudelle alustana julkaistuna uudelleenlämmittelynä, eikä niinkään uutena pelijulkaisuna. Tässä tapauksessa se ei pahemmin kuitenkaan haittaa, sillä olihan Mario Kart 8 jo itsessään niin erinomainen peli.

Mitäs uutta?

Deluxe-versiosta puhuttaessa luonnollisesti odotetaan, että peliin on lisätty kaikenlaista alkuperäiseen verrattuna ja niin on toki Mario Kart 8 Deluxenkin laita. Ensinnäkin pelissä on mukana alun perin Mario Kart 8:n julkaistut DLC-lisäsisällöt, jotka tuovat mukanaan uusia pelihahmoja ja grand prix -kisoja ja niihin kuuluvat radat. Tämän lisäksi deluxe-versiossa on omia lisähahmoja, kuten Splatoonin Inkling Girl ja Inkling Boy sekä joitakin vanhoja suosikkitavaroita on tuotu takaisin, kuten tavaroita varastava Boo. Tasapainottelua on tapahtunut joidenkin hahmojen painoluokissa ja ajoneuvojen osien tehoissa.

Yksi tervetullut lisä on mahdollisuus kantaa kahta tavaraa kerrallaan. Tämän lisäksi kentissä on nyt myös tuplalaatikoita kerättäväksi, joista saa molemmat tavaraslotit täyteen itselleen. Ensikertalaisille, lapsille tai muuten liikuntarajoitteisille on myös lisätty automaattinen kaasutus ja älykäs ohjaus, joka helpottaa ajoneuvon kontrollointia. Kokeneemmat pelaajat luonnollisesti kytkevät nämä sitten pois päältä, ettei saa kavereiden pilkkaa osakseen.

Isoin uudistus pelissä lienee kuitenkin laajan päivityksen saanut Battle Mode, johon on tullut mukaan muun muassa erilliset taisteluareenat. Viimeksi muistelenkin pelanneeni vastaavia Super Mario Kartissa, joka oli hauskaa puuhaa silloin ja on sitä nytkin, joskin suurella pelaajamäärällä touhusta meinaa tulla melko hektistä ja välillä meinaa menettää kokonaan käsityksen siitä missä on ja mitä kannattaisi tehdä. Battle Modessa on mukana muun muassa klassinen Balloon Battle, jossa puhkotaan vastustajan ilmapalloja, sekä Mario Kart: Double Dash!!:stä tuttu Bob-omb Blast. Pelimuotoja on yhteensä viisi erilaista.

Teknisesti pelissä on myös parannuksia ja esimerkiksi latausajat tuntuisivat olevan huomattavasti lyhyemmät. Online-pelejä varten tehty lobby on myös kokenut muutoksia ja parannuksia, mutta siitä en juuri osaa sanoa muuta, kun en alkuperäistä Mario Kart 8:a ikinä pelannut netissä. Audiovisuaalisesti en hirveästi eroja huomannut, sillä alkuperäinenkin Mario Kart 8 näytti varsin mainiolta aikoinaan. Resoluutio on toki kasvanut ja käytössä on natiivi 1080p, kun Switch on kiinni telakassa, verrattuna Wii U:n 720 resoluutioon.

Hauskaa ja hyvää huristelua

Niille jotka eivät ole vielä Mario Kart 8:a pelannut ja omistavat Switchin niin ei voi sanoa kuin kipin kapin pelikauppaan. Toisaalta jos pelin omistaa jo Wii U:lle, etenkin DLC:n kera, niin onkin sitten hyvä kysymys, että kannattaako peli hankkia.

Ehkä tällaisessa tapauksessa oleellisin kysymys olisikin se, että onko päivittynyt Battle Mode hankinnan arvoinen juttu. Kaveriporukalla pelattuna Mario Kartin battle-kähinät ovat kyllä hauskaa puuhaa, joten pelaajan kohdalla lienee oleellisinta kysyä, että onko sille omissa pelipiireissä tarpeeksi kysyntää?

Teknisesti peliä on tietenkin päivitetty, se toimii sutjakammin ja näyttää paremmalta jo isomman resoluution ansiosta. Mario Kart 8 Deluxe on toki siis pelistä se “paras” versio ja sanoisin omalla kohdalla sitä myös parhaaksi Mario Kart -peliksi ikinä. Se on titteli, jonka tosin edellinen Mario Kart jo itselleen lunasti.

Mario Kart 8 Deluxe

Genre: Arcade
Ikäraja: 3
Nintendo
Testattu: Switch
Saatavilla: Switch
Pelattu: Nakit vinkuen cuppeja sekä taisteluareenoita.


LISÄÄ JUTTUJA:

Insomnium Headshot blu-ray Lucifer