Marilyn Manson – Heaven Upside Down

Antikristuksen nousu ja paluu

20.10.2017
Teksti:

Marilyn Mansonin järjestyksessään 10. albumi Heaven Upside Down ilmestyi 6. lokakuuta. Mansonin edellinen tuotos  The Pale Emperor parin vuoden takaa oli ylistetty arvostelumenestys, ja sen vuoksi odotusarvo uudellekin levylle oli luonnollisesti korkea. Heaven Upside Down osoittautui hyvin monipuoliseksi levyksi, ja sen teemat ovat erittäin ajankohtaisia.

Jos Mansonilta, tuolta Worm Boyna, Antichrist Superstarina ja ainakin aikoinaan jopa God of Fuck -arvonimillä tunnetulta, äärimmäisen tarkkanäköiseltä artistilta ei olisi tällä kertaa tullut mitään politiikkaan tai maailman tilanteeseen kantaaottavaa levyä, olisi pettymys ollut vähintäänkin ultimaattinen. Vaan eipä hätiä mitiä. Ikääntyminen ei ole pehmentänyt antikristuksemme miekanterävää kynää, ja Marilyn Manson julistaakin uudella levyllään teesinsä kristinuskoa ja poliittista kieroutuneisuutta vastaan, ja tuo suoraan silmiemme eteen koko maailman brutaalin väkivaltaisuuden, poliittiset valtapelit ja syntiset viettelykset, sensuroimattomana.

Herra Manson on itse luonnehtinut Heaven Upside Down -levyä sekoitukseksi jo klassikoiksi kohotetuista Marilyn Manson -pitkäsoitoista Antichrist Superstar ja Mechanical Animals höystettynä muutamilla uusilla kujeilla. Tämän voin allekirjoittaa täysin, sillä levyn raidoilta on löydettävissä paljon vanhaa ja tuttua Mansonia 1990-luvulta, mutta myös uusia outouksia.

Marilyn Mansonin Oulun Qstock-festivaalin keikalla menneenä kesänä saatiin uudelta levyltä kuulla pari maistiaista; ensimmäinen singlejulkaisu WE KNOW WHERE YOU FUCKING LIVE, sekä albumin väkevä ja alkukantaista raivoa hyökyvä aloituskappale Revelation #12, jotka molemmat vakuuttivat jo livenä kuultuna. Heaven Upside Down -levyn alkupuoli mennäänkin aika pitkälle Antichrist Superstar -albumin hengessä, ja sehän on etenkin tällaiselle vanhalle Manson-fanille pelkkää mannaa.  Viides raita, KILL4ME vie puolestaan Mechanical Animals -levyn glam-rockin tähtipölyisiin ja huuruisiin tunnelmiin.

Mansonin sanan säilä iskee terävimmin biiseissä Tattooed In Reverse sekä omassa henkilökohtaisessa suosikissani WE KNOW WHERE YOU FUCKING LIVE, joissa molemmissa Manson haistattaa lievästi ilmaistuna nyky-yhteiskunnalle pitkät. SAY10 ja albumin nimikappale Heaven Upside Down puolestaan kritisoivat säälimättä poliittista korruptiota sekä kristinuskoa. JE$U$ CRI$I$ on puolestaan täyttä punkkia. Mahtuupa levylle ripaus rakkauttakin balladimaisella kappaleella Bloody Honey.

Mansonin terävin ote ehkä katoaa aivan levyn viimeisillä raidoilla, mutta kokonaisuutena Heaven Upside Down on mielestäni paras Marilyn Mansonin levyistä koko 2010-luvun tuotannosta. Heaven Upside Down on pitkälti tuttua, kanonisoitua Mansonia mutta kuitenkin uudistuneessa muodossa. Antikristuksen nousu ja paluu on siis tosiasia.

Heaven Upside Down
Marilyn Manson

LOMA VISTA RECORDINGS
Formaatti: CD / LP


LISÄÄ JUTTUJA:

Tuntematon sotilas Kirotun kirjan vartija