Marco Hietala: Ruostumaton

Sinnikkyys ja usko unelmiin vievät eteenpäin. Meillä kaikilla on mahdollisuutemme!

18.10.2017
Teksti:
Fiilis: Ihastunut

Marco Hietalan henkilökuvassa avataan hänen tietään nuoruusvuosista ja ensimmäisistä bändeistä Tarotin kautta Nightwishin riveihin. Matkalle mahtuu paljon viinaa, keikkoja ja sairauttakin.

Tarina alkaa tavallisen maalaispojan elämästä mutalammikoista, puihin kiipeilyistä ja lumisodista. Black Sabbathin musiikki iskee yhdeksänvuotiaaseen ja syttyy kiinnostus heviin. Koulu ei oikein innosta ja ensimmäiset kännikokeilut tulevat kuvioon hyvin varhain, vähän kymmenen ikävuoden jälkeen. Hietalan ensimmäinen bändi Sabotage perustetaan yläasteella.

Kirjan alussa käydään läpi Marcon tarinaan musiikkilukion kautta keskenjääneisiin opintoihin Pop & Jazz konservatoriossa. Soittohommat olivat tuolloin nuorten miesten päämäärätöntä toimintaa ja elääkseen Marco teki samalla töitä esimerkiksi kouluavustajana.

Kirjan alkupuoli on pitkälti 1980-luvun alkupuolella syntyneen Tarotin tarinaa. Se oli Marcon ensimmäinen bändi, joka saavutti suosiota ja pääsi levyttämään. Tässä vaiheessa kunnianhimoa löytyi ja kansainväliset markkinat olivat mielessä alusta saakka. Tarotin kanssa menestystä ja keikkoja alkoi tulla ja alussa esiintymiset vedettiin vielä käytännössä selvin päin, mutta keikan päätyttyä alkoi juhliminen.

Kirjasta käy ilmi kuinka Tarotin kanssa moni asia meni pieleen. Tarotin tarinaa varjostaa pitkään taloudelliset ongelmat. Keikkoja Suomessa oli jonkin verran ja toki Tarot sai osansa huomiosta myös ulkomailla. Mutta osaksi kokemattoman keikkamyyjän takia, bändi myytiin sinne liian halvalla, eikä  paljoa rahaa jäänyt. Tarot-aikaa varjostaa myös koko ajan pahenevat juomatavat, pian jo ennen keikkaa pullot aukenivat ja siitä se sitten aina lähti.

Kirjassa tuodaan esille myös Hietalan pienempiä projekteja, kuten Sweet Leaf -bändi, joka syntyi ystäväporukassa. He soittivat Helsingin baareissa ja etenkin Black Sabbath -coverit vetivät paikat täyteen. Pian he saivat idean lähteä tälläkin kokoonpanolla kiertueelle. Keikkamatkat ulottuivat Norjan puolelle saakka pieniin baareihin – toki niistäkin tuli varsin viinan värittämiä matkoja.

Liityttyään Sinergyyn pääsi Hietala Euroopan-kiertueelle ja siellä tuli tutuksi, millaista on lämppäribändin asema kiertueella. Ja pari vuotta myöhemmin Sinergy lähti Nightwishin lämppäriksi vuoden 2000 kiertueelle. Ja vuotta myöhemmin Hietalalle tarjottiin paikkaa Nightwishistä. Vaikka Nigthwishi saavutti suosiota ja menestystä ei aika Nigthwishissäkään ole ollut helppoa, maailmankiertueet ovat olleet vaativia ja laulajavaihdokset ja niihin liittyvät kohut ovat kaikille varmasti tuttuja. Viinan juominen jatkui uudessa bändissäkin ja vuosien jälkeen tilanne oli lopulta sellainen, että juominen oli pakko lopettaa. Loppuvuodesta 2009 Hietala lopulta päätti laittaa korkin kiinni.

Musiikin ja bändien lisäksi kirjassa käydään läpi vaikeita asioita, esimerkiksi kerrotaan Marcon äänihuulesta löytyneestä polyypistä ja leikkausoperaatiosta, joka on laulajalle vakava paikka. Yksityiselämää avataan varsin vähän, muutamia tyttöystäviä mainitaan ja myös lasten syntymä, mutta varsinaisen perhe-elämän kulisseihin ei päästä. Toisaalta ymmärrettävää, että sen haluaa pitää yksityisenä.

Ruostumaton kertoo niistä monista vaiheista, joissa Marco on ollut mukana ja vaikeuksista, joita hän on kohdannut ja kuinka hurjaa meno on välillä ollut. Menestystä edeltää usein pitkä työ, jatkuva kiertäminen on raskasta ja myös koti-ikävä iskee. Marco avaa varsin avoimesti railakasta bändielämää ja tuo omat kipuilunsa esille. Hän on kokenut köyhyyttä ja rikkautta, nähnyt menoa maalaiskylästä maailman ääriin, matkan varrelta on paljon aineksia mielenkiintoiseen tarinaan.

Päällimmäisenä jää mieleen se valtava työ unelmien eteen ja usko omaan tekemiseen, joka on vienyt eteenpäin. Hienoa, että kirjassa on myös sitä elämän rosoisuutta ja vaikeita aikoja tuodaan esille. Se, että kertoo avoimesti tarvinneensa apua masennukseen, ei tietysti tänä päivänä ole suuri uutinen – niin moni on siitä kertonut. Silti jokainen muistutus avunhakemisen tarpeellisuudesta on tärkeä, ja samalla osoitus siitä, että myös menestyneillä ihmisillä on vaikeita aikoja.

Ruostumaton on kokonaisuutena hieno katsaus Marco Hietalan elämään musiikin kautta. Ja kertomus siitä kuinka asialle voi omistautua. Kirjan takana on kirjailija-toimittaja Timo Kangasluoma, joka omien sanojensa mukaan kirjoittaa vain henkilökuvia, joilla on väliä.

Marco Hietala: Ruostumaton
Timo Kangasluoma

Docendo
Sivuja 186
Julkaistu: 10/2017


LISÄÄ JUTTUJA:

Joulubanneri, NousuNET, Nousu The Dirt Syntymän ja kuoleman kirja