Makukellari – Japanilaisia herkkuja lännessä

06.11.2015
Teksti:
Kuvat:
K
Fiilis: Ihastunut

Makukellari on japanilainen cafe-deli, joka avattiin ensin Ouluun Albertinkadulle kaksi vuotta sitten. Sittemmin se on siirtynyt Pakkahuoneenkadun pieneen etnisten ravintoloiden ryppääseen. Makukellari tarjoaa moderneja japanilaistyylisiä ruokia, joita on valittavissa perinteisistä susheista nuudeleihin ja curryihin, löytyypä listalta erikoisuutena japanilainen Katsu-hampurilainenkin. Pienessä, mutta kodikkaan ja viihtyisän oloisessa liiketilassa on myytävänä lisäksi japanilaisia ruokatarvikkeita ja laaja valikoima maustettuja kahveja sekä teetä.

Astuessani sisään Makukellariin tuntuu kuin olisin yhtäkkiä tehnyt ilmiintymisen suoraan Japaniin. Ovesta katsottuna oikealla, on seinällisen verran hyllyjä jotka notkuvat värikkäitä, japaninkielistä tekstiä täynnä olevia ruokatuotepakkauksia; sushinvalmistussettejä, erilaisia nuudeleita, kastikkeita, jauhoja ja säilykkeitä sekä makeisia, ja ilmassa on sakea soijakastikkeen ja mausteiden sekoituksen herkullinen tuoksu.

makukellari3Tiskin takana on ystävällinen nuori japanilainen nainen ottamassa tilaukseni vastaan suomen kielellä, joka häneltä sujuukin kiitettävästi. Take away -tilauksen voi tehdä nykyisin myös suoraan Makukellarin verkkosivujen kautta, mikä on kätevää kiireiselle lounastajalle. Asiakaspaikkoja on vain muutama; baaripöytä suuren kadun puoleisen ikkunan edessä, josta on mukava seurata Pakkahuoneenkadun menoa, sekä pari pientä pöytää tämän lisäksi. Silti tila ei tunnu liian ahtaalta millään tapaa, vaikka ruokailijoita onkin joka istumapaikalla.

Makukellarin menun ruoka-annosten hinnat ovat varsin kohtuulliset alkaen 6,50 eurosta, jolla saa kasvissyöjän sushin aina hot & sour –keittoon, joka kustantaa 8,90€. Listalta tilattavien annosten lisäksi lounasaikaan on mahdollista koota mieleisensä annos lounasbuffetista. Monipuolisen buffetin sisältö vaihtuu viikoittain. Tällä kertaa se sisälsi teriyaki-kana- tai kasvis-salaattia, hedelmiä, tattaria, nuudeleita, ja susheja, joissa on lohta, teriyaki-kanaa, friteerattua porsaanleikettä, takuania, joka on daikon-retiisistä tehty pikkelssi, avokadoa, paprikaa ja kurkkua. Tarjouksena buffetlounaan ostajalle tarjotaan miso-keittoa 1,50 euron lisähintaan lounasaikana, joka on arkisin kello 10.30–15.00.

Hampurilaisten suurena ystävänä haluan luonnollisesti kokeilla Katsu-hampurilaista (7,90€), jossa isokokoisen hampurilaissämpylän lisäksi on joko rapea friteerattu pihvi porsaasta tai kanasta, cheddar-juustoa, hyvin ohueksi suikaloitua kaalia, tomaattia, tonkatsu-kastiketta, joka muistuttaa ketsuppia ollen kuitenkin makunsa ja koostumuksensa puolesta enemmän worcestershire-kastikkeen sukulainen, sekä kewpie- majoneesia, joka on länsimaalaiseen verraten maultaan miedompaa. Valitsen annokseeni tällä kertaa kanapihvin. Ruokaa odotellessa saa nauttia kupin kahvia tai teetä, ja sopivasti kahvin juotuani ruokaa kohta jo tuodaankin. Vaikka annokseen eivät perinteiset ranskalaiset lisukkeena kuulukaan, ei niitä jää kaipaamaan; hampurilaisen pihvi on päältä rapea ja sisältä mukavan mehevä, tonkatsu-kastike sopii loistavasti täydentämään muutoin varsin miedon pihvin makua, ja majoneesi rapean kaalin ja runsaan cheddar-juuston kanssa ovat herkullinen yhdistelmä ja uudet elämykset hivelevät makunystyröitä oikein mukavasti. Katsu-hampurilainen on kooltaan suurempi verraten pikaruokaketjujen vastaaviin, joten kylläisyys on taattu.

Lähtiessäni vilkaisen vielä tuotehyllyjen sisältöä, ja siinä virisi ajatus jo tulevaa joulua silmälläpitäen; ruuanlaiton harrastajalle Makukellarista on helppo koota japanilainen herkkukori lahjaksi tai vastaavasti teen ja kahvin ystäville erilaiset itämaiset teet ja maustetut kahvit ovat varmasti mieluisa lahja nekin.

Makukellarista jäi hyvä vaikutelma, ja täältä täytyykin seuraavaksi käydä kokeilemassa susheja. Ruokajuomavaihtoehtoja voisi veden, kahvin ja teen lisäksi olla muitakin, vaikka sitruunaviipaleella maustettu raikas vesi olikin hyvää ruuan kyytipoikana. Ystävällinen ja nopea palvelu, maistuva ruoka, hyvä hinta-laatusuhde sekä plussana monipuoliset japanilaiset ruokatuotteet ovat ehdottomasti Makukellarin parasta antia.
LISÄÄ JUTTUJA:

pirunkehto Koiteli elää Jumalan viholliset. Euroopan noitavainojen historia.