Maj Karma – Peltisydän

Maj Karma is back!

05.02.2016
Teksti:
Fiilis: Järkähtämätön

Kotimaisen raskaan rockin pieni suuruus Maj Karma on palannut ja julkaisee samalla yhdeksännen studioalbuminsa Peltisydän. Edellinen levy Salama ilmestyi jo seitsemän vuotta sitten ja bändi käytännössä hajosi sen jälkeen. Kokoonpanon välit olivat tulehtuneet pahanpäiväisesti ja kommunikointi jäsenten välillä koettiin lähes mahdottomaksi – näin kertoi kevättalvella 2012 julkaistu Herra Ylpön sydän -kirja. Nyt neljä vuotta myöhemmin bändi on kuitenkin taas löytänyt yhteiset sävelet ja 12 kappaletta sisältävä uusi uljas albumi on valmis.

Miten levyn titteli kuulostaa niin tutulta? Syy löytyy hyvin nopeasti, kun katsoo bändin diskografiaa. Edellinen samasta puusta veistetty levyn nimi löytyy nopeasti – Metallisydän-albumi julkaistiin vuonna 2003. Onko uusi levy sitten rautaa, metallia, peltiä vai jotain ihan muuta? Päätin ottaa asiasta selvää.

Maj Karma on ollut musiikillisesti aina hieman outo lintu tyypillisen populaarimusiikin saralla, ja toisaalta onkin hieman jopa kummallista, että bändi on noinkin korkealle kotimaisessa musiikkikentässä noussut. Tyylillisesti Maj Karma ei ole helpoiten omaksuttavaa musiikkia. Tyypilliset kertosäevetoiset biisit ovat pääasiassa loistaneet poissaolollaan, mutta toki niitäkin on tehty. Yhtyeen Ukkonen-levyn nimikkoraita on muun muassa soinut Radio Rockilla jo kymmenen vuotta lähes putkeen, eli voidaan puhua kovanluokan hitistä. Haittaakse? Ei kai.

Peltisydämellä Maj Karma on aavistuksen ehkä jopa aikuistunut, säilyttäen kuitenkin hyvin paljon siitä vanhasta tunnistettavasta oudosta soundistaan. Silti se on yhtä sekaisin kuin aina menneisyydessäkin. Kipaleissa on tarttumapintaa yhtä vähän kuin aiemmin, bändin ulkomuotokin näyttää samalta kuin ennen. Onko mikään siis muuttunut?

Levyn avaava Sotaa ei tule on hyvin raskas ja metallinen esitys. Biisin soidessa ensimmäistä kertaa, tulee ajatus entistä raskaammaksi tulleesta Maj Karmasta. Tultaessa seuraavaan Peltisydän-kipaleeseen, asetelma kuitenkin lässähtää. Tässä vaiheessa kaiuttimista soi kevyempää popmusiikkia kuin Maj Karma on ehkä koskaan tarjonnut. Biisi assosioituu jotenkin muun muassa nykymuotoisen CMX:n minkä tahansa levyn ainoaan radiosoittobiisiin. Onko se paha asia? Ei välttämättä.

Sydän hakkaa miljoonaa tarjoaa mukavaa rockmusiikkia. Videonakin nähty Puumiekka palaa hevimpään ja yhtyeelle ominaiseen ilmaisutyyliin. Pelastakaa lapset on ripeää raskaahkoa poljentoa hauskan kertosäkeen kera, voisipa väittää että levyn parhaita biisejä. PMMP:n Pikkuveli saa kaverin Maj Karman Pikkusiskosta – sympaattisesta veisusta, joka ei ole yhtä söpö kuin Miran ja Paulan pikkuihminen. Pikkusiskon lempeys karisee pois loppua kohti, kun bändi lapioi rivakampaa menoa kehiin. Ei hullumpaa.

Peltisydän on Maj Karma -asteikolla toimiva levy. Seitsemän vuoden tauon jättämää jälkeä bändin kehitys- tai muutoskaaressa ei juuri huomaa, vaan metallirokkikone jatkaa napsuttamista miltei siitä mihin se viimeksi Salamalla jäi. Onko mikään siis muuttunut? Ei välttämättä.

Peltisydän
Maj Karma

Ratas/Sony
Formaatti: CD / Digi


LISÄÄ JUTTUJA:

Korpelan kujanjuoksu Heaven Upside Down