Maija Vilkkumaa palasi rakastavan yleisön eteen

20.02.2016
Teksti:
Kuvat:
K

Maija Vilkkumaan juuri alkanut Aja!-kiertue täyttää konserttisalit erilaisten tunteiden ja tunnelmien taidokkaalla sekoituksella. Keikoilla kuullaan sekä uuden levyn kappaleita että vanhempaa tuotantoa. Etkö ole nähnyt Vilkkumaata pitkän keikkatauon jälkeen? Mene ja osta lippu, suosittelen lämpimästi. Kiertue alkoi torstaina 18. helmikuuta Helsingistä, Aleksanterin teatterista. Nousun toimittaja oli paikalla, tottakai.


Vajaa puoli vuotta sitten Maija Vilkkumaa ilmoitti keikasta Helsingissä. Esiintymispaikka oli salainen, ja yleisö johdatettiin Vallilan ammattikoulun pihalta konserttipaikalle. Rannalleruikuttajia jäi harmittamaan, kun keikka myytiin tietenkin loppuun, ja ilmassa väreili salamyhkäisyyden viitta. Uuden kiertueen konserttipaikat ovat tiedossa jo etukäteen ja turhalta jännitykseltä vältytään, mutta Vilkkumaa lupailee paljon kommenteillaan tulevasta kiertueesta. Show´n kerrotaan olevan riemukas rock’n’roll-karnevaali, jossa luodaan rinnakkaistodellisuus ”Vilkku-Maa”, missä kaikki on mahdollista.

Maija VilkkumaaPitkän tauon jälkeen viime syyskuussa julkaistu Aja!-albumi antaa ymmärtää Vilkkumaan muuttuneen. Albumin kappaleet seilaavat syvistä vesistä kepeään poppirenkutukseen ja kaikkeen siltä väliltä. Uuden levyn perusteella myös konserttikiertue tulee olemaan jotain uutta. Aja!-konserttisalikiertue starttasi kahden keikan voimin Helsingin Aleksanterin teatterissa 18.–19.2 joista jälkimmäinen oli loppuunmyyty. Kiertue kestää maaliskuun alkuun saakka ja kattaa pääasiassa eteläisen Suomen konserttisalit, pohjoisimman keikkapaikan sijaitessa Kuopiossa.

Aleksanterin teatteri on keikkapaikkana hieno. Jylhät ja koriseelliset seinät ympäröivät lavaa. Kaiken hehkutuksen perusteella odotin kuitenkin enemmän lavasteita ja enemmän rakennettua rinnakkaistodellisuutta. Kuitenkin Maija Vilkkumaan astuttua lavalle huomasin heti, että enempää ei tarvita – yksi nainen yhtyeineen riitti täyttämään koko lavan ja samalla koko salin.

Esityksen tempo vaihteli tunnelmasta toiseen: Hiuksissa hiekkaa maalaili unimaailmaa sinisin valoin ja melodioin. Tämän jälkeen siirryttiin vauhdilla menevään ja rempseään kantriteemaiseen Mun elämä -kappaleeseen. Kappaleet soljuivat eteenpäin Vilkkumaan spiikatessa biisit henkilökohtaisilla kertomuksilla ja tarinoilla, ja eri fiiliksiin siirryttiin kappaleiden normaalista poikkeavien sovitusten, ja lisäksi erilaisten valomaailmojen avulla. Myös musiikin voimakkuutta säädeltiin, ja välillä laulu sai seurakseen vain kevyen säestyksen josta vain hetken kuluttua siirryttiin mahtipontiseen ja voimakkaaseen soittoon.

Maija VilkkumaaMä Haluan nousi huikeisiin elektrobiitteihin valojen ja rytmien kokonaisuudella. Intiimillä keikalla tuntui välillä että Maija katsoi vain sinua ja lauloi juuri sinulle. Teatterisali miljöönä poikkeaa täysin tavallisesta baari- tai festarikeikasta; numeroiduilla paikoilla pysytään visusti, ja väliajalla saa kahvia ja pullaa. Väliajan jälkeen tunnelma lavalla oli muuttunut ja esitys sai uutta tempoa. Viimeisten biisien aikana riemu repesi totaalisesti; showmeininkiä suuren maailman malliin, ja kaikesta näki että artisti oli täysillä mukana eikä pelännyt antaa kaikkea sitä, mitä itsestään sai irti. Kun yleisö sai luvan nousta seisomaan, pääsi pitkän keikan aikana pakahdutettu tunnelma irti ja ihmiset eri ikäryhmistä nauttivat täysin rinnoin.

Aleksanterin teatteri ei tainnut olla aivan loppuunmyyty vielä torstaina, mutta perjantaina tilanne tulee olemaan toinen. Täyttä oli joka tapauksessa.
Maija VilkkumaaVaikka lavalla yksi suuri tähti olikin, ei sovi unohtaa mukana ollutta bändiä. Taustalaulaja antoi kaikkensa, ja bändi teki työnsä häkellyttävän hyvin. Artistin seuraksi lavalle kapusi myös puhallettava kuminen Pentti-Flamingo ja joukko yleisöstä valittuja henkilöitä tanssimaan idolinsa kanssa. Kaikesta näki että artisti on täysillä mukana ja selvästi onnellinen siitä, että on saanut palata keikkalavoille häntä rakastavan yleisön eteen.
LISÄÄ JUTTUJA:

Caesar II