Maaliskuun nousut

Kuukauden makupalat

01.04.2019
Teksti:

Kevät keikkuen tulevi. Siinä samalla kevään ensimmäinen kuukauden nousut -lista on täällä ja kaiken kansan ihasteltavana, maisteltavana sekä fiilisteltävänä.

Veronica Maggio – Kurt Cobain

Ruotsin pop-listojen prinsessa Veronica Maggio julkaisi uuden singlensä Kurt Cobain 22. maaliskuuta. Nirvanan nokkamiehen nimellä paiskattu biisi on ensimmäinen Veronica Maggion myöhemmin tänä vuonna julkaistavalta kaksiosaiselta albumilta. Kurt Cobain -single on tehty kollaboraatiossa Simon Hasslen ja Kentin Jocke Bergin kanssa, joten hittilistalle nousu lienee varma. Maggion edellinen albumi Den Första Är Alltid Gratis ilmestyi parisen vuotta sitten. Veronica Maggio tunnetaan parhaiten kappaleistaan Jag Kommer, Satan i Gatan ja Låt Min Bli.

Kappaleen nimi oli sen verran kiinnostusta herättävä, että pakkohan se oli ottaa kuunteluun. Ruotsinkielistä musiikkia on aina jotenkin mukava kuunnella, ja niin tätäkin. Kurt Cobain -kappale on keväisen raikas, kuin varhaisen huhtikuun aurinkoisen mutta kylmän aamun auringonpaiste; kaunista mutta ei lämmitä. Kivaa kuultavaa mutta siinäpä se, tosin radiosoittoa ja suoratoistoa lienee luvassa runsain mitoin ainakin Veronica Maggion kotomaassa Ruotsissa, ja varmasti täällä Suomessakin. (TK)

AOM – Sairas mieli

Helsinkiläinen punk-yhtye AOM (ennen All Over Maniacs) meinasi laittaa pillit pussiin ja heittää hyvästit musan tekemiselle, kunnes keksivät kokeilla siipiään erityylisen kaman turvin. Ensi vuonna kymmenen vuotta täyttävä orkesteri valmistelee juhlan kunniaksi viidennen albuminsa julkaisua 2020 tammikuussa. Sairas mieli on tulevan albumin ensimmäinen single. Uusi musiikki seikkailee jonkinlaisessa raskaassa metallisessa rockissa, vanhoja AOM-kytkentöjä unohtamatta. Kuuntele biisi ja päättele itse, miten pitkälle kiekko lentää! (PK)

Tory Lanez – Freaky

Kanadalainen hiphop/R&B-artisti Tory Lanez – oikealta nimeltään muuten Daystar Peterson – on julkaissut 15. maaliskuuta uuden kappaleensa Freaky. Artisti kiertää parhaillaan Eurooppaa Draken Assassination Vacation -kiertueen lämmittelijänä. Tory Lanez julkaisi 2018 lokakuun lopussa kolmannen studioalbuminsa LoVE me NOw, joka debytoi Yhdysvaltojen albumilistan sijalla neljä. Kolme vuotta sitten ensimmäiseltä ja kriitikoiden ylistämältä levyltään I Told You julkaistu single LUV toi artistille tämän ensimmäisen Grammy-ehdokkuuden ja nousipa sinkku myös suomalaisten radiokanavien soittolistoille.

Freaky on rennon letkeää menoa, joka sopii kuin nakutettu perjantai-illan moodeihin ja hämyisten klubien tanssilattioille. Mitään uutta tai mullistavaa Tory Lanez ei ole keksinyt, mutta hyvä flow ja fiilis jonka kappale tuo kuulijalleen lienevät tässä se pääasia kuitenkin. Ainakin biisin video on juuri sitä klassista hip hop -kuvastoa vähäpukeisine naisineen kaikkineen, ettei tästä mitään elämää suurempaa voi löytää, mutta bilefiilis lienee taattu. (TK)

The National – You Had Your Soul With You

Biisin alkusekunneista alkaen yhtyeen soundista ei voi erehtyä. The National jatkaa samalla tutulla linjalla toukokuussa julkaistavan levyn I am Easy To Find esikoissinkulla. Maaninen ja junnaava kitarakierto yhdistettynä hakkaavaan ja tarkkaan rumputyöskentelyyn sekä Matt Berningerin surullisen kaihoisa baritoni tekevät tästä kaikille yhtyeen faneille oivan herkkupalan. Kappaleen loppuosassa yhtye yllättää ja tuo vierailevan solistin Gail Ann Dorseyn vetämään toisen osapuolen tulkinnan lopullisesta erotilanteesta. Biisi koostuu siis jostain vanhasta, lainatusta ja sinisestä, kuten kaikki mielenkintoinen. (MC)

The Tallest Man On Earth – I am Stranger Now

Kerta kaikkiaan valloittava biisi kokonaisuudessaan. Hyvin yksinkertaista, mutta niin toimivaa. Kristian Matsson vain parantaa juoksuaan ja soittoaan vuosi vuodelta. Kypsymistä kaikilla äänialoilla ja soittotasoilla on huomattavissa. Etenkin Matssonin nykyinen kypsä ja vahva lauluääni vievät häntä kohti isoja laulaja-lauluntekijöitä. Ensimmäisten levyjen liialliset dylanmaisuudet, etenkin laulussa, ovat takana päin ja suunta on enemmänkin oikea. Huhtikuussa julkaistava I love you. It’s a Fever Dream jatkanee toivottavasti tällä samalla linjalla myös sanoitusten osalta. Matssonilla on kyky piirtää tarkkojakin tunnelmia pienillä sanoilla. Vähemmän on enemmän. (MC)

Kyle Daniel – Born to Lose

Amerikkalaisen nousevan kantri-rock -muusikon Kyle Danielin Born to Lose käynnistää kevätkauden kuin raikas tuuli ja ensimmäiset auringonsäteet. Kyle Danielin karismaattisen äänen ja biisin tarttuvien kitara- ja kiipparimelodioiden tahdissa voi vaihtaa toppatakin nahkatakkiin. Kuuntele biisi uudelleen, ja voit todeta, että elämä voittaa. Born to lose on maistiainen miehen maaliskuussa ilmestyneeltä What’s There to Say? -EP:ltä, joka on kokonaankin kuuntelemisen arvoinen.(KM)

Antti Autio – Mustaa

Kaihomielisen folkrockin sanansaattajan Antti Aution uusi sinkku Mustaa tarjoaa yhtyeelle tyypillistä melankoliaa, mutta freesillä häivähdyksellä psykedeelistä rockia. Antti Aution ajatuksenjuoksu saa meditatiivisella ja rauhoittavalla tavalla myös oman mielen vaeltamaan. Vaikka musta ei tyypillisesti valoa heijasta, niin surumielisyydestään huolimatta tästä kappaleesta aistii toivonpilkahduksia. Kaunista ja herkkää. (KM)

Kuona – Kuolemanvesi

Pirkanmaan Teiskossa alkunsa saanut pirteä tulokas Kuona tykittelee ilmoille erittäin menevää ja raikasta suomenkielistä metallista punkia pienillä progressiivisilla vivahteilla. Titteleiden perusteella voisi odottaa jopa doomaavaa antia, mutta meininkihän potkii ahteriin kivalla vimmalla ja asenteella, vaikkakin lievin kotikutoisin elein. Ei tässä mitään valittamista, hyvää toimintaa kertakaikkiaan! (PK)

 

Listan kokosivat Tanja Kyngäs, Katariina Männikkö, Marcus Caselius ja Petri Klemetti
LISÄÄ JUTTUJA:

Mutant Year Zero Magian mestarit Pohjola Death Fest