Maaliskuun kotimaiset

Kuuminta musiikkia nyt?

24.03.2020
Teksti:

Kuukauden poiminnat -listamme tekee paluun hetken hiljaisen jälkeen. Tässäpä olisi kattaus meidän maaliskuun löytöjämme suomalaisen muaiikin saralta.

Kamara – Tämäkin vielä

Siinä yhteydessä kun puhutaan suomeksi laulavasta thrash-bändi Kamarasta, tekisi mieli nokitella muuatta Mokomaa ja Stam1naa, mutta jätän väliin. Kamaran kelpaisi hyvin olla siellä kärkiporukoissa – olen ollut aina sitä mieltä. Toki nopea rässi on monelle valtavirtajannelle liikaa.

Keski-Suomen Kamara on melskannut musiikkiaan juuri täyteen tulleen 20 vuotta, ja sen kunniaksi se pykäsi ulos uutukaisen – neljä biisiä sisältävän Vallan huoneissa EP:n. Levykäiselle lätkäistiin mukaan bändin ensijulkaisulta kipakka ralli nimeltään Tämäkin vielä, joka onkin aika ajoin soinut soittimessani. Vielä kun herrain suuresti fanittama Timo Rautiainen suostui laulamaan mukaan laulaja-kitaristi Juha Minkkisen seuraksi, pidot parani entisestään.(PK)

Mariska – Sun forever

Sun forever on Mariskan ensimmäinen single sitten viime vuonna julkaistun pitkäsoiton jälkeen. Luopumisesta, hyväksymisestä ja lohdusta tematiikkansa saanutta kappaletta tekstittäessä artisti koki myös ison oivalluksen:

– Viime vuoden lopulla albumijulkaisun jälkeen kirjoitin uutta musiikkia ja koin yhden merkittävimmistä oivalluksista tekstittäjänä: tarinassa tulee olla vastavoima. Olen toki tiedostamattani toteuttanut tätä ohjetta pitkin matkaa, mutta ensimmäistä kertaa vasta tällöin oivalsin, että mistä tässä on oikein kyse. Eihän siihen mennytkään kuin 20 vuotta, Mariska toteaa.

Sun forever -kappale on syntynyt yhteistyössä Väinö Walleniuksen kanssa. Tähän epätavalliseen aikaan ja tilanteeseen kappaleen sanoma sopiikin enemmän kuin hyvin. Raikas, kevään, auringon ja toivon mukanaan tuova sävellys kohottaa välittömästi mielialaa. Tällaista musiikkia tarvitaan, juuri nyt. (TK)

Eevil Stöö – Kuka täällä käskee

Eevil Stöön uusi levy 6lack Album on alusta loppuun sen verran kovaa kamaa, että uppoaminen on taattua. Runoilun mestari Stöön läpät uppoavat kun vessapaperi ja käsidesi kansalaisiin korona-aikaan.

Epäselvää ei ole aiemminkaan ollut kuka suomiräpin tason käskee, mutta Kuka täällä käskee iskevine biitteineen nostaa rimaa taas astetta korkeammalle. Eristyksen vaarana on levyn ylikuuntelu, joten sitä kannattaa säännöstellä kaupassakäynnin tapaan. (KM)

VV – Salute the Sanguine

Sopivasti syntymäpäivänäni, 20. maaliskuuta, koettiin kotimaisen musiikin rintamalla oikea jymy-yllätys; Ville Valo julkaisi ilman mitään ennakkomainontaa tai -tiedottamista uutta englanninkielistä materiaaliaan. Soolonimellä VV toimiva Ville Valo on nimennyt julkaisunsa entisen HIM-yhtyeen hengessä Gothic Fennica Vol 1:si, joka koostuu kappaleista Salute the Sanguine, Run Away from the Sun ja Saturnine Saturnalia. Yllätysjulkaisu paljastettiin Heartagram-verkkosivustolla sekä sosiaalisessa mediassa. Gothic Fennica Vol 1:n Musiikkityyli edustaa selkeästi paluuta HIM-yhtyeen tyyliseen, tummasävyisen ja tunnelmallisen raskaamman rockin ja love-metallin juurille.

Salute the Sanguine on heti ensi tahdeistaan lähtien ihokarvat nostattava kokemus tällaiselle vanhalle HIM-fanille. Kappale on samalla kertaa uusi ja kuitenkin niin tuttu. Valon ääni on hunajata, ja biisi todistaa jälleen kerran Ville Valon taidot musiikintekijänä. Kappale on jopa ärsyttävän tarttuva, ja allekirjoittanut on täysin myyty. (TK)

Paperi T, Khid – HBD RIP

Sanataiteilijat Paperi T ja Khid tarjoavat poikkeukselliseen maaliskuuhun kokoelman maailmanlopun tunnelmointia albumilla HBD RIP. Näitä juttuja ei aina tajuu, mutta niinhän Paperi T taannoin Jay-Z -biisissä totesikin: jos kaikki tajuu, se on iskelmää. Mysteerejä ja salaliittopohdintaa löytyy tältäkin levyltä Khidin aiempien biisien teemojen tapaan.

Tällä kokoonpanolla levy on Paperi T:n ja Khidin alias Dj Kridlokkin toinen yhteinen. Levyn helmenä on päätösraita Putoaminen, jolla vierailee tämän hetken musaskenen it-nainen Ringa Manner.

Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus – Elämänohje

Suomenkielisen raskaamman rockin ystäviä hellittiin legendaarisen Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus -komppanian uudella julkaisulla 17. maaliskuuta. Elämänohje on alkuvuodesta julkaistulta Mahdoton yhtälö -albumilta jo toinen sinkkulohkaisu, ja kyllähän tämäkin kappale on yhtyeen faneille taattua Trio Niskista, perinteitä kunnioittaen. Elämänmakuiset sanoitukset ja nyrkin heilutukseen houkuttavat biisit osuvat takuuvarmasti orkesterin ystävien sielun ja sydämen sopukoihin. (TK)

Teksti: Tanja Kyngäs, Katariina Männikkö & Petri Klemetti
LISÄÄ JUTTUJA:

Tuomas Lius Bättre Folk The Grand Wall