Luova laboratorio syntyi yhteisestä kipinästä

01.02.2016
Teksti:
Kuvat:
K

Luovassa Laboratoriossa Oulussa ollaan työn touhussa, kun saavun paikalle. Tiistaiaamupäivään on mahtunut jo paneelikeskustelu Kaupunginteatterilla ja rahoitushakemuksen viimeistelyä. LABRAn perustajat Sami Mikkola ja Martta Tervonen työskentelevät tottuneesti yhdessä.

Edellinen yhteinen työpaikka, jossa Sami hoiti markkinointipuolta ja Martta viestintää, sai jäädä taakse, kun kaksikko lähti rohkeasti seuraamaan intuitionsa kutsua. Tällaiseen hullun loikkaan uskaltautuminen tuntui väistämättömältä, sillä molemmat kokivat voimakasta sisäistä paloa tehdä jotain merkityksellistä elämänsä jokaisena päivänä. Siksi perustettiin Luova Laboratorio, tuttavallisemmin LABRA.

LABRAan kaikki ovat tervetulleita

Luova Laboratorio. Merja Leppiluoto - Pipii and the Bug

Merja Leppiluoto – Pipii and the Bug

LABRA on luova olohuone ja inspiraatiotila. Se on Co-Creating Space, johon voi tulla vaikka työpäivän jälkeen kahville ja tapaamaan muita luovia ihmisiä. Alakerrassa voi hörpätä kahvia ja istahtaa sohville lukemaan tai työskentelemään. Martta kuvailee kaikille avointa alakertaa:

– Alakerta on rauhoittumisen, pysähtymisen ja muiden ihmisten kohtaamisen tila. Miksei itsensäkin kohtaamisen.

Lämmintunnelmainen ja rento LABRAn alakerta on avoin arkisin kello 10–18. Siellä on myös pieni putiikki sekä vaihtuva näyttely. Seiniä saa vuokrata kohtuuhintaan, 30 euroa kahdelta viikolta. Haastattelun aikaan esillä on oululaisen Merja Leppiluodon satumaisia Pipii and the Bug -teoksia.

– Yläkerran taas voisi nähdä luovuuden kuntoklubina. Kun jotkut menevät salille treenaamaan lihaksia tänne voi tulla treenaamaan luovuutta. Tänne on tulossa erilaisia luovuustyökaluja, Martta jatkaa.

Merja Leppiluoto - Pipii and the Bug

Merja Leppiluoto – Pipii and the Bug

Yläkerta on LABRAn jäsenten käytössä toimien heille myös ilmaisena etätyötilana. Jäsenyydet ovat uudistumassa, mutta sen voi jo paljastaa, että tulossa on kolme eri kategoriaa: nettijäsen, jäsen ja yritysjäsen. Jäsenyydet tulevat pian myyntiin nettisivuille osoitteeseen luovalaboratorio.com. Useimpiin tapahtumiin pääsevät kaikki ostamalla pääsylipun. Myös ilmaisia kokeilukertoja järjestetään. Tapahtumista pysyy parhaiten perillä seuraamalla LABRAa Facebookissa.

Luovuus on tekemistä

Nuoren LABRAn alkutaipaleeseen on mahtunut paljon. Yläkerta on muuntunut välillä intiimiksi keikkapaikaksi ja Creative Breakfast -aamupalaseminaareja aletaan pyörittämään säännöllisesti. Ensimmäisellä, joulukuussa pidetyllä, luovalla aamupalalla puhuivat johtamisguru Ari Rämö sekä Digitalistin perustaja Ville Tolvanen. Myös November Novel Club, jossa jokainen osallistunut kirjoitti oman kirjan marraskuun aikana, saa keväällä jatkoa hieman uudistuneessa muodossa.

Martta ja Sami käyvät myös kouluilla sekä erilaisissa tapahtumissa puhumassa luovuudesta ja uskalluksesta. Kaksikko on sukeltanut syvälle luovuuden olemukseen myös kirjansa myötä. Luova Laboratorio – 15+1 tietä luovuuteen -nimisessä teoksessa haastatellaan suomalaisia ammattiluojia Palefacesta Meeri Koutaniemeen ja Pirjo Heikkilään.

– Sillon kun aloimme tekemään kirjaa, oli todella idealistinen käsitys luovuudesta. Että luovuus on joku maaginen voima, Martta muistelee, ja jatkaa:

Sami Mikkola

Sami Mikkola

– Nykyään näkee luovuuden kaikissa ihmisissä olevana ominaisuutena. Luovuus on tekemistä! Sitä kun toteuttaa jotain, mikä tulee koettavaksi tähän maailmaan. Näkyväksi, kuultavaksi, maistettavaksi – aistittavaksi.

– Voi olla vaikka luova ihmisten kanssa, tai ruuanlaitossa. Ei luovuus ole pelkästään taidetta tai bisnesideoiden keksimistä.

Luovuudessa on kaksikon näkemyksen mukaan kysymys myös tekemisen taustalla vaikuttavista voimista. He peräänkuuluttavat itsestä lähtevää halua tehdä ja miettivät, että luovuuteen kuuluu usein totuttujen kaavojen rikkominen. Sami pohtii:

– Se, että asioita tekee omien arvojen mukaisesti.

– Ne teot, jotka eivät lähde sydämestä, eivät ole lähtökohtaisesti kovin luovia. Niitä asioita ei tee omalla täydellä potentiaalillaan vaan esimerkiksi, koska on ulkopuolinen paine tai koska niin on tapana tehdä.

– Vaikka pakkokin voi olla joskus todella hyväksi luovuudelle.

Martta ja Sami haluavat omien sanojensa mukaan räjäyttää maailman luovuuteen. Käytännössä se tarkoittaa ihmisten ja yritysten auttamista luovan potentiaalinsa hyödyntämisessä.

Sopivan pieni, rakas Oulu

Luova Labra

Luova Laboratorio, alakerta

Haastattelun aikaan Luova laboratorio on uudelleensyntymisprosessissa monilta osin. Kuten Martta ja Samikin pohtivat, luovuuden yksi avaintekijä on se, ettei juutu paikoilleen.

Kehitteillä on aluksi Suomen laajuinen ja lopulta kansainvälinen luovuutta edistävä suurempi julkaisu. Tämän hieman myöhemmin paljastettavan julkaisun visiona on auttaa kaikkia ihmisiä ja organisaatioita kehittämään luovuuttaan. Se tulee myös avustamaan monentasoisten ongelmien ratkaisussa globaaleista haasteista yksittäisiä ihmisiä pohdituttaviin arkisiin asioihin.

Oulusta LABRA ei ole kuitenkaan pois lähtemässä vaikka etsiikin isompaa toimitilaa, kaavailee uusien labrojen pystyttämistä Suomeen ja valmistelee maailmanvalloitusta. Tekijät ovat matkanneet maita ja mantuja, mutta jokin on aina saanut palaamaan Ouluun.

– Minä olen Rovaniemeltä alunperin. Jossain vaiheessa tulin Ouluun ja täältä lähdin kiertämään maailmaa, Sami kertoo jatkaen:

– Kävin Helsingissä, Yhdysvalloissa, Italiassa, Sveitsissä ja Saksassakin välissä. Aina minä palaan Ouluun. Tämä on paras paikka olla.

Myös Martta on seikkaillut sekä Suomessa että ulkomailla, ja pohtii, että Oulu on sopivan pieni paikka tehdä asioita.

– Ihmiset on niin ihania. Täällä innostutaan ja kiinnostutaan asioista. Lähdetään helposti mukaan juttuihin

– Paitsi Oulu, koko Suomi on oikeastaan sen verran pieni, että kenet tahansa haluaa tavata, ei tarvitse kuin laittaa viestiä ja se onnistuu.

Luova Labra

Luova Laboratorio asuttaa vanhaa  aittamakasiinia

Luova Laboratorio – 15+1 tietä luovuuteen -kirja on tästä elävä esimerkki. Sen ilmestyessä helmikuun alussa, me Nousussa otamme kirjan lukuun ja kerromme fiiliksistämme. Odotuksissa on inspiraation kipinän eksponentiaalista kasvua – jo LABRAssa käyminen sekä kaksikolle jutteleminen vahvistivat tätä kipinää. Kirjan voi ostaa verkkokaupasta osoitteesta luovalaboratorio.com tai käydä 4. helmikuuta alkaen LABRAssa paikan päällä hakemassa omansa.

Martan ja Samin sanojen mukaan sisäinen luovuuden tuli on meissä kaikissa, eikä jää epäselväksi, että tästä lämmöstä on myös Luova Laboratorio räjähtänyt maailmaan.

LABRA vaikuttaa paikalta, jossa verkostoituminen ei tunnu verkostoitumiselta vaan mielenkiintoisten ihmisten tapaamiselta rennoissa merkeissä. Juuri tällaisista olosuhteista lähtevät usein versomaan ne villeimmät ja kauaskantoisimmat ideat! Käykäähän kurkkimassa, vastaanotto on takuulla välitön ja piristävä!
LISÄÄ JUTTUJA:

Uuden aikakauden profeetta Paperi T Annikin runofestivaaliit