Lumottu ilta – kirjallisuuden ystävien sanataiteenjuhla

08.05.2017
Teksti:
Kuvat:
S

Kirjallisuudesta kiinnostuneita hemmoteltiin Lumotussa illassa perjantaina 5. toukokuuta kulttuuritalo Valveella Oulussa. Illan aikana puhuttiin kirjailijan työstä, keskusteltiin kirjoittamisprosessista ja siitä kuinka kirjailijaksi tullaan. Lisäksi kuultiin saamelaisräppiä ja nuorten sanataideopiskelijoiden tuotantoa.

Iltaan vauhtia toivat saamelaisräppärit Amoc ja Ailu Valle, jotka kävivät esittämässä maistiaiset tuotannostaan illan alkajaisiksi. Lyhyen rap-osuuden jälkeen ääneen pääsivät nuoret sanataiteilijat esittämään runojaan ja tarinoitaan. Kameleontti-ryhmä pohti teksteissään minuutta ja siinä tapahtuvia muutoksia vuorokauden kuluessa. Siivekkäät-ryhmän esitykset johdattivat kuuntelijat uniin ja unelmiin. Näitä nuorten esittämiä tekstejä voi lukea yhteiskokoelmasta Hattarakaduilla Kullankujalla, joka julkistettiin tilaisuudessa. Se on Valveen lukuvuoden 2016–2017 sanataidekoulun nuorten teksteistä toimittanut Maaria Rousu.

Illan pääohjelmana oli kirjallisuuskeskustelu, jossa keskityttiin etenkin kirjailijan työhön. Minna Mikkonen johti keskustelua kirjailijoiden Tuutikki Tolosen ja Laura Ertimon kanssa, joiden kanssaan perehdyttiin tarkemmin heidän kirjailijamatkaansa.

Laura Ertimo avasi etenkin kirjojensa ja Vesi syntyä. Mielenkiintoista oli kuulla, ettei hän lähtökohtaisesti ennakkoon tiennyt juuri mitään noiden kirjojen aiheesta. Kirjat ovat syntyneet hänen kerätessä yllättäviä tietoja liittyen yöhön ja veteen, sen lisäksi hän lisäsi mukaan joitain faktatietoja joiden hän koki kuuluvan mukaan kirjaan. Hän totesi, ettei varsinaisesti päättänyt alkaa tietokirjailijaksi huomauttaen, että hän vain sattuu kirjoittamaan tosiasioista.

Kirjailijat totesivat, että tietokirjallisuuden ja kaunokirjallisuuden raja hämärtyy joskus teksteissä. Tuutikki mainitsi, että Lauran kirja Yö on tietokirja, mutta sen kieli on kaunokirjallista ja se on sekoitus myyttejä ja faktatietoa yöstä. Omasta tuotannostaan hän nostaa esille lastenkirjan Mörkövahti, johon hän on kirjoittanut faktatietoa möröistä, eli keksittyä faktaa.

Kuinka kirjailijaksi tullaan ja millaista kirjailijan työ on?

Lumottu ilta

Minna Mikkonen, Tuutikki Tolonen ja Laura Ertimo keskustelevat kirjoittamisesta

Laura on julkaissut useita tietokirjoja, joista ensimmäinen syntyi oikeastaan työnantajan pyynnöstä ja myöhemmin tuli kimmoke kirjoittaa omia kirjoja. Laura kertoi, että hänelle on luettu paljon ääneen jo lapsena. Hänelle luettiin myös muuta kuin lastenkirjoja ja näin altistui jo pienestä pitäen erilaisille teksteille. Hän kokee saaneensa kipinän kieleen ja teksteihin jo tuolloin. Tuutikki puolestaan on opiskellut suomen kieltä ja kirjallisuutta ja opintojen aikana löysi muita sanataiteesta kiinnostuneita ja innostui sen jälkeen todenteolla kirjoittamisesta.  

Yleensä kirjailijan työ mielletään yksin puurtamiseksi kun tekstiä yksin sepittää, mutta Tuutikilla on kokemusta myös yhdessä kirjoittamisesta. Hän avasi hieman tätä työskentelytapaa kertoen omasta kokemuksestaan. Kirjoittaessaan lastenkirjaa Unienvaihtaja yhteistyössä Eppu Nuotion kanssa, he lähettivät Epun kanssa tekstiä edestakaisin toisilleen ja mukaan mahtuu hauskoja kommelluksia. Kyseisessä kirjassa Tuutikki itse oli ajatellut, että päähenkilö asuu yksikerroksisessa talossa, sen sijaan Eppu oli kuvitellut tämän asuvan kaksikerroksisessa talossa. Kun Tuutikki oli kirjoittanut pojan hypänneen ikkunasta ulos, oli Eppu ajatellut, että nyt pojalle kävi huonosti. Tuutikki halusi tällä esimerkillä tuoda esille, että kahden kirjailijan tiivis yhteistyö vaatii jo etukäteen selkeitä karttoja tapahtumapaikoista, jotta kumpikin tietä ja ymmärtää ne. Toisaalta nuo kommellukset tuovat oman hauskuuden kirjoittamisprosessiin ja ainakin kuulijoilla oli hauskaa kuunnella näitä tarinoita. Tuutikki painotti myös, että tällaisessa yhteiskirjoittamisessa ei saa rakastaa liikaa omaa tekstiä, vaan pitää kestää toisen siihen tekemät muutokset. Kertomuksista käy hyvin ilmi, ettei ole yhtä tietä tulla kirjailijaksi, eikä yhtä tapaa työstää kirjaa.

Kirjailijoilta kysyttiin mitä kirjoja he suosittelevat kaikille luettaviksi. Tuulikki vinkkasi ruotsalaisesta kirjailijasta Maria Gripe ja etenkin hänen kirjasta Pörriäinen lentää hämärässä. Hänen mukaansa Gripe kirjoittaa mystisiä tarinoita, joissa ajat sekoittuvat ja kirjat kestävät useamman lukukerran. Laura puolestaan kehotti seikkailemaan kirjastossa! Hänen mielestään useat kirjat ansaitsevat tulla luetuksi, kannattaa siis rohkeasti napata kirjaston hyllyiltä kirjoja, sieltä voi löytää todellisia aarteita vuosien varrelta.

Tuutikki antoi lopuksi vielä vinkin kaikille kirjoittamisesta kiinnostuneille. Hän itse kirjoittaa lastenkirjoja ja tällä hetkellä on vallalla ajatus, että niiden pitäisi olla realistisia, kertoa esimerkiksi tarhaan lähtemisestä tai puistossa leikkimisestä. Tällaiset realistiset tarinat eivät tunnu hänestä luontevalta, joten hän kirjoittaa esimerkiksi möröistä. Hänen neuvo onkin, että mitä tahansa kirjoittaa, kannattaa kirjoittaa tekstiä, joka tuntuu omalta.

Lumottu ilta oli osa Lumotut sanat -sanataideviikkoja, jotka jatkuvat aina 16. heinäkuuta saakka.
LISÄÄ JUTTUJA:

Suuret Seikkailupelit - Juho Kurokoski Stone Guns N’ Roses